Με πρωτότυπη εκδήλωση εόρτασαν φέτος οι Ρεθεμνιώτες της Αθήνας την 190η επέτειο από τη θυσία των Τεσσάρων Μαρτύρων.
Σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, κατάμεστη από Ρεθεμνιώτες και άλλους οργανώθηκε σύνθετη εκδήλωση από τον Σύλλογο Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι», με τίτλο «Οι Άγιοι μας ενώνουν» – πρώτο Ρεθεμνιώτικο Συναπάντημα. Ψυχή της οργάνωσης και πραγματοποίησης της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεώργιος Βλατάκης, ο οποίος ετοίμασε και παρουσίασε εμπνευσμένη ομιλία για το μαρτύριο των Τεσσάρων Νεομαρτύρων στις 28 Οκτωβρίου 1824, σε συνάρτηση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της μεγάλης επανάστασης του γένους των Ελλήνων.
Είχε προηγηθεί το θρησκευτικό τμήμα του εορτασμού, με λειτουργία, λιτανεία λειψάνων γύρω από τον ναό του Αγίου Νικολάου (Πευκάκια) Νεαπόλεως Αθηνών, τα οποία παρακολούθησε πλήθος ευσεβούς λαού, όπως γίνεται κάθε χρόνο.
Οι εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής περιλάμβαναν πλήθος άλλων εκτελέσεων μουσικής (εκκλησιαστικής και κρητικής), βραβεύσεων και χορού. Έγινε τιμητική διάκριση στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Επίσης στον Αρχιεπίσκοπο Κριτής Ειρηναίο, ο οποίος παραβρέθηκε στον εορτασμό και ευλόγησε το πλήθος του λαού.
Ξεχωριστή νότα των εκδηλώσεων ήταν το ριζίτικο τραγούδι της Αμαριώτικης Παρέας με εμπνευστή και δημιουργό τον Σταύρο Φωτάκη. Παραθέτω το νεοριζίτικο, έργο δικό του, λόγω της λιτότητας, της ευστοχίας και των μηνυμάτων του:
«Στον ουρανό φεγγοβολούν κι αστράφτουν στη Βουβάλα τ’ άστρα τω νιω Μελαμπιανώ, των Τέσσερω Μαρτύρων.
Για λευτεριά και για πρεπειά, τω Χριθιανών το δίκιο και για την πίστη του Χριστού, την ιερή και αγία εχύθηκεν το αίμα των».
Ύστερα από τιμητική διάκριση στον βετεράνο λαγουτιέρη Γιάννη Μαρκογιαννάκη, ακολούθησε το χορευτικό πρόγραμμα με καλλιτέχνες της μουσικής (λύρα, λαγούτο, ασκομπαντούρα, νταούλι) με καλλιτέχνες Ρεθεμνιώτες που ήρθα επίτηδες στην Αθήνα για να ενισχύσουν τους Κρητικούς της Αθήνας -συναδέλφους τους. Χορούς παρουσίασαν με εντυπωσιακές εκτελέσεις οι καλλιτέχνες του Λαογραφικού Ομίλου «Κουρήτες» του πάντα δραστήριου Πατακομανόλη, του Χρωμοναστηριανού. Ιδιαίτερη εντύπωση-αίσθηση προκάλεσε η καλλιτεχνική πρόταση χορευτών του Ομίλου, με ενδυμασίες μινωικής εποχής και με χορό χωρίς μουσικά όργανα, αλλά μόνο με τον μελωδικό ήχο των υποδημάτων τους. Νομίζω ότι αυτή η τολμηρή καλλιτεχνική πρόταση θα αγκαλιαστεί και θα καθιερωθεί.
Σ’ αυτό το πρώτο Ρεθεμνιώτικο συναπάντημά μας δόθηκε ο τίτλος «Οι Άγιοι μας ενώνουν». Η προσδοκία του τίτλου έγινε πράξη, αφού είδαμε ενωμένους-μονιασμένους στον εορτασμό τους εκπροσώπους των Αμαριωτών, των Αγιοβασιλειωτών, των Μυλοταμιτών και των Ρεθεμνιωτών να υλοποιούν έναν θαυμάσιο εορτασμό, ο οποίος θα αφήσει εποχή και θα γίνει η αφετηρία για άλλες ανάλογα πετυχημένες ρεθεμνιώτικες εκδηλώσεις στην καρδιά της Αθήνας.
Μαζί με τον εμπνευστή των εκδηλώσεων Γιώργο Βλατάκη συγχαίρω τον Σπηλιανό σκηνοθέτη Γιάννη Μαράκη και την συντονίστρια-παρουσιάστρια, ηθοποιό (Ρεθεμνιωτοπούλα) Δανάη Φιλιώτη-Καλαχώρα και όλους που συντέλεσαν στην οργάνωση και επιτυχία του συναπαντήματος των Ρεθεμνιωτών.
* Ο Θεόδωρος Πελαντάκης είναι φιλόλογος