Του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΙΩΑΝΝΟΥ ΔΡΙΔΑΚΗ*
Την 22α Ιανουαρίου 2016 η Ομοσπονδία Συλλόγων Επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης Κρήτης, «Ο Πρέβελης», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποίησε την επίσημη Παρουσίαση των Ανακοινώσεων- Πρακτικών των τεσσάρων Τόμων του Α’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για την Επαρχία Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης Κρήτης. Το Συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί στο ονομαστό θέρετρο του τόπου μας, τον Πλακιά, 19-23 Οκτωβρίου 2008.
Την παρουσίαση αυτή παρακολούθησαν 200 περίπου προσκεκλημένοι, πλήρως ικανοποιημένοι από τη διοργάνωση και συγκινημένοι για την ανάδειξη του τόπου μας και στην Πρωτεύουσα του Κράτους.
Συγκεκριμένα η Εκκλησία εκπροσωπήθηκε από τον εκ Κρήτης καταγόμενο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βελεστίνου κ.κ. Δαμασκηνό.
Η Περιφέρεια Αττικής εκπροσωπήθηκε από την περιφερειακή σύμβουλο Διεθνών Σχέσεων, κυρία Παληού, εκ μέρους της περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου.
Με την παρουσία τους επίσης μας τίμησαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, Εμμανουήλ Πατεράκης, ο πρόεδρος της αδελφότητας Κρητών Πειραιά, «η Ομόνοια», Θεόδωρος Τσόντος, πολλοί πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Κρητικών Σωματείων.
Τους τόμους παρουσίασαν πέντε εισηγητές, διακεκριμένοι επιστήμονες, που ο καθένας τους είναι ειδικός στην ύλη του τόμου, που παρουσίασε.
Συγκεκριμένα τις ανακοινώσεις- πρακτικά του Α’ Τόμου, «Αρχαίοι Ελληνιστικοί και Ρωμαϊκοί Χρόνοι», με εμπεριστατωμένη επιστημονική ανάλυση, παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Στυλιανός Εμμ. Κατάκης.
Τις ανακοινώσεις- πρακτικά του Β’ Τόμου, «Βυζαντινοί Χρόνοι-Βενετοκρατία», με ιδιαίτερη ενάργεια και παραστατικότητα παρουσίασαν η καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθύντρια του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Κωνσταντουδάκη- Κιτρομηλίδου και ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Στυλιανός Κων. Λαμπάκης. Μάλιστα τόνισαν οι δύο αυτοί επιστήμονες ότι τα Βυζαντινά Μνημεία του τόπου μας πρέπει να τύχουν προσήκουσας συντήρησης ως Εθνικά Μνημεία της Πατρίδας μας.
Τις ανακοινώσεις- πρακτικά του Γ1′ Τόμου, «Τουρκοκρατία-Νεώτεροι Χρόνοι», με αξιοσημείωτη σαφήνεια παρουσίασε η τ. διευθύντρια Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, Αικατερίνη Καμηλάκη- Πολυμέρου.
Τις ανακοινώσεις- πρακτικά του Γ2′ Τόμου, «Τουρκοκρατία-Νεότεροι Χρόνοι», παρουσίασε διατηρώντας συγχρόνως αξιοσημείωτη επαφή με το κοινό ο Διδάκτορας Ιστορίας και σχολικός σύμβουλος, Ιωάννης Μιχ. Γρυντάκης.
Συντονίστρια της Εσπερίδας ήταν η καθηγήτρια- φιλόλογος, τ. πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακουμιανοβρυσανών, «ο Σιδέρωτας», Ελευθερία Γαλαγκουράκη, η οποία καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, αλλά και συνέδεσε τις εισηγήσεις των λοιπών Επιστημόνων με δικές της επιστημονικές επισημάνσεις.
Η ομάδα ριζίτικου τραγουδιού, «ο Αίγαγρος», εντυπωσίασε το κοινό με τα ριζίτικα τραγούδια στην αρχή και το τέλος της Εσπερίδας.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας «ο Πρέβελης», Εμμανουήλ Ιωάννου Δριδάκης, απηύθυνε χαιρετισμό στους καλεσμένους, ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν τόσο στη διεξαγωγή του Συνεδρίου, όσο και στην Εσπερίδα της Παρουσίασης των Ανακοινώσεών του, αλλά και στην εκτύπωση των Τόμων. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα το συνδιοργανωτή του Συνεδρίου, Σύλλογο Επιστημόνων Δήμου Λάμπης, και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και ειδικά τον πρόεδρό της, Θεόδωρο Πελαντάκη, και τον γραμματέα της, Κωστή Παπαδάκη, χωρίς τη συνδρομή των οποίων σε χρόνο και πνευματική εργασία θα καθίστατο δύσκολη η διοργάνωση του συνεδρίου.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επεσήμανε ότι εκτός των 4 τόμων, οι οποίοι περιλαμβάνουν την ύλη των Ανακοινώσεων- Πρακτικών του Συνεδρίου, έχουν εκδοθεί επίσης και άλλοι 3 Τόμοι- πνευματικά, επίσης, προϊόντα του Συνεδρίου:
*Δ’ Τόμος: Χωριά της π. Επαρχίας Αγίου Βασιλείου, συλλογικό έργο.
*Ε’ Τόμος: Τοπωνυμικό της Επαρχίας Αγίου Βασιλείου, του Κωστή Ηλ. Παπαδάκη
*ΣΤ’ Τόμος: Το Πρωτόκολλο του Νοτάριου Αντρέα Καλλέργη, μετάφραση και επιμέλεια Ιωάννης Μιχ. Γρυντάκη.
Οι 7 αυτοί τόμοι περιέχουν συνολικά 2.900 έγχρωμες σελίδες και ο αριθμός των τόμων που εκδόθηκε ανέρχεται σε 5.600. Το σύνολο των 74 ανακοινώσεων έχει αναρτηθεί στην ψηφιακή βιβλιοθήκη «ΑΝΕΜΗ», της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης (anemi.lib.uoc.gr) και στην ιστοσελίδα του Δήμου Αγίου Βασιλείου (www.agios-vasilios.gr).
Σήμερα οι σειρές αυτές των Τόμων κοσμούν τις βιβλιοθήκες όλων των πνευματικών ιδρυμάτων της Χώρας μας, Πανεπιστήμια, Αρχαιολογικούς Χώρους κλπ. Επίσης κοσμούν τις βιβλιοθήκες των Υπουργείων, των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φυσικά αυτή της Περιφέρειας Κρήτης. 148 σειρές των Τόμων διανεμήθηκαν στους φορείς 43 χωριών της Επαρχίας μας (Σχολεία, Εκκλησίες, Σύλλογοι). Επίσης παραδόθηκε 1 σειρά Τόμων σε κάθε Εισηγητή του Συνεδρίου και σε πολλούς Ειδικούς Επιστήμονες.
Οι 5 εισηγητές της Εσπερίδας επεσήμαναν ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη τους σχετική δράση Πολιτιστικού Σωματείου τέτοιου εύρους. Το Συνέδριο και η Έκδοση των Ανακοινώσεών του θα μείνουν ως επιστημονική παρακαταθήκη για την Επαρχία μας.
Στους χαλεπούς καιρούς που διανύει η χώρα μας τέτοιου είδους εκδηλώσεις μεταδίδουν ενθαρρυντικά μηνύματα και προάγουν τον Πολιτισμό της Πατρίδας μας.
Τέλος ευχαριστούμε τους 31 χορηγούς που κάλυψαν τα έξοδα του Συνεδρίου και της έκδοσης των Τόμων, τα οποία ανέρχονται σε 83.500 ευρώ:
1) Την Περιφέρεια Κρήτης
2) Τη Νομαρχία Ρεθύμνης, νυν Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης
3) Τον Όμιλο MotorOil S.A.
4) Την Οικογένεια Τάκη Δασκαλαντωνάκη
5) Την ALPHA BANK
6) Τον τ. Δήμο Λάμπης (υπάγεται στο νυν Δήμο Αγίου Βασιλείου)
7) Τον τ. Δήμο Φοίνικα (υπάγεται στο νυν Δήμο Αγίου Βασιλείου)
8) Την Γραφοτεχνική Α.Ε.
*Ο Εμμανουήλ Ιωάννου Δριδάκης είναι νομικός- οικονομολόγος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης Κρήτης, «Ο Πρέβελης»