ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Οι αγώνες των Κρητών
Την παρακάτω συγχαρητήρια επιστολή απευθύνει ο κ. Στάθης Ζωγραφάκης προς τον συνεργάτη των «Ρ.Ν.» κ. Βαγγέλη Παπαδάκι, για πρόσφατο άρθρο του τελευταίου ως απάντηση στον Θ. Πάγκαλο σχετικά με τους αγώνες των Κρητών την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
«Αξιότιμε κ. Παπαδάκι
Θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά, για την πλήρη ανάλυση που κάνατε, σε ότι αφορά τους αγώνες των Κρητών, ανά τους αιώνες. Όμως, πέρα από τη σκοπιμότητα των ενεργειών του Πάγκαλου, θα ήθελα να επισημάνω ότι η ιστορία των κρητικών αγώνων, έναντι των Τούρκων, δεν έχει μελετηθεί σωστά και δεν διδάσκεται ακόμα ούτε στο αρμόδιο Ιστορικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Υπάρχουν κάποια βιβλία ιστορίας, όπως του Κριάρη, του Μουρέλλου και άλλων, που γράφηκαν στις αρχές του περασμένου αιώνα, αλλά από τότε και μετά δεν έγινε καμιά άλλη ανάλογη εργασία. Στην Ιστορία της Ελλάδας, την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, δεν γίνεται αναλυτική αναφορά στους Κρητικούς αγώνες και οι αγώνες αυτοί δεν διδάσκονται στα σχολεία, αλλά ακόμη ούτε και σε αυτό το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Πως λοιπόν να ξέρουν όχι μόνο οι υπόλοιποι Έλληνες αλλά ούτε και οι Κρητικοί την ιστορία τους; Το μόνο που ξέρουν οι Κρητικοί, από τους αγώνες κατά των Τούρκων, είναι το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου και ίσως κάποια άλλα μεμονωμένα γεγονότα. Κανείς δεν ξέρει τους ήρωες αρχηγούς, αγωνιστές της Κρήτης, όπως ξέρει τους αντίστοιχους της υπόλοιπης Ελλάδας.
Όλοι ξέρουν τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη και όλους τους υπόλοιπους, αλλά κανείς δεν ξέρει τους αρχηγούς της Κρητικής Επανάστασης του 1821, όπως οι: Γ. Δεληγιαννάκης, Α. Πρωτοπαπαδάκης, Ρ. Βουρδουμπάς (Χατζή Ρούσσος Βουρδουμπάς), Α. Παναγιώτου, Γ. Δασκαλάκης, Α. Μανουσέλης, Γ. Τσουδερός, Μ. Κουρμούλης, Α. Μανουσογιαννάκης (Μανουσαναγνώστης), Γ. Δασκαλάκης (Τσελεπής). Εγώ, προσωπικά, θλίβομαι να μην αναγνωρίζεται το έργο αυτών των ηρώων. Εδώ λοιπόν έρχεται ο ρόλος των δημοσιογράφων, να προβάλλουν την ανάγκη διδασκαλίας της ιστορίας της Κρήτης στα σχολεία και στο Πανεπιστήμιο».