Να αντικατασταθεί ο πολιτισμός του Homo Sapiens από τον πολιτισμό του Homo Universalis
Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΑΤΑΡΑΚΗ*
Με αφορμή το περιστατικό του προπηλακισμού του Καθηγητή Nίκου Μαραντζίδη από φερόμενους αριστερούς «δημοκράτες», μου ήρθαν στο μυαλό δυο πρόσφατες συνεντεύξεις των σύγχρονων διανοητών, του Στέλιου Ράμφου (φιλόσοφος-συγγραφέας) και του Μάνου Δανέζη (καθηγητής Αστροφυσικής-συγγραφέας), οι οποίοι επισημαίνουν με το δικό τους τρόπο, ότι η σημερινή αυξανόμενη οικονομική κρίση που βιώνουμε δεν είναι το αίτιο αλλά το αποτέλεσμα μιας κατάρρευσης αξιών και ιδεών, η οποία με το χρόνο τείνει να αποσαθρώσει κοινωνικές δομές.
Η παρουσία τέτοιων διανοητών σηματοδοτεί, κατά την ταπεινή μου άποψη, την ενσάρκωση της ψυχής, στο σώμα της πολιτικής.
Το Ποτάμι, σαν ριζοσπαστικό πολιτικό Κίνημα, από την αρχή έβαλε ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής του, το θέμα της Παιδείας-Πολιτισμού μαζί με τη Δικαιοσύνη και την Εργασία. Στο Ιδρυτικό του συνέδριο, την πρώτη μέρα, υπήρξε ομιλία του προσκεκλημένου Καθηγητή του ΕΜΠ Θεοδόση Τάσιου με θέμα «Τι σχέση έχουν οι Φιλόσοφοι με την Πολιτική;».
Ένας πολιτισμός οδηγείται σε κατάρρευση από τις φιλοδοξίες, το δογματισμό και τη διαφθορά των ανθρώπων που συγκροτούν τις διοικητικές δομές.
Σήμερα υπάρχουν αιτήματα δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας, τα οποία δεν λύνονται από αριστερούς ή δεξιούς αλλά από ευσυνείδητους ανθρώπους.
Ο κ. Ράμφος σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, χαρακτηριστικά ανέφερε: «Κατά βάθος στην κρίση, μας οδήγησε η ευτέλεια. Δεν χρειάζεται να κουράζεσαι, όλα είναι δικά σου, ήσσων προσπάθεια, καταργώ τα πρότυπα σχολεία, δεν θέλω να αξιολογηθώ, δεν έχω καμιά απαίτηση από τον εαυτό μου, με γεμίζει το ασήμαντο… Η ευτέλεια μας οδήγησε σε έναν καταναλωτισμό ανθρωποφαγικό και σε έναν κρατισμό πελατειακό…
Η δημοκρατία για να υπάρξει έχει ανάγκη από αξίες και κανόνες. Η δημοκρατία είναι αξιοκρατική, αλλιώς δεν υπάρχει δημοκρατία. Στην καθημερινότητα δεν υπάρχουν αριστεροί και δεξιοί. Η καθημερινότητα είναι μια δειλή ομολογία ότι και οι ψυχές παίζουν ρόλο μέσα στην πολιτική και την κοινωνία… στην πραγματικότητα έχει προστεθεί μία άλλη μεταβλητή, την οποία πολιτικά ονομάζω άξονα συναινέσεως και συνθέσεως».
Ο κ. Δανέζης σε μια επίσης πρόσφατη συνέντευξή του ανέφερε: «Η μεγάλη πολιτισμική αλλαγή θα αρχίσει να γίνεται μια ειρηνική πραγματικότητα μόνο όταν κάνουμε την αγωνία μας, το δικαιολογημένο κοινωνικό θυμό μας και το αίσθημα της εκδίκησης, αξιοπρέπεια, δουλειά, γνώση, υπευθυνότητα, συλλογικότητα. Η πνευματική και συνειδησιακή συγκρότηση των πολιτών καθορίζει την ποιότητα της Πολιτείας και η ποιότητα της Πολιτείας, τον πολιτισμό που αυτή θα συγκροτήσει.
Σήμερα η συλλογικότητα έχει αντικατασταθεί από την ιδιώτευση, την υποκειμενικότητα, την ατομικότητα και τον εγωκεντρισμό. Με αυτόν τον τρόπο η κοινωνία χάνει τη συνοχή της και το ΕΓΩ αντικαθιστά το ΕΜΕΙΣ και το ΕΙΜΑΙ αντικαθίσταται από το ΕΧΩ. Έτσι ο πολιτισμός από κοινωνικός μετατρέπεται σε εξατομικευμένο, υστερόβουλο, ωφελιμιστικό και συν τω χρόνω φθείρεται, διαφθείρεται και καταρρέει».
* Ο Γιώργος Ταταράκης είναι πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, μέλος του Ποταμιού στο Ρέθυμνο