Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ στο πλαίσιο της παρουσίασης του ερευνητικού προγράμματος Αστικής Αρχαιολογίας Αμορίου, προσκαλεί το κοινό στη διάλεξη των Νίκου Τσιβίκη, Κωνσταντίνου Ρούσσου και Θανάση Σωτηρίου, με θέμα «Αμόριο: από την ανασκαφή ως τη δορυφορική έρευνα. Όψεις της αρχαιολογίας μιας Βυζαντινής θεματικής πρωτεύουσας στη Μικρά Ασία» και την φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Χισάρ | Αμόριο: ζώντας στο Χισάρκιοϊ και ανασκάπτοντας το Αμόριο», που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου, ώρα 19.00 στην Αίθουσα Διαλέξεων του ΙΜΣ (Νικηφόρου Φωκά 130, Ρέθυμνο).
Σε σημείωμά του, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, αναφέρει σχετικά: «Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, ώρα 19.00, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Μελισσινού και Νικηφόρου Φωκά 130) θα γίνει παρουσίαση των εργασιών των πρώτων πέντε χρόνων του ερευνητικού προγράμματος «Αστικής Αρχαιολογίας Αμορίου» του ΙΜΣ/ΙΤΕ (2013-2018).
Το Αμόριο στη Μικρά Ασία (Τουρκία) υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Μέσης Βυζαντινής περιόδου, επαρχιακή πρωτεύουσα του θέματος των Ανατολικών και πατρίδα της τελευταίας δυναστείας εικονομάχων αυτοκρατόρων τον 9ο αι. μ.Χ. Επιπλέον υπήρξε στο επίκεντρο σκληρών πολεμικών συγκρούσεων ανάμεσα σε Βυζαντινούς και Άραβες για περισσότερο από δύο αιώνες. Η ανασκαφή της πόλης του Αμορίου προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να προσεγγίσουμε την ζωή των Βυζαντινών σε έναν μεσαιωνικό κόσμο συγκρούσεων και συγκλίσεων που συνήθως περιγράφεται μυθικά όπως στο έπος του Διγενή.
Από το 2013 το ΙΜΣ/ΙΤΕ συμμετέχει στη μελέτη του Αμορίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αναντολού του Εσκίσεχιρ στο πλαίσιο προγράμματος που ερευνά την αστική εξέλιξη της βυζαντινής πόλης. Παραδοσιακές μέθοδοι όπως η συστηματική ανασκαφή και η μελέτη των πηγών συνδυάζεται στο πρόγραμμα του ΙΜΣ/ΙΤΕ με πρωτοπόρες τεχνικές εφαρμογές γεωφυσικής διασκόπησης, δορυφορικής γεωθεσίας, ανάλυσης ιστορικού τοπίου προσφέροντας μια καινοτόμα προσέγγιση στην κατανόηση του δομημένου βυζαντινού χώρου.
Το πρόγραμμα θα παρουσιάσουν οι: Νίκος Τσιβίκης, υπεύθυνος προγράμματος (RGZM Mainz, ΙΜΣ/ΙΤΕ), Κωνσταντίνος Ρούσσος (ΙΜΣ/ΙΤΕ) και Θανάσης Σωτηρίου (Πανεπιστήμιο Κρήτης.)
Στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστεί και φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Χισάρ | Αμόριο: ζώντας στο Χισάρκιοϊ και ανασκάπτοντας το Αμόριο», με θέμα την ανασκαφή του μεσοβυζαντινού Αμορίου και τη ζωή της ομάδας στο σημερινό χωριό Χισάρ της κεντρικής Ανατολίας».