Ελπίδα, μοναξιά, ακροβασία, αιώρηση, πέρασμα. Λέξεις ποτισμένες από την ανθρώπινη ύπαρξη, την αναζήτηση που κάνει η ψυχή για να δικαιωθεί. Οι λέξεις αυτές μετουσιώνονται σε πίνακες ζωγραφικής με τη ματιά της Μαρίας Σταματέλλη, σε μια έκθεση ζωγραφικής στο Σπίτι του Πολιτισμού, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, που άνοιξε τις πύλες της την περασμένη Κυριακή και παραμένει εκεί για το κοινό μέχρι την Κυριακή που μας έρχεται. Εμπνευσμένη από τη σειρά διηγημάτων του Χανιώτη συγγραφέα Μάρκου Σελλιανάκη με τίτλο «Εντροπία», επιχειρεί να φέρει νέα ήθη στην πόλη του Ρεθύμνου, συνδυάζοντας τη ζωγραφική έκφραση και την αποτύπωση της πραγματικότητας με τη λογοτεχνία.
Πρόκειται για δύο καλλιτέχνες, υπό την ετυμολογική έννοια του όρου, οι οποίοι εκθέτουν κατ’ αρχήν τους εαυτούς τους και έπειτα την τέχνη τους. Ένας συνδυασμός που αποφέρει στον επισκέπτη την ικανοποίηση των αισθήσεων, της νοητής αφής μιας πραγματικότητας που διαφέρει για τον καθένα κι όμως κοινωνεί στο ίδιο δισκοπότηρο της καθημερινότητας. Μια αγαλλίαση ψυχής, που ανάμεσα στην βαρετή επανάληψη των ημερών χαρίζει μια αχτίδα φωτός. Μια στιγμή αλλιώτικη από όλες τις άλλες.
Η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Αταξία σε Τάξη» της Μαρίας Σταματέλλη αποτελεί μια σύγχρονη απάντηση στην οικονομική και ηθική κρίση που ζούμε. Μέσα από τους πίνακές της, οι οποίοι είναι εμπνευσμένοι από το βιβλίο του Μάρκου Σελλιανάκη «Εντροπία» είναι απλώς ένα ακόμη ταξίδι στο εσωτερισμό που αποσκοπεί στον καλύτερο εαυτό μας. Στην προσπάθεια να κατακτήσουμε την ευτυχία ή απλώς την ηρεμία, που θα μας επιτρέψει να καταφέρουμε να ζήσουμε το αύριο με τις καλύτερες των προϋποθέσεων.
«Αποτυπώνω κάποια θέματα που μας απασχολούνε όλους, μέσα από κάποιες εικόνες, όπως είναι η μοναχικότητα, ο έρωτας, η τάση προς φυγή, ακόμη κι αν αυτή πολλές φορές είναι αυτοκαταστροφική. Θεωρώ ότι η έκθεση ζωγραφικής μου έχει ένα σύγχρονο θέμα, λόγω της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που ζούμε. Νομίζω ότι τα έργα μου δίνουν ένα κίνητρο σε κάποιον να δει λίγο φως, μια ελπίδα σε ατομικό επίπεδο, γιατί το ταξίδι αυτό είναι εσωτερικό πάνω από όλα» αναφέρει στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» η καλλιτέχνιδα, η οποία στην ερώτηση για το τί θα δει αυτός που θα επισκεφθεί την έκθεση ζωγραφικής απαντά: «Θα δει συναίσθημα» μας λέει και συνεχίζει «Ήθελα περισσότερο να περάσω φως και αισιοδοξία στα έργα μου, γιατί η τελική επιλογή στο ερώτημα φως ή σκοτάδι, είναι τελικά δική μας».
Η έκθεση ζωγραφικής είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο «Εντροπία» του νεαρού συγγραφέα από τα Χανιά Μάρκου Σελλιανάκη, ο οποίος αναφερόμενος σε αυτό τονίζει: «Στο βιβλίο μου περιγράφω από τη μία τη σχέση του ατόμου με τον ίδιο του τον εαυτό και από την άλλη τη σχέση του ατόμου με τους άλλους». Πρόκειται για μία αγωνιώδη διηγηματική γραφή πάνω στο διαχρονικό ζήτημα που απασχολεί την ανθρωπότητα από τα αρχαία ακόμη χρόνια και η οποία περιγράφεται ακόμη και μέσα στα βιβλία των Πολιτικών Επιστημών ως ζήτημα του πώς αυτοπροσδιορίζεται και ετεροπροσδιορίζεται το κάθε άτομο μέσα σε μια κοινωνία, ως ζωντανό κύτταρο, ως μια ψηφίδα του όλου. Ο Μάρκος Σελλιανάκης είναι νεαρός και πολύ αξιόλογος Κρητικός λογοτέχνης, δίχως αναγνώριση και ίσως δίχως μέλλον, όμως προσπαθεί. Προσπαθεί να εκφράσει τον ψυχισμό του με τρόπους που δεν είναι απλώς υγιείς αλλά με τρόπους που μπορούν να προσφέρουν σε όσους έχουν την επιθυμία να προσφερθούν.
Στην έκθεση ζωγραφικής που λειτουργεί στο Σπίτι του Πολιτισμού στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου μπορεί ο καθένας να δει τον ίδιο του τον εαυτό. Για τους ενδιαφερόμενους είναι ανοιχτή προς το κοινό καθημερινά μέχρι την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, από τις 11:00 έως τις 14:00 και από τις 19:00 μέχρι τις 23:00.