Για δύο λόγους είναι σημαντική η έκδοση με τον παραπάνω τίτλο.
Ο πρώτος είναι ότι το ιστορικό χωριό, με τις ιδιαιτερότητές του από την εποχή της σύστασής του, έπαυσε να υπάρχει κατά τα τελευταία χρόνια. Από αυτόνομο χωριό μετατρέπεται σε πολυσύχναστο προάστιο του Ρεθύμνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πληθυσμιακή-οικιστική του ανάπτυξη και σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής ζωής στην περιοχή του και ευρύτερα.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι προθυμοποιήθηκε ο κατάλληλος Ατσιπουλιανός να γράψει γι’ αυτό ένα είδος αποχαιρετιστήριου στην παλαιότερη εποχή και ένδοξη ιστορία του, αλλά και ως εισαγωγή στη νέα εποχή, τα νέα δεδομένα που η ζωή ειρηνικά προκάλεσε. Ο Γιώργος Περπιράκης, επίτιμος σχολικός σύμβουλος, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, χαίρει γενικής εκτίμησης στο μικρό, αλλά και το γιγαντωμένο Ατσιπόπουλο. Έτσι, όλες οι ζωντανές πηγές πληροφόρησης ήταν ορθάνοιχτες και πρόθυμες να δώσουν όσα στοιχεία συγκρατεί η μνήμη ως ακριβό φυλακτό.
Παράλληλα, οι γραπτές πηγές έδωσαν στον συγγραφέα-ερευνητή πλήθος πολύτιμων στοιχείων που αξιοποιήθηκαν για το στήσιμο αυτού του βιβλίου των 450 σελίδων μεγάλου σχήματος, ιδιαίτερα φροντισμένου από τις εκδόσεις της «Γραφοτεχνικής Κρήτης». Το γεγονός ότι ο εκδότης Πολιτιστικός Σύλλογος «ο Άγιος Ελευθέριος» κατόρθωσε να βρει χορηγό στο πρόσωπο του προέδρου της Aegean κ. Δημ. Μελισσανίδη είναι δείγμα της παραδοσιακής «καπετανιάς».
Η ιστορία, η οικονομία, ο πολιτισμός του χωριού, σε σχέση πάντοτε με την ιστορική περιπέτεια της Κρήτης ολόκληρης και του ελληνισμού γενικότερα, διατρέχει τις σελίδες και τα κεφάλαια του βιβλίου. Έτσι τεκμηριώνεται ο αντιστασιακός χαρακτήρας της ιστορίας μας, ως κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής ζωής και πορείας στον χρόνο.
Οι οικογένειες, τα σόγια, βασικό χαρακτηριστικό της οργάνωσης – οικονομίας – ζωής κάθε χωριού στην νεοελληνική ιστορία στα πλαίσια της κοινότητας – ενορίας είναι ο δημιουργός του τοπικού πολιτισμού, όπως μπορεί να διαπιστώσει ο αναγνώστης στις σελίδες του βιβλίου.
Η διάνθιση του βιβλίου με πίνακες, με πολλές χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τα πρόσωπα που έζησαν, διακρίθηκαν, ξενιτεύτηκαν στο εξωτερικό ή στην άλλη Ελλάδα, κάνει την ανάγνωσή του ευχάριστη.
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην έκδοση του ωραίου βιβλίου για το Ατσιπόπουλο, ιδιαίτερα δε στον συγγραφέα Γιώργη Περπιράκη.
* Ο Θεόδωρος Πελαντάκης είναι φιλόλογος