Λένε ότι ο πρώτος είναι τα πάντα και ο δεύτερος τίποτα. Το έχουμε γράψει και ξαναγράψει όμως από τη συγκεκριμένη στήλη ότι, αυτό δεν το ασπαζόμαστε σε καμία των περιπτώσεων. Τουλάχιστον εμείς που καταγράφουμε τα γεγονότα από κοντά, που ζούμε λεπτό προς λεπτό την αγωνιστική. Γιατί πολύ απλά χωρίς τον δεύτερο ή τον τρίτο ή τον τελευταίο, δεν θα αναδεικνυόταν ο πρώτος… Τόσο απλά.
ΑΕΜ η κορυφαία
Το αν ο πρώτος είναι δικαιωματικά σ’ αυτή τη θέση, ούτος λόγος… Η ΑΕΜ ήταν μακράν η κορυφαία ομάδα και μία από τις κορυφαίες που έχουν αγωνιστεί-παρουσιαστεί στο Α’ τοπικό πρωτάθλημα τα τελευταία 20 χρόνια. Χρειάζεται να οδηγηθούμε πολύ πίσω, το μακρινό 1999-2000, όταν η μεγάλη τότε ΕΑΡ είχα διαλυθεί και «μετακόμισαν» όλοι οι τότε φτασμένοι παίκτες στον Αστέρα Ρεθύμνου για να πάρει ένα εύκολο πρωτάθλημα η ομάδα των κυανοκιτρίνων (Ξηράκης, Κατσούλης, Νικολακάκης, Βελονάκη, Ασπρομάτης κλπ.). Έκτοτε φτάσαμε στο 2007-08 για να δούμε την ΕΑΠ να κάνει παρέλαση με 29 νίκες και μία ισοπαλία (έχοντας για πρωταγωνιστές τους Σακελλαρίδη, Βελονάκη, Σταρρά, Μακρυδάκη, Τσαπόκου κλπ.), ενώ έναν χρόνο πριν, η Επισκοπή πήγε για… εκδρομή τον τίτλο έχοντας 26 νίκες, 1 ήττα και 1 ισοπαλία (είχε δύο ματς λιγότερα, καθώς αγωνίζονταν 15 ομάδες με παίκτες όπως ο Νικηφόρος, ο Φράγκος, ο Γκιόκας, ο Φοβάκης, ο Σουμπασάκης, ο Σκούφος κ.α.).
Φέτος, ήταν η σειρά της ΑΕΜ να επιβληθεί στους πάντες και να πάρει το πρωτάθλημα μ’ έναν μοναδικό τρόπο, «σπάζοντας» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο (154 γκολ και 9 παθητικό) με 30 νίκες σε 30 ματς και αναδεικνύοντας τον πρώτο σκόρερ με 50, τον Γιώργο Βελονάκη. Για την περίπτωση του Γιώργου έχουμε αναφέρει από τη συγκεκριμένη στήλη ότι είναι η κορυφαία επίδοση, όχι όμως σε απόλυτα νούμερα. Ο αείμνηστος Άρης Κυδωνάκης παραμένει πρώτος, καθώς είχε σημειώσει 49 γκολ τη σεζόν 1982-83 σε μόλις 22 αγώνες!
Επειδή όμως η σημερινή αναφορά μας είναι καθαρά αφιερωματική ας δούμε τα κορυφαία νούμερα που έχουν καταφέρει οι ομάδες.
Οι πρώτοι (καλύτεροι – χειρότεροι)
Καλύτερη επίθεση: 154 γκολ (ΑΕΜ)
Καλύτερη άμυνα: 9 γκολ (ΑΕΜ)
Χειρότερη επίθεση: 19 (ΝΕΑΡ)
Χειρότερη άμυνα: 137 γκολ (ΠΑΟ Αλφάς)
Απόλυτο των νικών 30Χ30 (ΑΕΜ)
Η ομάδα των ισοπαλιών: 9 (Κάλυβος)
Η ομάδα με τις περισσότερες ήττες: 28 (ΝΕΑΡ)
Πρώτος σκόρερ: 50 γκολ (Γ. Βελονάκης-ΑΕΜ)
Η γνώμη των προπονητών
Παράλληλα ζητήσαμε από τρεις προπονητές να εκφέρουν τη δική τους άποψη για το ποιους παίκτες θα ήθελαν να έχουν στη διάθεσή τους εάν μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μια… μικτή ομάδα ως άλλοι «ομοσπονδιακοί» ή καλύτερα ενωσιακοί.
Ο Μιχάλης Δεληγιαννάκης του Άρη, ο Μιχάλης Στεφανάκης του Τάλου Μελιδονίου και ο Νίκος Καραδάκης του Ρεθυμνιακού έκαναν τις επιλογές τους. Όπως θα δείτε παρακάτω τόσο οι ίδιοι όσο και η ομάδα των «Ρ.Ν.» ήρθαν σε δύσκολη θέση καθώς υπήρξαν πολλά διλήμματα.
Δεν είναι τυχαίο πάντως πως, οι Δημητριάδης, Μυθιανός, Μονιάκης, Λουμπάκης, Δελήμπασης, Βελονάκης, Ιμπραχίμι, Βλαστός, Σκουλούδης, Μπαμπουλάκης αλλά και οι Αντιασβίλι, Κουδουνάκης και Βιτώρος ήταν σχεδόν σε όλες τις 18αδες.
…Και πόσοι άλλοι έμειναν «εκτός»
Σε επιλογές των παρακάτω 18αδων θα δείτε να μην υπάρχουν παίκτες σε μόνιμη βάση όπως, ο Δημήτρης Ρηγάκης, που όσο εκείνος ήταν «μπαρουτοκαπνισμένος» και δίχως τραυματισμό, οι κυανοκίτρινοι κάλπαζαν… Επίσης στις επιλογές των τερματοφυλάκων θα μπορούσαν να ενταχθούν με περίσσια άνεση, ο Αντώνης Παπαδάκης του Αστέρα ή ο Γιώργος Παλιεράκης του Άρη. Ο πρώτος έχει δείξει ότι έχει πολλές δυνατότητες ακόμα και για παραπάνω πράγματα αρκεί να δείξει -εκτός από το να νιώσει- πιο ελαφρύς, ο δεύτερος έδειξε αναγεννημένος στα 38 του πραγματοποιώντας ορισμένες καταπληκτικές εμφανίσεις.
Ο Σωτήρης Κόκκαλης που αποτελεί μια σταθερή αξία για τον ΑΟ Ψηλορείτη φτάνοντας κι αυτός τα 22 γκολ ή Δημήτρης Σιόρε του Ρεθυμνιακού που έχει δυνατότητες να παίξει (το πράξει στο παρελθόν) σε ανώτερη κατηγορία.
Παίκτες που θα μπορούσαν κάλλιστα να βρίσκονται στις καλύτερες ενδεκάδες αλλά για διάφορους λόγους δεν τους πήγε όσο οι ίδιοι θα ήθελαν η χρονιά είναι, ο Χρήστος Μερτίρι, ο Νίκος Καψαλάκης, ο διεθνής με την εθνική minisoccer Μιχάλης Κριτσωτάκης (όλοι τους από τον Ρεθυμνιακό), ο στόπερ του Τάλου ο Λαγουδάκης που είχε πολύ καλή παρουσία και στο επιθετικό σκέλος, ο Κατσαμάς της Καλύβου, ο Ζότο που άρεσε πολύ από την ΕΑΠ, ο Λ. Ψυχουντάκης του Αστέρα που αποτελεί έτσι κι αλλιώς, σταθερή αξία ή ο Ντέβιντ Ματαραγκάσι μαζί με τον Δημήτρη Σκουτέλη από τον Ερμή για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Ας τους δούμε όλες τις επιλογές μία προς μία:
Προπ.: Μιχάλης Δεληγιαννάκης (Άρης), (4-4-2):
1. Δημητριάδης (Ρεθ.)
2. Σιόρε (Ρεθυμνιακός)
3. Μυρθιανός (ΑΕΜ)
4. Μονιάκης (ΑΕΜ)
5. Λουμπάκης (ΑΕΜ)
6. Δελήμπασης (ΑΕΜ)
7. Ρηγάκης (Αστέρας Ρ.)
8. Μπαμπουλάκης (Αστέρας Ρ.)
9. Ιμπραχίμι (Αστέρας Ρ.)
10. Βελονάκης (ΑΕΜ)
11. Σκουλούδης (Άρης)
————————————–
12. Βλαστός (Ρεθυμνιακός)
13. Βιτώρος (ΑΕΜ)
14. Κουδουνάκης (Ρεθυμνιακός)
15. Βογιατζιδάκης (Αστέρας Π.)
16. Κόκκαλης (ΑΟΨ)
17. Μαραθιανός (Αστέρας Ρ.)
18. Ματαραγκάσι Ντ. (Ερμής Ζ.)
Καλύτερος προπονητής: Κώστας Κιάσσος
MVP: Γιώργος Βελονάκης (ΑΕΜ)
Καλύτερος παίκτης: Στέλιος Δελήμπασης (ΑΕΜ)
Καλύτερη ομάδα: ΑΕΜ
Προπ.: Μιχάλης Στεφανάκης (Τάλως Μελ.), (4-4-2):
1. Δημητριάδης (Ρεθ.)
2. Ρουμπάκης (Ερμής Ζ.)
3. Μυρθιανός (ΑΕΜ)
4. Μονιάκης (ΑΕΜ)
5. Ταμάμης (Ρεθυμνιακός)
6. Γιακουμάκης (Ερμής Ζ.)
7. Ιμπραχίμι (Αστέρας Ρ.)
8. Δελήμπασης (ΑΕΜ)
9. Βελονάκης (ΑΕΜ)
10. Ρηγάκης (Αστέρας Ρ.)
11. Βλαστός (Ρεθυμνιακός)
————————————–
12. Χριστοδούλου (Τάλως Μελ.)
13. Λουμπάκης (ΑΕΜ)
14. Κουδουνάκης (Ρεθυμνιακός)
15. Κελαϊδής (Τάλως Μελ.)
16. Αντιασβίλι (Κάλυβος)
17. Μπαμπουλάκης (Αστέρας Π.)
18. Σκουλούδης (Άρης)
Καλύτερος προπονητής: Κώστας Κιάσσος
MVP: Γιώργος Βελονάκης (ΑΕΜ)
Καλύτερος παίκτης: Δημήτρης Μυρθιανός (ΑΕΜ)
Καλύτερη ομάδα: ΑΕΜ
Προπ.: Νίκος Καραδάκης (4-3-3):
1. Δημητριάδης (Ρεθ.)
2. Σιόρε (Ρεθυμνιακός)
3. Μυρθιανός (ΑΕΜ)
4. Λαγουδάκης (Τάλως Μελ.)
5. Ταμάμης (Ρεθυμνιακός)
6. Δελήμπασης (ΑΕΜ)
7. Βλαστός (Ρεθυμνιακός)
8. Μπαμπουλάκης (Αστέρας Π.)
9. Σκουλούδης (ΑΕΜ)
10. Βελονάκης (ΑΕΜ)
11. Ιμπραχίμι (Αστέρας Ρ.)
————————————–
12. Ρουμπάκης (Ερμής Ζ.)
13. Μαραθιανός (Αστέρας Ρ.)
14. Γιακουμάκης (Ερμής Ζ.)
15. Καψαλάκης (Ρεθυμνιακός)
16. Παπαδάκης (Αστέρας Ρ.)
17. Σηφακάκης Ι.Σ. (Ποσειδώνας)
18. Γαρεφαλάκης (ΑΕΜ)
Καλύτερος προπονητής: –
MVP: Βελονάκης (ΑΕΜ)
Καλύτερος παίκτης: Δημητριάδης (Ρεθυμνιακός)
Καλύτερη ομάδα: ΑΕΜ
Προπ.: Αθλητική στήλη «Ρεθεμνιώτικα Νέα»
Η αθλητική στήλη «Ρ.Ν.» παρακολούθησαν από κοντά όλη τη χρονιά τις ομάδες και φυσικά, με κάθε συμπάθεια προς εκείνους που δεν επηλέγησαν, προσπάθησε να ξεχωρίσει κάποια πρόσωπα. Λάθη ίσως και να υπάρχουν και θα γίνονται καθώς, πρόκειται για μία σαφώς υποκειμενική άποψη όσο κι αν προσπαθήσαμε να κρίνουμε όσο πιο αντικειμενικά μπορούσαμε.
1. Μενέλαος Δημητριάδης: Σίγουρος, έμπειρος μα πάνω απ’ όλα σταθερός. Το τελευταίο στοιχείο είναι αυτό που καθιερώνει κάθε ποδοσφαιριστή. Στα 30 του επέδειξε απαράμιλλη σταθερότητα και ήταν ένας από τους κύριους λόγους που ο Ρεθυμνιακός είχε δεχθεί μόλις 16 γκολ μέχρι και δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε του πρωταθλήματος.
2. Βασίλης Φοβάκης: Μπορεί η φυσική του θέση να είναι δεξιός μεσοεπιθετικός όμως ο Βασίλης Φέτος επέδειξε επαγγελματικότητα και ξεκινούσε λίγο πιο πίσω σε ένα λίαν επιθετικό σύστημα 3-5-2. Ο Κ. Κιάσσος στα δύσκολα παιγνίδια, του εμπιστευόταν τη θέση του δεξιού μπακ-χαφ και ο Φοβάκης δεν τον απογοήτευσε ποτέ.
3. Δημήτρης Μυρθιανός: Πυραυλοκίνητος με εξαιρετικές κινήσεις από τα αριστερά κι ας φορούσε το Νο2 στην πλάτη. Έκανε τη διαφορά από τις πλευρές για την ΑΕΜ.
4. Νίκος Λουμπάκης: Έβγαλε όλη την προετοιμασία με την Επισκοπή και ήταν ό,τι ήθελε ο Κ. Κιάσσος στα στόπερ. Έναν γρήγορο, εύστροφο κεντρικό αμυντικό που να μπορεί να φτιάχνει το παιγνίδι από πίσω.
5. Μανώλης Μονιάκης: Το ίδιο ισχύει για τον Μονιάκη, του οποίου η παρουσία του και μόνο, έδωσε οντότητα σ’ όλη την ομάδα και όχι μόνο στην άμυνα της ΑΕΜ.
6. Ραφαήλ Μπαμπουλάκης: Ο Μπαμπουλάκης ήρθε σαν αμυντικός χαφ κι έτσι τον κατατάσσουμε εμείς αλλά και ο Μ. Δεληγιαννάκης. Η ευχέρειά του στο σκοράρισμα (26 γκολ πέτυχε!) τα φαρμακερά του σουτ από δεύτερη απόσταση, τον καθιστούν στην κορυφαία 11αδα.
7. Ρότζεν Ιμπραχίμι: Παίρνει τη φανέλα σπίτι του. Μόνο ο ίδιος γνωρίζει γιατί παίζει σ’ αυτή την κατηγορία και ο προπονητής του, ο Ηλίας Ασπρομάτης τον οποίο και δεν μπορεί να αποχωριστεί. Τα 32 του γκολ -έχοντας σκοράρει με κάθε τρόπο- αποτελούν προσωπικό ρεκόρ αν και δεν είναι το σκοράρισμα η προτεραιότητά του.
8. Γκόγκα Αντιασβίλι: Αν και άργησε να μπει στο κλίμα, ο Αντιασβίλι αποτελεί σταθερή αξία για την Κάλυβο αλλά και το ίδιο το πρωτάθλημα. Βιρτουόζος αλλά και πανέξυπνος στον δημιουργικό κομμάτι.
9. Μανώλης Σκουλούδης: Ο Άρης βρήκε αυτό που έψαχνε. Ένα βαρύ πυροβολικό μέσα από ένα βαρύ σέντερ φορ. Τα 34 του γκολ ανέβασαν τον ίδιο και μαζί και τον Άρη στον β’ γύρο.
10. Στέλιος Δελήμπασης: Ίσως είναι ο ΜVP του πρωταθλήματος. Η αξία του είναι αδιαμφισβήτητη όμως, η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι έδειχνε πιο ανάλαφρος, ενώ και επί της ουσίας, ήταν αυτός που «ξεκόλλησε» την ομάδα του από τα δύσκολα με καθοριστικά γκολ που σημείωσε απέναντι σε Ρεθυμνιακό (0-1) και Άρη (2-0).
11. Γιώργος Βελονάκης: Ο επιθετικός που αναμφισβήτητα θα θυμάται αυτή τη χρονιά όσο καμία άλλη. Τα 50 γκολ είναι ένα ρεκόρ που δύσκολα θα σβήσει. Στην ΑΕΜ ξαναβρήκε το ένστικτο του «κίλερ».
Ο πάγκος:
12. Ραφαήλ Μαραθιανός: Ο Ραφαήλ δεν έκανε το σούπερ πρωτάθλημα. Ξέρουν όλοι όμως ότι είναι ο παίκτης του προπονητή που θα παίξει σταθερά σ’ έναν βαθμό της τάξης του «8», είτε αγωνιστεί στα στόπερ, είτε ως αμυντικός χαφ ή ακόμα-ακόμα και ως μπακ.
13. Γιάννης Κουδουνάκης: Στον… πάγκο βρίσκεται μόνο και μόνο γιατί έχει την ατυχία να βρίσκεται στο ρεθεμνιώτικο πρωτάθλημα ο Δημήτρης Μυρθιανός. Εξαιρετικός μπακ, εξαιρετική χρονιά, σπουδαία δουλειά στον Ρεθυμνιακό.
14. Γιάννης Βιτώρος: Ο Βιτώρος παίζει στα δάχτυλά του την κατηγορία. Έχοντας το παράσημο της Σούπερ Λιγκ με τον ΟΦΗ, δεν υπήρχε περίπτωση να δυσκολευτεί στο Α’ τοπικό Ρεθύμνου.
15. Στέλιος Βογιατζιδάκης: Ο Στέλιος βρήκε το κίνητρο να παίξει δίπλα σε φίλους και αυτό από μόνο του τον ανανέωσε. Μπορεί στο τέλος να δυσκολεύτηκε λόγω ενός τραυματισμού στο γόνατο όμως, όσο εκείνος αισθανόταν κέρβερος κάτω από τα δοκάρια της ομάδας, τόσο και ο Αστέρας προχωρούσε στο πρωτάθλημα.
16. Αντώνης Λαδιανός: Εάν δεν είχε έναν μακρόσυρτο τραυματισμό, θα μπορούσαμε να μιλάμε και για έναν ποδοσφαιριστή που κατατάσσεται ανάμεσα στους 5-7 καλύτερους του πρωταθλήματος. Ιδίως στον α’ γύρο, έστω κι αν χρειαζόταν να αποχωρεί εκεί κάπου στο 70′, έκανε καταπληκτικά παιγνίδια.
17. Αλέκος Βλαστός: Στον πάγκο βρίσκεται μόνο και μόνο λόγω συστήματος (4-4-2). Παίκτης με απίστευτη εμπειρία, πρωτόγνωρη διαχείριση δυνάμεων μέσα στον αγωνιστικό χώρο όντας στα 34 του και με ακόμη πιο απαράμιλλη δεινότητα στο σκοράρισμα (35 γκολ). Το εξής καταπληκτικό με τον Βλαστό είναι ότι σκόραρε με σουτ, με κεφαλιά, με φάουλ, με κόρνερ αλλά όχι με πέναλτι (έχασε δύο)!
18. Ι.Σ. Σηφακάκης: Δικαιωματικά πάει σ’ αυτόν. Υπήρχαν φορές που έπαιρνε τον Ποσειδώνα από το χέρι και τον οδηγούσε σε ασφαλές αποτέλεσμα. Τα 28 του γκολ αποτελούν το 48% των τερμάτων της ομάδας του Γερανίου (60 στο σύνολο).
Η καλύτερη 11αδα «Ρ.Ν.» – (4-4-2):
1. Δημητριάδης (Ρεθυμνιακός)
2. Φοβάκης (ΑΕΜ)
3. Μυρθιανός (ΑΕΜ)
4. Λουμπάκης (ΑΕΜ)
5. Μονιάκης (ΑΕΜ)
6. Μπαμπουλάκης (Αστέρας Π.)
7. Ιμπραχίμι (Αστέρας Ρ.)
8. Αντιασβίλι (Κάλυβος)
9. Σκουλούδης (Άρης)
10. Δελήμπασης (ΑΕΜ)
11. Βελονάκης (ΑΕΜ)
———————————————-
12. Μαραθιανός (Αστέρας Ρ.)
13. Κουδουνάκης (Ρεθυμνιακός)
14. Βιτώρος (ΑΕΜ)
15. Βογιατζιδάκης (Αστέρας Περ.)
16. Λαδιανός (Τάλως Μελ.)
17. Βλαστός (Ρεθυμνιακός)
18. Σηφακάκης Ι.Σ. (Ποσειδώνας)
Προπονητής – Κώστας Κιάσσος: Νέος φέρελπις ο οποίος κυνηγάει με πάθος να βρει το κάθε λάθος και να το διορθώσει. Προφανώς και δεν είναι ο μόνος. Φέτος κάλλιστα στην κόντρα θα μπορούσε να βρίσκεται -δικαιωματικά- ο Νίκος Καραδάκης όμως, καλώς ή κακώς, σ’ αυτή την αναμέτρηση μετράνε πολλά. Ο Κ. Κιάσσος είχε ένα ανώτερο από κάθε άλλη ομάδα ρόστερ στην κατηγορία και επέβαλλε τον δικό της ρυθμό. Ήταν μια ομάδα που έτρεχε για 4 ημίχρονα, που δεν άφησε καμία ομάδα να την αμφισβητήσει και που σε τελική ανάλυση έπαιξε το πιο ωραίο και ένα σταθερά καλό ποδόσφαιρο. Με λίγα λόγια το 30Χ30 μιλάει από μόνο του.
MVP – Στέλιος Δελήμπασης: Το εξηγήσαμε και πιο πάνω. Ο αρχηγός της ΑΕΜ έμοιαζε με 22χρονο χαφ που είχε το καθαρό μυαλό να αυξομειώνει τον ρυθμό της ομάδας του επιτυγχάνοντας και σημαντικά τέρματα.
Παίκτης αποκάλυψη – Βασίλης Αντίοχος (Ρεθυμνιακός). Ο δάσκαλος ήρθε από την Χαλκίδα και εγκαταστάθηκε στο Ρέθυμνο στα 30 του χρόνια. Μπήκε σιγά-σιγά στο πνεύμα της ομάδας του, σημείωσε 26 εμφανίσεις και πέτυχε 13 γκολ. Δεν απασχόλησε ποτέ τη διαιτησία και μπόρεσε να βοηθήσει σε παραπάνω από δύο θέσεις (φορ και ακραίος κυνηγός, εσωτερικός μέσος) τον προπονητή του.
Παίκτης αποκάλυψη Κ18 – Κώστας Πρινιανάκης: Ο νεαρός προβιβάστηκε πέρυσι το χειμώνα από τον Κεραυνό στον Αστέρα Ρεθύμνου και τούτο τον χειμώνα αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Κώστα Κιάσσου. Ο μικρός δεξιός μπακ-χαφ, αφού ένιωσε καλά στη νέα του ομάδα, δεν άργησε να ξεδιπλώσει τις αρετές του με το «ξεδίπλωμα» των επιθέσεών του πάνω στη γραμμή αλλά έχοντας και το μυαλό του καρφωμένο στα αμυντικά του καθήκοντα.