Μια από τις ιστορικότερες πλατείες της πόλης, η πλατεία της Σοχώρας αλλάζει πρόσωπο, με στόχο την μετατροπή της σε βιοκλιματική, κατά τον σχεδιασμό του Δήμου. Η πλατεία αυτή αποτέλεσε και αποτελεί πλατεία πολιτικών εξελίξεων και τόπο διοικητικών αποφάσεων μέχρι σήμερα. Στην πλατεία αυτή στεγάζεται το νυν κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης που την κοσμεί και την ευπρεπίζει.
Η πλατεία Σοχώρας είναι η αγαπημένη πλατεία των παιδικών μας χρόνων, με το πολύχρωμο σιντριβάνι στο κέντρο, σημείο κατατεθέν της πλατείας, που φαινόταν τεράστιο στα παιδικά μας μάτια. Ήταν ο μοναδικός τόπος αναψυχής και περιπάτου για εμάς τους κατοίκους της παλιάς πόλης.
Χρειαζόταν σίγουρα μια ήπιας μορφής παρέμβαση, όπως η πλακόστρωση με υλικά χαμηλής αντανακλαστικότητας, φωτισμός, περισσότερη δενδροφύτευση, στοιχεία νερού, σιντριβάνι κλπ. που θα την αναβάθμιζαν και θα την αναδείκνυαν περισσότερο.
Οι όποιες εργασίες καλό θα ήταν να γίνονται με πολύ σεβασμό στην ιστορία της, την αρχιτεκτονική της περιοχής και σε αυτά που η φύση δημιούργησε πολλές δεκαετίες τώρα.
Βιοκλιματική ανάπλαση σημαίνει δημιουργία θερμικής και οπτικής άνεσης στους επισκέπτες, σύμφωνα με το μικροκλίμα της περιοχής και την αρχιτεκτονική του τοπίου.
Σε όλες τις μελέτες βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής προτείνονται να αποφεύγονται υλικά υψηλής αντανακλαστικότητας, τσιμέντα, πλάκες κλπ. και να χρησιμοποιούνται πράσινα φυτά, δένδρα, θάμνοι, γκαζόν και οποιαδήποτε εδαφοκάλυψη που απορροφούν σημαντικό ποσοστό της προσπίπτουσας ακτινοβολίας και θερμότητας.
Τα φυτά είναι αυτά που δια της διαπνοής και της φωτοσύνθεσης μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία τη θερμή περίοδο και να ρυθμίσουν ευνοϊκά το κλίμα μιας περιοχής.
Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να καταλάβουμε ότι με την τσιμεντοποίηση ασφυκτιούμε στις πόλεις και πρέπει να αρχίσουμε να φυτεύουμε ακόμα και τις ταράτσες μας.
Τι είδους βιοκλιματική ανάπλαση είναι αυτή που ξερίζωσε θάμνους (γιατί δεν ενσωματώθηκαν στον σχεδιασμό;), απογύμνωσε, έκοψε ρίζες δένδρων, εξαφάνισε τόνους χωμάτων, τώρα αρχίζει η τσιμεντοποίησή της;
Σε αυτό το σημείο, κρίνεται επιτακτική η παρουσία Γεωπόνων με σκοπό να αποφευχθεί η καταστροφή των δένδρων.
Σ’ αυτή την πόλη, παρά την όποια φιλότιμη προσπάθεια του Δήμου να δενδροφυτεύσει κάποιους κεντρικούς δρόμους, στερούμαστε πνευμόνων πρασίνου, πάρκων, παιδικών χαρών, αλσυλλίων, χώρων αναψυχής και ακόμα αυτοί οι λίγοι που υπάρχουν θα έπρεπε να έχουν περισσότερο πράσινο.
Επιπλέον είναι γνωστό σε όλους και το βιώνουμε καθημερινά το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Οι θέσεις στάθμευσης που καταργούνται εξαιτίας των έργων ανάπλασης της Σοχώρας και των Δικαστηρίων εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο όσους μένουν και επισκέπτονται την παλιά πόλη, γι’ αυτό το λόγο με την μέριμνα του Δήμου πρέπει να εξευρεθούν νέες.
Σε μια τουριστική πόλη δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόσβαση σε ελεύθερες θέσεις στάθμευσης σε σημεία εγγύς του κέντρου. Η δύσκολη και με χρέωση πρόσβαση, μετατοπίζει την αγορά εκτός της πόλης.
Εάν ο στόχος είναι να εξαφανιστούν τα αυτοκίνητα από το κέντρο, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την μαζική μεταφορά των πολιτών με μικρά λεωφορεία από και προς τους συνοικισμούς δωρεάν.
Όλοι επιθυμούμε να δούμε την πλατεία Σοχώρας αναβαθμισμένη και ευπρεπισμένη γεμάτη πράσινο, συναρμοζόμενη πλήρως με τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και των επισκεπτών.