Η ταινία είναι μια παραγωγή του Δήμου Ανωγείων και εντάσσεται σε ένα μεγάλο πρόγραμμα τεσσάρων ταινιών και
200 συνεντεύξεων από άνδρες και γυναίκες των Ανωγείων, που έχουν ως στόχο αφ’ ενός τη δημιουργική καταγραφή σημαντικών ιστορικών γεγονότων της Ανωγειανής Αντίστασης κατά την περίοδο 1940-1945 και αφ’ ετέρου την αποτύπωση της ανωγειανής μνήμης μέσα από αφηγήσεις των ανθρώπων που έζησαν κατά την περίοδο 1930-1945.
Ο «Ήχος του χρόνου» είναι μια προσωπική δημιουργική αναβίωση από τον σκηνοθέτη, ιστορικών γεγονότων που συνδέουν την εξελικτική δραστηριότητα των Ανωγειανών μέσα στο γενικό Ευρωπαϊκό- Ελληνικό πλαίσιο κατά την περίοδο 1900-1945 αλλά και αναδεικνύει ταυτόχρονα τους λόγους ενός φιλελεύθερου, αδάμαστου λαού που για τη λευτεριά έζησε τρεις φορές το ξεθεμελίωμα του χωριού του και τρεις προσφυγές.
Η ταινία είναι προϊόν πολύχρονης ιστορικής έρευνας και προετοιμασίας, έχει διάρκεια 120’, της κατηγορίας δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ, όπου εκτός από το πλούσιο και σπάνιο ιστορικό οπτικοακουστικό υλικό πολλά γεγονότα αναπαρίστανται με τη συμμετοχή εκατοντάδων ερασιτεχνών ηθοποιών. Η όλη προσπάθεια χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από χορηγούς, οι οποίοι υποστήριξαν αυτή την προσπάθεια του Δήμου για την καταγραφή και ανάδειξη της νεότερης ιστορικής μνήμης των Ανωγείων.
Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρωνίτης δήλωσε κατά την παραλαβή του βραβείου:
«Τη διάκριση αυτή την θεωρώ ιδιαίτερα τιμητική, γιατί υπογράφεται και από τις δύο επιτροπές του Φεστιβάλ που απαρτίζονται από έγκυρους καλλιτέχνες του κινηματογράφου, της φωτογραφίας, της μουσικής, της λογοτεχνίας και των εικαστικών τεχνών. Πραγματικοί όμως αποδέκτες αυτής της βράβευσης είναι ο Δήμος Ανωγείων και ιδιαίτερα ο δήμαρχός τους Σωκράτης Κεφαλογιάννης που αφιέρωσε πολύ χρόνο και μόχθησε για την εξεύρεση των πόρων από χορηγίες. Στους συνεργάτες, τους φίλους μου και τους εκατοντάδες Ανωγειανούς, που πήραν μέρος στα γυρίσματα και με στήριξαν ηθικά αφιερώνω αυτή την διάκριση.
Να σε βραβεύει το «σινάφι» σου είναι βέβαια ένας δημόσιος καλός λόγος, μια ενθάρρυνση. Την ενθάρρυνση αυτή όμως την έχουν ανάγκη περισσότερο οι νεότεροι κινηματογραφιστές και καλλιτέχνες, που οφείλουμε όλοι να βοηθούμε. Εγώ θα συνεχίσω να στηρίζω το Φεστιβάλ Χαλκίδας, αυτή την ωραία και καταξιωμένη κινηματογραφική γιορτή, θα στέλνω τις ταινίες μου χωρίς όμως να δηλώνω συμμετοχή στα διαγωνιστικά του τμήματα».
Ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Σ. Κεφαλογιάννης που παραβρέθηκε στην προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ δήλωσε για την βράβευση:
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί η ταινία αυτή του Λευτέρη Χαρωνίτη αποκαλύπτει με αξιόπιστο και σοβαρό τρόπο τη συμμετοχή και τον ρόλο των Ανωγειανών στα ιστορικά γεγονότα από το 1900-1945 με την τοποθέτησή τους μέσα στο γενικότερο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό ιστορικό πλαίσιο.
Με την βράβευση της η ταινία αρχίζει το ταξίδι με τη διάδοσή της στο ευρύτερο κοινό. Η ταινία μπορεί να εστιάζει το θέμα της στην σχέση των Ανωγείων με τον κόσμο, όμως πιστεύω ότι ο κάθε τόπος μπορεί να ταυτιστεί σε εικόνες και γεγονότα για τη δική τους συμβολή και αγώνες ενάντια στον Φασισμό και στον Ναζισμό. Η αναγωγή μέσα από την ταινία σε σημερινές καταστάσεις σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο, μας υπενθυμίζει την ευθύνη του κάθε πολίτη να αντιστέκεται καθημερινά και να καταπολεμά αυτά τα φαινόμενα του Φασισμού και Ναζισμού που για την αποτροπή των συνεπειών τους οι παππούδες και οι πατεράδες μας έδωσαν σκληρούς αγώνες».
Οι βασικοί συντελεστές
της ταινίας
Κείμενα: Λευτέρης Χαρωνίτης
Ιστορικός Σύμβουλος: Κωστής Μαμαλάκης
Σύμβουλος Δραματουργίας: Δημήτρης Βερνίκος
Αφηγητές: Μιχάλης Αεράκης, Γιώργης Καράτζης, Κατερίνα Βρέντζου, Ελευθερία Σκουλά
Μουσική: Χρήστος Λεοντής, Νεοκλής Νεοφυτίδης
Στίχοι: Γιώργης Καράτζης, Αριστείδης Χαιρέτης (Γυαλαύτης), Κώστας Φασουλάς, Ειρήνη Αναγνωστάκη
Τραγουδούν: Βασίλης Σκουλάς, Μαρίνα Δακανάλη, Βικτωρία Ντακούλη, Γιώργης Φασουλάς, Βασίλης Δραμουντάνης
Ηχοληψία: Κώστας Καλλέργης
Ειδικά Εφέ: Αντώνης Νικολάου, Χρήστος Κουτρουλός
Οργάνωση Παραγωγής: Βασίλης Σμπώκος, Κάτια Καππάτου
Ηχητικός Σχεδιασμός: Μιχάλης Γαλανάκης
Μοντάζ: Μαρία Νταουντάκη
Φωτογραφία: Φίλλιπος Οικονόμου
Σενάριο Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρωνίτης