Αναλυτικά, εκδηλώσεις έγιναν:
Γεμάτη η αίθουσα από φοιτητές και μέλη της ελληνικής μειονότητας στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στις 2 Μαΐου στο Ερεβάν, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας, η ΔΕΦΝΚ και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Κρατικού Πανεπιστημίου Brusov.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου κυρία Lusine Fljyan. Ο πρέσβης της Ελλάδος κύριος Ιωάννης Τάγης μίλησε για τη διαχρονικότητα του Νίκου Καζαντζάκη και εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στην ΔΕΦΝΚ για τις πολλαπλές δραστηριότητές της.
Ο Γιώργος Στασινάκης, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, ιδιαίτερα τη Lisa Karimyan, πρόεδρο του Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, μίλησε για το έργο και τη σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη.
Ακολούθησε ευρεία συζήτηση και ανάγνωση από φοιτητές αποσπασμάτων έργων του Νίκου Καζαντζάκη.
Το δραστήριο Τμήμα της ΔΕΦΝΚ του Σύδνεϋ, με πρόεδρο τον Αδριανό Καζά, οργάνωσε με επιτυχία στις 11 Μαΐου διάλεξη του Vasili Adrahta, καθηγητή Πανεπιστημίου, με θέμα: «Η Θρησκεία – Φιλοσοφική πρωτοπορία του Νίκου Καζαντζάκη».
Ακολούθησε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό.
1. Γενικές παρατηρήσεις:
• Ως γνωστόν, ο Νίκος Καζαντζάκης επισκέφτηκε την Ιαπωνία και την Κίνα το 1935 και το 1957 (λίγους μήνες πριν τον θάνατό του). Ενδιαφέρθηκε πολύ και αγάπησε τους πολιτισμούς τους, τους λαούς και τα τοπία τους, όπως συμπεραίνουμε από τα γραπτά του: ρεπορτάζ σε εφημερίδες, μυθιστόρημα «Ο βραχόκηπος», ποίημα στις «Τερτσίνες», άρθρα στο Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Ελευθερουδάκη, αλληλογραφία. Τα περισσότερα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ιαπωνικά και κινεζικά. Το έργο του διαβάζεται έτσι από χιλιάδες αναγνώστες.
• Όσον αφορά την Νότιο Κορέα, ο Νίκος Καζαντζάκης δεν την επισκέφτηκε και δεν έγραψε, από όσα γνωρίζουμε, κανένα άρθρο. Εν τούτοις, το Κορεάτικο κοινό, χάρις στις μεταφράσεις 40 βιβλίων του, γνωρίζει σε βάθος τη ζωή και το έργο του.
• Η ΔΕΦΝΚ δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην Άπω Ανατολή. Έχει δύο Τμήματα στην Κίνα, στο Πεκίνο και στην Σαγκάη, ένα Τμήμα στη Νότιο Κορέα και μία αντιπρόσωπο στην Ιαπωνία. Με τη βοήθεια των μελών της, των Ελληνικών Πρεσβειών, των πανεπιστημιακών, των απεσπασμένων Ελλήνων εκπαιδευτικών, των συγγραφέων, των μεταφραστών, των συλλόγων και άλλων ιδιωτικών φορέων, συνδιοργάνωσε δεκάδες εκδηλώσεις και συνέβαλε αποτελεσματικά στην προβολή του έργου του μεγάλου Κρητικού σ’ αυτή την περιοχή.
2. Νότιος Κορέα:
Στις 11 Μαΐου στη Σεούλ, η ΔΕΦΝΚ και ο Κορεατικοελληνικός Σύνδεσμος, με επικεφαλής τον καθηγητή Juewon Yu, με την υποστήριξη του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Hankuk Διεθνών Σπουδών, το οποίο εκπροσωπήθηκε από την απεσπασμένη καθηγήτρια Φιλολογίας Αργυρώ Κασωτάκη-Γατοπούλου, συνδιοργάνωσαν το πέμπτο ετήσιο συνέδριο τους με θέμα: «Τα ταξιδιωτικά του Νίκου Καζαντζάκη».
Στη γεμάτη αίθουσα του Ανοικτού Πανεπιστημίου, διανοούμενοι, κυρίως νέοι, άκουσαν πρώτα παρουσίαση του Γιώργου Στασινάκη των δραστηριοτήτων της ΔΕΦΝΚ και των χωρών και τόπων που επισκέφτηκε ή έζησε ο μεγάλος Κρητικός και τους λόγους των περιηγήσεών του. Στη συνέχεια, δεκατρείς συγγραφείς, ποιητές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και κριτικοί της λογοτεχνίας ανέλυσαν τα ταξίδια του Νίκου Καζαντζάκη, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία, Κίνα, Μεσόγειο, Ισπανία, Ρωσία, Αγγλία, Πελοπόννησο, Άγιον Όρος. Ο ορθόδοξος Μητροπολίτης Κορέας Αμβρόσιος διάβασε και σχολίασε σημείωμα του συγγραφέα στο βιβλίο επισκεπτών της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά, το 1927. Τέλος, ένας ποιητής έκανε μια πρωτότυπη εισήγηση με τίτλο: «Αν ο Καζαντζάκης ταξίδευε στο Mustang του Νεπάλ».
Οι ομιλίες διενεμήθηκαν στα κορεάτικα σε ένα περιποιημένο έντυπο, συνοδευόμενο από μία λεπτομερή βιογραφία του Κρητικού συγγραφέα.
3. Ιαπωνία:
Στις 14 Μαΐου, η ΔΕΦΝΚ, το Ελληνοϊαπωνικό Κέντρο, με αντιπρόσωπο τη Junko Nagata και τη βοήθεια του Φιλίππου Γκριτζιώτη και η Japan Greece Society, με υπεύθυνο το Shuji Kawakami, διοργάνωσαν στο Τόκιο, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας, μία άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Ο πρέσβης της Ελλάδος, κύριος Νικόλαος Τσαμαδός, ευρισκόμενος εκτός Ιαπωνίας, έστειλε μήνυμα στο οποίο εξήρε την προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη και το σοβαρό έργο της ΔΕΦΝΚ. Η κυρία Μαρία Καρνούτσου, πρώτη γραμματέας, αντιπροσώπευε την Ελληνική Πρεσβεία. Χαιρέτισε τη σημαντική αυτή εκδήλωση αφιερωμένη στο μεγάλο συγγραφέα και στοχαστή και στις πολλαπλές δραστηριότητες της ΔΕΦΝΚ. Παρευρέθηκε επίσης και η σύζυγος του πρέσβη κυρία Yasmine Lawand Tsamados.
Ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε το ιστορικό της ίδρυσης της ΔΕΦΝΚ, το έργο, τη σκέψη του Καζαντζάκη και τις σχέσεις του με την Ιαπωνία (πολιτισμός, λαός, τοπία, φύση). Την επιτυχημένη διερμηνεία έκανε η Fumiko Yanagida.
Ακολούθησε προβολή ενός ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.
4. Κίνα:
Στη Σχολή Ευρωπαϊκών Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών του Πεκίνου λειτουργεί Τμήμα Ελληνικών, στο οποίο διδάσκει η φιλόλογος Στέλλα-Λυδία Μονιάκη, απεσπασμένη καθηγήτρια.
Στις 17 Μαΐου, ο Γιώργος Στασινάκης μίλησε στους φοιτητές αυτού του Τμήματος για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και η Έλενα Αβραμίδου, καθηγήτρια νεοελληνικών στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου και μορφωτικός ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας, μίλησε για τα ταξίδια του στην Κίνα. Ακολούθησε συζήτηση και τέθηκαν οι βάσεις για νέες εκδηλώσεις το προσεχές έτος.
5. Ενθαρρυντικές προοπτικές για το μέλλον:
α) Δημοσίευση στα Κορεάτικα, Ιαπωνικά και Κινεζικά του τετραμηνιαίου ενημερωτικού δελτίου της ΔΕΦΝΚ «Synthesis». Υπενθυμίζεται ότι το δελτίο κυκλοφορεί ήδη σε οκτώ γλώσσες: αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, πορτογαλικά και ρωσικά.
β) Ίδρυση στην Ιαπωνία Τμήματος της ΔΕΦΝΚ.
γ) Μεταφράσεις στα ιαπωνικά από τα ελληνικά των έργων «Αναφορά στον Γκρέκο» και «Αλέξης Ζορμπάς».
δ) Υπότιτλοι στα κορεάτικα και ιαπωνικά του ντοκιμαντέρ του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη. Είναι ήδη μεταφρασμένο στα κινεζικά.
ε) Οργάνωση το Μάιο του 2014 στις τρεις χώρες συνεδρίων γύρω από τη φιλοσοφία του Νίκου Καζαντζάκη και τις σχέσης του με το βουδισμό, τον ταοϊσμό, τον Κομφούκιο και άλλους στοχαστές της Άπω Ανατολής.
Πάντα δραστήριο το Τοπικό Τμήμα, με πρόεδρο τη Christina Tsardikos. Από τις 27 μέχρι 30 Μαΐου και από τις 4 μέχρι 7 Ιουνίου, η καθηγήτρια Marta Silvia Dios Sanz θα δώσει δύο σεμινάρια στο Buenos Aires για το Νίκο Καζαντζάκη. Θα αναφερθεί στη ζωή του, θα αναλύσει την προσωπικότητά του και θα παρουσιάσει την «Αναφορά στον Γκρέκο», τον «Βίο και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» και την «Ασκητική». Θα διαβαστούν αποσπάσματα από αυτά τα έργα του, καθώς και από την αλληλογραφία του με τη σύζυγό του και τον Παντελή Πρεβελάκη. Το σεμινάριο συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Πρεσβεία, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Νόστος» και τη ΔΕΦΝΚ.
του Εθνικού Τάγματος Αξίας
(Γαλλική Δημοκρατία)