Πρόκειται για μια πολυφωνική ποιητική συλλογή με συνεκτικό θεματικό κρίκο το Ατσιπόπουλο, άσχετα αν σε κάποια από τα ποιήματα που συντροφιάστηκαν το όνομα αυτό υπολανθάνει.
Η έκδοση είναι παράλληλα ένας ελάχιστος φόρος τιμής σ’ όλους εκείνους, επώνυμους και μη, που απεικόνισαν ποικιλότροπα το Ατσιπόπουλο και πτυχές από τη ζωή του, βουτώντας τον ποιητικό τους χρωστήρα στην παλέτα της παλλόμενης ψυχής τους.
Σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για ποιητικές εκφράσεις της τοπικής μας ιστορίας, με τις οποίες συχνά συνυφαίνονται οι προσωπικοί μύθοι των ποιητών.
Τα ποιήματα αυτά, ως σημαίνοντα είναι διαφορετικής τεχνοτροπίας (παραδοσιακή με ομοιοκατάληκτο στίχο ή νεοτερική με ελεύθερο) και γλώσσας (κοινή δημοτική-κρητική διάλεκτος-μεικτή). Ορισμένα μάλιστα ανήκουν στα ριζίτικα ή «νεοριζίτικα». Ως σημαινόμενα αποτυπώνουν την εξιδανικευτική διάθεση, την αγάπη για το Ατσιπόπουλο ως τόπο ιστορικό ηρωισμού και αυτοθυσίας. ως φυσικό ή αρχιτεκτονικό κάλλος. ως θεματοφύλακα της κρητικής παράδοσης. ως αρχοντοχώρι, κεφαλοχώρι, καστροχώρι, καπετανοχώρι, γλεντοχώρι. ως γενέθλιο τόπο των ποιητών ή ως τόπο που τους δέχτηκε στην αγκαλιά του, τους γαλούχησε σαν παιδιά του και τους ενέπνευσε. Γιατί, όπως έλεγε ο Πλάτων, «Στο άγγιγμα της αγάπης, όλοι γίνονται ποιητές». Σε κάποια αναδίδεται έντονα η πίκρα του μισεμού, τη νοσταλγία, οι μνήμες που καίνε και πονούν. Σε κάποια το Ατσιπόπουλο σαν υλική ή συμβολική υπόσταση λειτουργεί και ως ψυχικό αποκούμπι σε στιγμές που απειλούν να… ξεκουμπίσουν την ψυχή!
Στα περισσότερα το Ατσιπόπουλο προβάλλεται ως σύμβολο ήθους, εκπέμποντας διαχρονικά μηνύματα αποφθεγματικής υφής, που αποκτούν δραματική επικαιρότητα στις μέρες μας.
Σε ορισμένα, βέβαια, συνυπάρχει η κριτική-σατιρική στάση. Η αντίθεση αυτή δε συνιστά διάσταση, καθώς οι διαφορετικές στάσεις είναι απλώς… αριθμητές κλασμάτων με κοινό παρανομαστή την αγάπη των ανθολογούμενων ποιητών για το Ατσιπόπουλο.
Η Συλλογή δεν διεκδικεί, βέβαια, εύσημα πληρότητας (όσο κι αν τη σηματοδοτεί ως προς την εκδοτική της πρόθεση), γεφυρώνει όμως τις εποχές και τους αιώνες, σμίγοντάς τους στο παρόν μας.
Το βιβλίο προσφέρεται δωρεάν ως ελάχιστη συμβολή στην καμπάνια «Μείνετε στο σπίτι». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο συγγραφέα (Τηλ.: 6942910811 email: g_frygan@hotmail.com).