Η πορεία για τη θέσπιση του νέου αγροτικού πλαισίου της χώρας έως και σήμερα δείχνει ότι το μείζον αυτό ζήτημα δεν έχει αναλυθεί σε βάθος και δεν έχουν ληφθεί υπόψιν απαραίτητες παράμετροι για την εξαγωγή εποικοδομητικών προτάσεων.
Αγνοούν ότι η λειτουργία των πρωτοεμφανιζόμενων κοινωνιών ξεκίνησε οργανώνοντας τη γεωργία και την κτηνοτροφία, εξασφαλίζοντας τροφή για τα μέλη τους και έπειτα αναπτύσσοντας τις υπόλοιπες δομές.
Ωστόσο φαίνεται ότι δε δίνεται η δέουσα σημασία σ’ αυτά τα στοιχεία, όπως και σε άλλα που θα αναφερθούν παρακάτω, για τη σύνταξη μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την αγροτική πολιτική στη χώρα μας.
1. Η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, δηλαδή η εξασφάλιση τροφής για τα μέλη της κοινωνίας μας, είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας και προτεραιότητας, είναι κεντρικό θέμα. Η είσπραξη φόρων από τους παραγωγούς και κτηνοτρόφους, είναι δευτερεύον ζήτημα για την εθνική οικονομία.
2. Τα αγροτικά προϊόντα τα έχουμε ανάγκη συνεχώς, καθημερινά για την επιβίωσή μας. Σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους που όσο αναγκαίοι και αν είναι, δεν τους χρειαζόμαστε κάθε μέρα και δεν εξαρτάται η επιβίωσή μας καθημερινά.
3. Τα τελευταία χρόνια ο αγροτικός κλάδος έχει ισορροπήσει οικονομικά. Οι αγρότες βρίσκονται σε μια σταθερή και αξιοπρεπή οικονομική στάθμη. Είναι σωστό να διαταράξουμε αυτή την ισορροπία;
4. Η αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα δεν είναι σταθερά, όπως άλλων κλάδων και εξαρτώνται από αρκετές παραμέτρους, όπως τις καιρικές συνθήκες τις ασθένειες των καλλιεργειών κ.ά.
5. Τα αποτελέσματα της νέας αγροτικής πολιτικής θα φανούν σε δύο χρόνια που θα έχουν σταματήσει να καλλιεργούν οι αγρότες, λόγω της υψηλής φορολόγησής τους. Το ίδιο σφάλμα έγινε και με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα τα λουκέτα στον ιδιωτικό τομέα, τις απολύσεις και τη δημιουργία στρατιάς ανέργων.
6. Τη λάθος επιλογή που γίνεται και αφορά στο αγροτικό ζήτημα δεν έχεις τη δυνατότητα να τη βελτιώσεις μετά από μικρό χρονικό διάστημα, γιατί θα έχει προκαλέσει ήδη καταστροφικά αποτελέσματα στην παραγωγή και τον κλάδο. Δεν επανέρχονται αυτόματα οι καλλιέργειες και η στάθμη της παραγωγής.
7. Αν μειωθεί η παραγωγή λόγω της υπερφορολόγησης των αγροτών, τα αγροτικά προϊόντα κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους στην αγορά και τα εμπορικά δίκτυα να αντικαταστήσουν τα ελληνικά προϊόντα με ξένα. Σήμερα που οι κανόνες της αγοράς επιβάλλουν τη δημιουργία νέων εμπορικών δικτύων, εμείς επιλέγουμε πολιτικές που αδυνατίζουν την παραγωγή και καθιστούν τους αγρότες εκτός αγοράς. Αν βγεις από την αγορά όμως… δεν επανέρχεσαι!
8. Είναι σωστό που υπολογίζουν ότι τα προϊόντα που δεν έχουν σταθερή τιμή στην αγορά, μπορούν να μετατραπούν σε χρήματα (φόρους), προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό; Πως μπορεί να είναι σταθερή η φορολόγηση των αγροτών, αφού οι δείκτες φορολόγησης υπολογίζονται με βάση τους μισθούς του δημοσίου και τις συντάξεις που είναι σταθερά και γνωστά μεγέθη; Το αγροτικό εισόδημα δεν είναι σταθερό!
9. Οι αγρότες πρακτικά δεν έχουν τρόπο να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημά τους από τη φορολογία. Αν επιλέξουν να αυξήσουν την παραγωγή τους, για να αυξήσουν τα κέρδη τους, τότε θα πέσουν οι τιμές των προϊόντων τους στην αγορά, ο κίνδυνος να μην καταφέρουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους είναι μεγάλος και τα έξοδα παραγωγής πολλαπλάσια. Άρα δημιουργούν νέο μεγαλύτερο πρόβλημα.
10. Δεν αποτελεί δικαιολογία, για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών του κράτους, η φορολόγηση των αγροτών. Δε ζητάει ο πληθυσμός παραπάνω ποσότητες τροφίμων, ώστε να εξασφαλίσεις την αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων και των κερδών των αγροτών. Δε μεταφράζεται σε αύξηση και αξιοποίηση της παραγωγής λοιπόν, η φορολόγηση των αγροτών.
*Ο Γιώργος Ματαλλιωτάκης είναι περιφερειακός σύμβουλος Εν. Ηρακλείου Κρήτης, Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης MSc, PhD