Το θεατρικό έργο «Δεν είμαι εγώ» ή «Η Λογική» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, ενός απ’ τους σπουδαιότερους Έλληνες συγγραφείς, ανέβασε εφέτος η θεατρική ομάδα «Το δωμάτιο με τους καθρέφτες» του Στεκιού των Καθηγητών της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου με σκηνοθέτη το Γιάννη Περογαμβράκη.
Τα μέλη της εν λόγω ομάδας παρουσίασαν το παραπάνω έργο στο αμφιθέατρο του ΑΤΕΙ Κρήτης στα Περιβόλια Ρεθύμνου για τέσσερα βράδια με μεγάλη επιτυχία, αμειβόμενοι στο έπακρον απ’ την τεράστια συμμετοχή και αποδοχή του θεατρόφιλου κοινού της πόλης μας!
Ό, τι αφορά την παράσταση, απ’ τη σκηνοθεσία, τη μουσική, τις χορογραφίες, τα κοστούμια, τα σκηνικά, τον ήχο ως τις φωτογραφίες και τα σκίτσα της αφίσας και του προγράμματος με αποκορύφωμα τα συμβαίνοντα επάνω στη σκηνή, ήταν άψογα!
Οι απαιτήσεις της απόδοσης των ρόλων είναι μεγάλες, αφού πρόκειται για ένα μεγάλο έργο με θέμα δύσκολο, ασυνήθιστο, ιδιαίτερο! Βασίζεται σ’ ένα σουρεαλιστικό, κωμικό κείμενο, που αναφέρεται στο διχασμό της προσωπικότητας ενός απολύτως λογικού ανθρώπου, καθηγητή των Μαθηματικών, που κινείται ανάμεσα σ’ ένα πλήθος ανθρώπων κοντινών ή ξένων που τους δένει ένα πλέγμα απίθανων συμπτώσεων και παρεξηγήσεων!
Το μεγάλο θύμα των παρεξηγήσεων είναι ο καθηγητής των Μαθηματικών, του οποίου το ρόλο ερμηνεύει αριστοτεχνικά ένα μέλος της ομάδας, που είναι καθηγητής της Φυσικής! Σημειωτέον πως οι ερμηνείες των ρόλων όλων των ηθοποιών της παράστασης εξέφρασαν απολύτως ό,τι ονειρεύτηκε ο συγγραφέας αλλά και τη δημιουργική χαρά του σκηνοθέτη!
Ο σκοπός της κωμωδίας αυτής με τις απρόβλεπτες ανατροπές δεν είναι μόνο η πρόκληση του γέλιου! Σατιρίζονται οι συμπεριφορές των ανθρώπων, που ακολουθούν πιστά το δρόμο της Λογικής, αλλά στο τέλος δεν αμείβονται! Η απόλυτη λογική, η μαθηματική ερμηνεία των φαινομένων στο ανθρώπινο πεδίο χωρίς τη συμμετοχή της φαντασίας, που δρα καταλυτικά, τους απομακρύνει απ’ την πραγματικότητα!
Ασφαλώς θα πρέπει να είμαστε λογικοί στην αντιμετώπιση των πραγμάτων, αλλά πρέπει να ζούμε και τις μικρές ή μεγάλες χαρές της ζωής, στις οποίες κυριαρχούν οι αισθήσεις!
Το παραπάνω έργο είναι και μια ηθογραφία μιας άλλης εποχής με πολλές ομοιότητες με τη σημερινή! Θίγονται διαχρονικά προσωπικά ή κοινωνικά θέματα, αφού «Έτσι είναι ο κόσμος» όπως τιτλοφορείται ένα άλλο θεατρικό έργο του συγγραφέα μας! Στη σκηνή της πραγματικής ζωής που διαρκώς εξελίσσεται, πάντα κυριαρχεί το δίπολο «Λογική-Αισθήσεις», με την «Κοινή Λογική» να μετατρέπεται συχνά σε «Κοινό Παραλογισμό»!
Τα μέλη της ομάδας «Το δωμάτιο με τους καθρέφτες» ως ερασιτέχνες ηθοποιοί ποιουν ήθος, συναντώντας στον καθρέπτη της ψυχής τους την ομορφιά της ουσιαστικής συνύπαρξης και συνεργασίας σε μια κοινή, ωραία πορεία! Αυτό βγαίνει αβίαστα και στο κοινό που τους παρακολουθεί!
Με το έργο τους στο Στέκι των Καθηγητών αποδεικνύουν πως η αληθινή αγάπη προς την Τέχνη και τη Γνώση ευρύτερα, αμβλύνει τον ατομισμό, ενισχύει το ομαδικό, δημιουργικό πνεύμα και δημιουργεί μικρά ή μεγάλα θαύματα!
* Η Ευαγγελία Αγγελάκη-Βάμβουκα, είναι δασκάλα