Με αυξημένες περιπολίες από εθελοντές και πυροσβέστες από άκρο σε άκρο του Δήμου, ειδικότερα σε περιοχές όπου συχνά μπαίνουν στο στόχαστρο εμπρηστών, και ενισχυμένα μέτρα πρόληψης τις ημέρες και τις ώρες αυξημένου για την εκδήλωση πυρκαγιάς κινδύνου, επιχειρεί η δημοτική αρχή της περιοχής σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς να προστατέψει τη γη και την περιουσία των κατοίκων της το φετινό καλοκαίρι.
Χθες, στο Δήμο Αγίου Βασιλείου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη παρουσία εκπροσώπων του Δήμου, της Πυροσβεστικής, του Δασαρχείου, του Λιμεναρχείου και του Στρατού με βασικό αντικείμενο συζήτησης τις συντονισμένες κινήσεις, μέσα από τις οποίες θα μπορέσει η περιοχή να «θωρακιστεί» και να προστατευτεί από ενδεχόμενες πυρκαγιές, ώστε να αποφευχθούν τα τραγικά περιστατικά των προηγούμενων χρόνων, όπου χιλιάδες στρέμματα γης παραδίδονταν στις φλόγες καταστρέφοντας καλλιέργειες και παντός είδους περιουσίες.
Σε αυστηρή επιτήρηση τίθεται σύμφωνα με τον δήμαρχο, μια μεγάλη ακτίνα του Δήμου Αγίου Βασιλείου από το Ροδάκινο μέχρι και την Αγία Γαλήνη όπου κλιμάκια εθελοντικών ομάδων, κατοίκων αλλά και την συνδρομή δίκυκλης περιπολίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που για πρώτη χρονιά με μηχανές άνδρες της ΠΥ θα βρίσκονται στους δρόμους με μηχανές σε Ροδάκινο, Πλακιά, Κρύα Βρύση στην περιοχή του Κέντα σε Κισσό και Αδρακτο και θα εποπτεύουν την περιοχή σε μια προσπάθεια έγκυρης και άμεσης επέμβασης σε κάθε περίπτωση που χρειαστεί.
Παράλληλα, χθες ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου είχε συνάντηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με τον κ. Δεικτάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες, όπου συζητήθηκε η δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης για την περιοχή της λίμνης του Πρέβελη. Ο φορέας αυτός θα βρίσκεται κάτω από την «ομπρέλα» του ενός και μοναδικού φορέα διαχείρισης Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης που παρέμεινε (μετά την κατάργηση των άλλων με πρόσφατο νόμο) προκειμένου να προστατευθεί η περιοχή.
Ο κ. Πιπεράκης για μια ακόμα φορά τόνισε την ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών για να μπορέσει το φυσικό κάλλος της περιοχής να διατηρηθεί. Είναι βέβαιο δε, πως η όποια συζήτηση που γίνεται, αφορά στην επόμενη χρονιά ωστόσο είναι αναγκαίο να υπάρχει ο φορέας αυτός, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιπεράκης, για να έχει την εποπτεία και τη φύλαξη της περιοχής και να μην υπάρχει αυτή η σύγχυση αρμοδιοτήτων με σειρά υπηρεσιών να εμπλέκονται, και να μην μπορεί κανείς ούτε άκρη να βγάλει, αλλά ούτε και να την προστατέψει επί της ουσίας. Ο ίδιος μάλιστα ενημέρωσε τους αρμόδιους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για την ύπαρξη μελέτης φέρουσας ικανότητας των επισκεπτών που υπάρχει για την περιοχή από το 2006, η οποία, όπως είπε, μπορεί να επικαιροποιηθεί. Η συζήτηση ήταν σε αρχικό στάδιο μεν, ωστόσο τονίστηκε η αναγκαιότητα οι διαδικασίες να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς και να υπάρξει σχετική ενημέρωση και από το αρμόδιο υπουργείο ΥΠΕΚΑ, ώστε να θωρακιστεί η περιοχή το δυνατόν συντομότερο και με το αποτελεσματικότερο τρόπο. Σε ό,τι αφορά το σύστημα πυρανίχνευσης που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή, τονίστηκε η αναγκαιότητα άμεσης λειτουργίας του, ήδη από τη φετινή χρονιά.