Έχω ξαναγράψει στο παρελθόν για την «αμερόληπτη εγκυρότητα των ειδήσεων» των δημοσιογράφων, των ΜΜΕ, των δημοσκοπήσεων και των πολιτικών δηλώσεων… προχθές προβληματίστηκα εκ νέου, διαβάζοντας στα ΜΜΕ σχετικά με την κακοκαιρία «Μπάλλος». Συγκεκριμένα ο καθηγητής Λέκκας πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 είπε τα παρακάτω και τα μεταφέρω όπως τα παρήγαγε στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα του in.gr:
Σε αντίθεση με τις αρμόδιες αρχές, που έκαναν λόγο για «ακραία φαινόμενα», ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε πως δεν πρόκειται για «ακραία φαινόμενα», τονίζοντας μάλιστα πως αυτά σημειώθηκαν προ τριετίας στη Μάνδρα. Συγκεκριμένα, μίλησε για «υψηλή βροχόπτωση», που δεν ήταν «ακραίο φαινόμενο», όπως εξήγησε.
«Η βροχόπτωση ήταν μέσα στα όρια σχεδιασμού των έργων». «Είχαμε μια πολύ ισχυρή βροχόπτωση, μεγάλα ύψη βροχής, τα οποία προσέγγισαν τα 150 χιλιοστά σε ορισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, αλλά δεν ήταν αυτό που λέμε «ακραίο φαινόμενο», δηλαδή δεν είχαμε τα ύψη βροχής των 200 χιλιοστών, των 300 χιλιοστών που είχαμε πριν τρία χρόνια στη Μάνδρα». Όπως είπε, μάλιστα, εάν αυτά τα ύψη έπεφταν στην Αττική, «δυστυχώς, θα είχαμε πολλαπλάσιες επιπτώσεις. Αλλά αυτές οι βροχοπτώσεις ήταν μέσα στα όρια σχεδιασμού των έργων», επανέλαβε. Ο κ. Λέκκας σημείωσε, πάντως, ότι αυτή η βροχόπτωση μεταφράζεται σε 30 εκατομμύρια τόνους νερού που δέχθηκε το Λεκανοπέδιο «και όχι όλη η Αττική», όπως διευκρίνισε, εξηγώντας πως μιλάμε «κυρίως μόνο για τη λεκάνη απορροής του Κηφισού ποταμού». Εκεί, ανέφερε, έχουμε τεράστια ύψη (σ.σ. βροχής), τεράστιες επιπτώσεις, αλλά βεβαίως, προσέθεσε, «δεν έχουμε τα ακραία φαινόμενα, που ενδεχομένως να μας δημιουργούσαν πολλαπλάσια προβλήματα».
«Στην Μάνδρα λοιπόν είχαμε ένα πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο, το χειρότερο τα τελευταία 20 χρόνια. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, έπεσαν πάνω από 250 τόνοι στο στρέμμα, όταν χθες στην Αττική (μιλά για την κακοκαιρία Μπάλλος) έπεσαν το πολύ 130 τόνοι, δηλαδή τα μισά. Το δε σημαντικότερο είναι ότι στην Μάνδρα έπεσαν σε διάστημα τριών ωρών ενώ στο Μπάλλο σε διάστημα επτά ωρών. Είχαμε λοιπόν στην Μάνδρα τον διπλάσιο όγκο στον μισό χρόνο, από το χθεσινό, η δε καταστροφικότητα του ήταν 20 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Μπάλλου.
Μετά από τέτοιες δηλώσεις διακεκριμένου επιστήμονα και έχοντας στη μνήμη το πώς το παρουσίασαν τα ΜΜΕ σε σχέση με την κακοκαιρία στη Μάνδρα και τις επιπτώσεις της, σε πόσους ζητούσαν την κεφαλή επί πίνακι, οδηγείται στο να καταλάβει κάποιος ότι τα ΜΜΕ το πιθανότερο χειραγωγούνται, για να δίνουν αυτό που θέλει το εκάστοτε κυβερνόν κόμμα στους πολίτες, έτσι ώστε να σχηματίζονται και οι ανάλογες εντυπώσεις, για να έχουμε και τα ανάλογα ψηφαλάκια στις εκλογές. Και όταν έχεις τα ΜΜΕ με το μέρος σου, ακόμη κι αν δεν είσαι κυβέρνηση, μπορείς να λες και να παρουσιάζεις τα πράγματα όπως θέλεις, με την ελπίδα να αντιστρέψεις την κατάσταση και να κατακτήσεις την πολυπόθητη εξουσία.
Και ο φίλος μου ο Μιχάλης, ονειροπόλος και ρομαντικός όπως πάντα, περιμένει λέει τη μέρα που οι πολιτικοί μας, ανεξαρτήτου κόμματος, θα βγουν να πουν την αλήθεια και μόνο αυτή, χωρίς φόβο και πάθος, για κάθε θέμα που αφορά τη χώρα και τους πολίτες και να αναλάβουν με γενναιότητα τις όποιες ευθύνες τους αναλογούν.
Αμ δε;!!! Το άλλο ανέκδοτο με τον Τοτό το ξέρετε;
* Ο Βαγγέλης Παπαδάκις είναι π. διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου -Ε:11 Φυσικής αγωγής