Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να τονίσω ότι όλα τα παρακάτω έχουν και το βάρος της ευθύνης ως πολίτης που ανέλαβα να διαχειριστώ δημόσια χρήματα.
Ευτυχώς συνέβη ό,τι έλεγα και προγραμμάτισα και αυτό με κάνει περήφανο.
Κερδίσαμε με το σπαθί μας την αξιοπιστία ως θεατρικός οργανισμός, την εμπιστοσύνη του κοινού, όχι μόνο στα Χανιά, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης για πρώτη φορά έκλεισε αρκετά «ραντεβού» στα πιο σημαντικά φεστιβάλ της χώρας με αποκορύφωμα την ένταξή του το καλοκαίρι του 2011 στο Φεστιβάλ της Επιδαύρου με τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης απαιτείται να συνεχίσει να υπάρχει.
Εύχομαι στις οριζόντιες περικοπές της Κυβερνητικής (Τροϊκανής) πολιτικής, να μην συμπεριληφθεί και το Θέατρό μας, στο όνομα της εξοικονόμησης οικονομικών πόρων.
Πιστεύω ότι όλοι αυτοί οι πυλώνες της θεατρικής παιδείας έχουν προσφέρει τα μέγιστα στις Περιφέρειές τους τα τελευταία 30 χρόνια.
Πιστεύω επίσης ότι ο πολιτισμός δεν κληρονομείται αλλά κατακτιέται. Αυτό αποτέλεσε για μένα όλα αυτά τα χρόνια βασική αρχή, αλλά και σκοπό της ζωής μου.
Σήμερα που οι καιροί είναι χαλεποί κι αφυδατωμένοι κι η κρίση αποδεικνύεται πέρα των οικονομικών και της ανεργίας κυρίως ανθρωπιστική, η τέχνη μπορεί να βοηθήσει τη διαχείριση της κατακτημένης γνώσης. Για μας, τους ανθρώπους του θεάτρου, η τέχνη μας προτείνει τον ΑΝΘΡΩΠΟ, ως την σπουδαιότερη επένδυση για το παρόν και το μέλλον. Για μας, η τόσο μοδάτη επικίνδυνη και παραπλανητική έννοια της ανταποδοτικότητας, σημαίνει μόνο ανθρωποκεντρική ανάπτυξη με μοναδικό όφελος, μακριά από κάθε τεχνοκρατική θεώρηση, την ευαισθησία, τον εξευγενισμό και την αναβάθμιση συνολικά του πολιτισμού.
Τα 13 χρόνια της διακονίας μου ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής πιστεύω ότι το έργο μου χαρακτηριζόταν από βαθύ αίσθημα ευθύνης χωρίς να εκμεταλλευτώ τη θέση μου ως μέσω προβολής και καλλιτεχνικής μου ανέλιξης. Εργάστηκα χωρίς εκπτώσεις, με λάθη και παραλήψεις ίσως, για να συνεχίσω τη μεγάλη θεατρική παράδοση του τόπου μας, μια παράδοση που καθόρισε τη φυσιογνωμία της νεοελληνικής ταυτότητας σε όλα τα επίπεδα.
Όλα αυτά τα χρόνια το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης προσφέρει ποιότητα, προτείναμε πολιτισμό και προστατεύομε με τον τρόπο μας τη μακρόχρονη θεατρική κληρονομιά μας. Προερχόμαστε από τα σπλάχνα της τοπικής κοινωνίας κι αυτήν αναβαθμίζουμε επίμονα, πεισματικά και συστηματικά.
Είμαστε ένα άλλο σχολείο, γιατί δεν αναπτύξαμε περιορισμένη δράση. Απευθυνθήκαμε σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και σε όλες τις ηλικίες και καλύψαμε όσο άντεχαν οι δυνάμεις μας ένα μεγάλο μέρος των πνευματικών αναγκών του τόπου μας. Οι θεατρικές μας παραγωγές δεν περιορίζονταν μόνο στην λειτουργία της Κεντρικής Σκηνής.
Από το 2004 λειτουργεί η Πειραματική Σκηνή, όπου φέτος ο αριθμός των συμπολιτών μας ανέρχεται στα 75 άτομα ηλικίας από 20-60 ετών.
Από το 2007 λειτουργεί το Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι με 160 παιδιά ηλικίας από 6-18 ετών.
Δυστυχώς λόγω ελλείψεως χώρων δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε στις πολλές περισσότερες αιτήσεις και για την Πειραματική Σκηνή και για το Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι.
Επιπλέον και στα πλαίσια των παράλληλων δράσεών μας διοργανώσαμε εκθέσεις, σεμινάρια θεατρικής παιδείας για εκπαιδευτικούς Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης, ξεναγήσεις όλων των μαθητών Α’/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού σε χώρους αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, θεατρικά παραμύθια και παραστάσεις μέσα στις τάξεις των Δημοτικών Σχολείων, δωρεάν παραστάσεις στα παιδιά και στους συνοδούς των ΑΜΕΑ, δωρεάν παραστάσεις στις Αγροτικές φυλακές της Αγυιάς, δωρεάν μουσικοθεατρική παράσταση στο Γηροκομείο Χανίων, επετειακές τιμητικές εκδηλώσεις για σημαντικούς ανθρώπους του Ελληνικού Πολιτισμού (Κατράκης, Μινωτής, Ελύτης, Καλλέργης, Ρίτσος, Κούνδουρος, Μερκούρη κ.α.). Μετακλήσεις θεατρικών, χορευτικών και μουσικών σχημάτων, συμμετοχή στα συσσίτια της Σπλάντζιας και σε άλλους κοινωφελείς οργανισμούς κ.α. Διοργανώσαμε παρουσιάσεις με εκκλησιαστικά κείμενα και Παπαδιαμάντη σε συνεργασία με τις Ιερές Μητροπόλεις Κυδωνίας-Αποκορώνου και Κισσάμου-Σελίνου στους Μητροπολιτικούς τους Ναούς. Διοργανώσαμε επίσης βραδιές πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών και συγγραφέων του τόπου μας, δώδεκα από Χανιά και τέσσερις από Ρέθυμνο.
Μια σπουδαία ημερίδα με θέμα: «Πολιτισμός και Πολιτική στα σκαλοπάτια του 21ου αιώνα» το 2010 με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα κόμματα και προσωπικότητες από όλες τις μορφές των τεχνών, ενώ συμμετείχαμε ως φορέας υλοποίησης με την Εθνική Σκηνή Ορλεάνης στην μετάφραση του «Ερωτόκριτου» στα Γαλλικά.
Στην Κεντρική Σκηνή το σύνολο των θεατρικών έργων ήταν 36.
Σύνολο παραστάσεων 1.715.
Σύνολο θεατών 506.311.
Σύνολο Συνεργατών 168.
Σύνολο ηθοποιών 260.
Σημερινή οικονομική εικόνα: Απαιτήσεις 322.610,81 ευρώ. Υποχρεώσεις 272.873,94 ευρώ (+49.736,87 ευρώ).
Παραδίδω στο φίλο μου και Πρόεδρο του Θεάτρου Δημήτρη Λειψάκη και το Διοικητικό Συμβούλιο, τη συνέχεια των συζητήσεων με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, για την προτεινόμενη και την κατ’ αρχήν αποδοχή του Εθνικού Θεάτρου, συμπαραγωγή για το καλοκαίρι του 2014 του «Ερωτόκριτου» στην Επίδαυρο-Ηρώδειο-σε 50 πόλεις, και από το Νοέμβρη σε χώρες του εξωτερικού συνδυασμένες με την προώθηση προϊόντων της χώρας μας.
Όλη αυτή η πολυσχιδής και πλούσια δράση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης στα 13 αυτά χρόνια με κάνει να αισθάνομαι δικαιωμένος απέναντι στους συμπολίτες μου στους υπόλοιπους κρητικούς και σε όλους αυτούς που συμμετείχαν σε όλες μας τις εκδηλώσεις με εμπιστοσύνη, δίψα και ενθουσιασμό.
Θεωρώ όμως ότι το Θέατρο Κρήτης έχει πολύ ακόμα δρόμο να διανύσει.
Οφείλουμε στους εαυτούς μας να ονειρευόμαστε, να σχεδιάζουμε και να προσδοκούμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως ένας μοναδικός επαγγελματικός θεατρικός πυλώνας του πολιτισμού στην Κρήτη για να προτείνουμε την άλλη εκδοχή για το πνεύμα και την ψυχή των συμπολιτών μας.
Υπάρχει λόγος σοβαρός λοιπόν, κυρίως στις μέρες που περνάμε, για να υπάρχουμε, να βελτιωνόμαστε, να μεγαλώνουμε ποιοτικά και ποσοτικά και κυρίως να υπηρετούμε με δέος, ευθύνη και συνέπεια τις μεγάλες ανθρωποκεντρικές αξίες που υπηρετεί το θέατρο.
Για τα 13 χρόνια της διακονίας μου οφείλω να ευχαριστήσω γι’ αυτό που όλοι μαζί πετύχαμε, τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις του Νομού Χανίων και κυρίως τον Δήμο Χανίων που έπαιξαν και οι τρεις Δημοτικές Αρχές (Τζανακάκη-Βιρβιδάκη-Σκουλάκη) πρωτεύοντα ρόλο. Την Περιφέρεια Κρήτης την ΠΕΔΚ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης), την κατά καιρούς βοήθεια του Δήμου Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Την μεγάλη και σημαντική οικονομική στήριξη που όλα αυτά τα χρόνια ήταν δίπλα μας την Anek Lines, τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, το ΙΝΚΑ Χανίων και πάρα πολλών άλλων επιχειρηματιών, που βοήθησαν με τον δικό τους τρόπο. Μεγάλη ευγνωμοσύνη σε ένα φίλο δικό μου και του Θεάτρου που δεν θέλει να αναφέρεται το όνομά του. Τους βουλευτές του τόπου μας, όποτε τους χρειαστήκαμε.
Ιδιαίτερη αναφορά στα ΜΜΕ Χανίων αλλά και ολόκληρης της Κρήτης για την προβολή του έργου μας.
Σε όλους τους Προέδρους και τα Διοικητικά Συμβούλια που γνώρισα και συνεργάστηκα Κ. Κονταδά, Χ. Μεσαρχάκη, Γρ. Αρχοντάκη, Γ. Βούρβαχη, Δ. Λειψάκη.
Ξεχωριστή τιμή και ευχαριστίες προς το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του Θεάτρου που με αυταπάρνηση και πολλές δυσκολίες έκαναν την υπόθεση του Θεάτρου δική τους.
Πάνω από όλους και όλα τον κόσμο που πήγε στα ταμεία του Θεάτρου μας.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου που στάθηκε πλάι μου και ιδιαίτερα τη γυναίκα μου που ανιδιοτελώς, όποτε της ζητήθηκε, προσέφερε τις υπηρεσίες της στο Θέατρο ΜΑΣ.
Σας ευχαριστώ όλους!
Καλές γιορτές!
* Ο Μιχάλης Αεράκης είναι ηθοποιός