Την έντονη διαμαρτυρία τους προς τον υπουργό Εργασίας και γενικότερα προς την κυβέρνηση, δηλώνουν οι συμβασιούχοι καθαριότητας του ΟΑΕΔ για την κατάργηση των Συμβάσεων εργασίας Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) και την ανάθεση του έργου καθαριότητας σε εργολάβους με τριπλάσιο κόστος, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση.
Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που υπογράφεται από την Συντονιστική Ομάδα Συμβασιούχων Καθαριστών ΟΑΕΔ, αναφέρονται τα εξής:
«Το ίδιο το υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα ο ΟΑΕΔ, αμέσως μετά την λήξη των συμβάσεων 500 καθαριστών, θα πληρώνει στο εξής τα 3 πλαίσια για τον καθαρισμό των κτιρίων του. Οι 500 καθαρίστριες με σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου στον ΟΑΕΔ κόστιζαν στον Οργανισμό Απασχόλησης 2,5 εκ. το χρόνο. Η προκήρυξη του ΟΑΕΔ για τους εργολάβους, για απασχόληση 530 καθαριστριών με μερική απασχόληση, προϋπολογίζει ετήσιο κόστος 5,83 εκ. (4,7 εκ συν ΦΠΑ). Και καθώς μιλάμε για 3ετή σύμβαση με τους εργολάβους, έχουμε μια συνολική επιβάρυνση του ΟΑΕΔ της τάξης άνω των 10 εκ. ευρώ (3,33 εκ. το χρόνο).
Επίσης με την επαναφορά των εργολάβων στον ΟΑΕΔ έχουμε πλημμελέστερες συνθήκες καθαριότητας (από αυτά που γνωρίζουμε από προηγούμενα χρόνια), καθώς και κοινωνικό και εργασιακό πρόβλημα για 500 εργαζόμενους που τίθενται στο οικονομικό περιθώριο της κοινωνίας μας (καθώς πολλοί από αυτούς θα χάσουν ακόμη και αυτή την ταπεινή αμοιβή των 320 ευρώ). Οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, άνθρωποι κοντά στην σύνταξη, οικογενειάρχες μονογονείς, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, Έλληνες στην πλειοψηφία, είναι οι άμεσα πληττόμενοι από τις επιλογές της κυβέρνησης. Ο συμβασιούχος 4ωρος καθαριστής που «έβαλε πλάτη» για τον COVID -19, που στοίχιζε στο Δημόσιο το 1/3 από ότι οι εργολάβοι για πολύ καλύτερης ποιότητας εργασία, θα χάσει την μη μόνιμη εργασία του γιατί πρέπει να πλουτίσουν οι εργολάβοι. Δουλειά χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, χωρίς καμία διασφάλιση των εργαζομένων και του Δημοσίου, γιατί;
Η ζοφερή πραγματικότητα της εργασίας το 2021 θέλει: Συμβάσεις εργασίας ακόμη και λίγων ημερών εργασία όσες ώρες θέλει ο εργολάβος σε όποιο κτίριο επιθυμεί, μισθοί πείνας 3 ευρώ την ώρα, χάσιμο επιδομάτων, βαρέων ενσήμων, αδειών και πολλές φορές καθυστέρηση καταβολής μισθών έως και 5 μήνες. Χωρίς κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια η επιλογή των εργαζομένων. Μόνο κριτήριο επιλογής των εργαζομένων το πόσο απελπισμένοι είναι για να δεχτούν το: «αυτά είναι και αν σου αρέσει». Ο εργασιακός μεσαίωνας στο μεγαλείο του. Αυτή είναι η εξυγίανση και η ανάπτυξη;».
Η ανακοίνωση καταλήγει με την διεκδίκηση των 500 καθαριστριών του ΟΑΕΔ, αναφέροντας:
«Ζητούμε: Να παραταθούν οι συμβάσεις των καθαριστών του ΟΑΕΔ. Να καταργηθεί άμεσα το Άρθρο 61 του Νόμου 4765/2021. Να δώσετε την καθαριότητα στους ανθρώπους που μοχθούν για αυτήν και να μην στηρίξετε με χρήματα του ελληνικού λαού την απληστία και την ασυδοσία των εργολάβων. Αξιοκρατία, διαφάνεια, δουλειά για όλους και όχι δουλεία».