Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται η 8η διεθνής συνάντηση σχολικών χορωδιών, που θα πραγματοποιηθεί από 31 Μαρτίου έως 16 Απριλίου 2016 στην Καρδίτσα. Όπως ανακοινώθηκε από τους υπεύθυνους, παρουσιαστής του μεγάλου αυτού Φεστιβάλ Μουσικής θα είναι ο Αλέξης Κωστάλας.
Η διεθνής συνάντηση σχολικών χορωδιών, υλοποιείται στα πλαίσια του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του καθηγητή και μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη και πρόκειται να λάβουν μέρος 5.500 Εκτελεστές – Μουσικοί – Χορωδοί.
Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες Angelo Catelani (1811-1866) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του, Carlo Gesualdo da Venosa (1566-1613) για τα 450 χρόνια από τη γέννηση του, Giovanni Paisiello (1740-1816) για τα 200 χρόνια από το θάνατό του, Jean Francois Rameau (1716-1777) για τα 300 χρόνια από τη γέννησή του και Johan Jacob Froberger (1616-1667) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του.
Κορυφαίες προσωπικότητες όπως ο Alexander Kuyumdziev καθηγητής και μαέστρος από τη Σόφια, στο South-Western University Neophit of Rila, ο Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου, διάσημος συνθέτης και μαέστρος, ομότιμος καθηγητής σύνθεσης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (ΗΠΑ), πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, η πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Nis (Σερβία) Suzana Kostic, ο συνθέτης Γιάννης Δροσίτης, ο Ιταλός μαέστρος Leonardo Quadrini, καθηγητής στην έδρα της διεύθυνσης του Κρατικού Ωδείου της Νάπολης, ο συνθέτης Κώστας Ευαγγελάτος θα παρευρεθούν ως μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής μαζί με άλλους Έλληνες και ξένους συναδέλφους τους στην 8η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών.
Τεράστια είναι η συμμετοχή Σχολικών Χορωδιών από πολλά μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού, που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Στο φετινό Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών που φθάνει στην όγδοή του διοργάνωση θα παρουσιαστούν δέκα τρία (13) Χορωδιακά εργαστήρια σε αντίστοιχα κοινά έργα, που έχει γράψει ο Θεόδωρος Αντωνίου. Ο Γιάννης Δροσίτης επίσης συνέθεσε ειδικά για το Φεστιβάλ τρία έργα, σε ποίηση του μεγάλου Έλληνα λόγιου και διανοούμενου Νικολάου (UGO) Φώσκολου, για τον οποίο θα πραγματοποιηθεί ειδική ημερίδα και αφιέρωμα. Επίσης θα παρουσιασθούν και συνθέσεις του Κώστα Ευαγγελάτου.
Σχολικές Χορωδίες από Αθήνα, Άνοιξη Αττικής, Βέροια, Δροσιά Αττικής, Ρόδο, Μέγαρα, Κατερίνη, Νέα Μουδανιά, Κέρκυρα, Γαλατά Τροιζηνίας, Καλαμαριά, Σιάτιστα, Αγρίνιο, Ναύπακτο, Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, Λάρισα, Τρίκαλα, Χαλκίδα, Καρδίτσα, Σοφάδες, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρυονέρι Αττικής, Αφίδνες Αττικής, Ιωάννινα, Βέροια, Σκιάθος, Πάτρα, Βόλος, Πόρος, Παλαιόκαστρο Θεσσαλονίκης, Ηράκλειο Κρήτης, Κάτω Αχαΐα, Μουζάκι, Χανιά Κρήτης, Βραχάτι Κορίνθου κ.λπ., θα συμμετέχουν στη μουσική αυτή συνάντηση.
Στη διοργάνωση συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας) και ο Δήμος Καρδίτσας.