Τις προοπτικές μετεξέλιξης του τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος του νησιού σε πανεπιστημιακό ίδρυμα θα κληθεί να εξετάσει η επιτροπή που συστήθηκε αποτελούμενη από ακαδημαϊκούς. Το ΤΕΙ Κρήτης είναι το τελευταίο ίδρυμα της χώρας που μπαίνει σε τροχιά πανεπιστημιοποίησης, αφού στα περισσότερα οι διαδικασίες έχουν ήδη δρομολογηθεί ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Μέχρι στιγμής για το ΤΕΙ Κρήτης στις διαβουλεύσεις που έχουν προηγηθεί υπάρχει αρνητική απόφαση της Συγκλήτου του πανεπιστημίου Κρήτης για συγχώνευση του με το ΤΕΙ καθώς και αρνητική απόφαση του Πολυτεχνείου, ενώ έχει γίνει μια συζήτηση σε πρώιμο στάδιο για τη συγχώνευση του τεχνολογικού ιδρύματος του νησιού από το πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης Νεκτάριο Παπαδογιάννη, ο οποίος μίλησε στα «Ρ.Ν.» η επιτροπή θα έχει εκ νέου επαφές με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα του νησιού, αλλά και με αυτό του Αιγαίου, εξετάζοντας παράλληλα και άλλες παραμέτρους για να καταλήξει πως το τεχνολογικό ίδρυμα του νησιού θα μετεξελιχτεί σε πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με τον ίδιο αν δεν υπάρξει προοπτική συγχώνευσης του με άλλο ΑΕΙ, τότε η επιτροπή μπορεί να αποφασίσει τη μετεξέλιξη του σε αυτόνομο πανεπιστημιακό ίδρυμα.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Τα περισσότερα ΤΕΙ της χώρας έχουν ήδη μπει σε διαδικασία ένταξης σε ΑΕΙ, είτε συγχωνεύονται, είτε αυτονομούνται. Το ΤΕΙ Κρήτης έχει κάνει κάποιες συναντήσεις με το πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο υπάρχουν αρνητικές (με αποφάσεις συγκλήτου και το πολυτεχνείο με πρυτανικές αρχές). Το υπουργείο θέλει να υπάρξει άλλος ένας γύρος διαβούλευσης από ότι φαίνεται. Υπάρχει το πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο ενδιαφέρεται για συγχώνευση και υπάρχει και η λύση της αυτόνομης πορείας. Το ΤΕΙ Κρήτης είναι ένα ίδρυμα με υψηλά ακαδημαϊκά στάνταρ, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το οποίο το κατατάσσει αναλογικά ως το καλύτερο ΤΕΙ της χώρας με διαφορά και στους ακαδημαϊκούς δείκτες ξεπερνά πολλά ελληνικά πανεπιστήμια. Δηλαδή θα μπορούσε να κάνει και αυτόνομη πορεία. Αυτό θα το εξετάσει η επιτροπή που συστήθηκε που είναι όλη η πρυτανική αρχή του ΤΕΙ Κρήτης συν κάποιοι ακαδημαϊκοί που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αν δεν βρεθεί πανεπιστήμιο προς συγχώνευση θα κάνει αυτόνομη πορεία ως χωριστό πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι τα δυο ιδρύματα με τα οποία ήταν λογικό να γίνει η συγχώνευση επειδή είναι όμορα αλλά και το πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει εκφράσει το ίδιο ενδιαφέρον για συγχώνευση και έχουν ήδη γίνει κάποιες διαβουλεύσεις. Άρα χρειάζεται αφενός να θέλουν τα ιδρύματα τη συγχώνευση και αφετέρου το ίδρυμα που θα προκύψει να είναι βιώσιμο.
Σε όλη την Ελλάδα που γίνονται συγχωνεύσεις τα συναφή τμήματα ενδυναμώνονται. Για παράδειγμα η συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας με το ΤΕΙ Πειραιά – τα τμήματα ηλεκτρονικών μηχανικών και ηλεκτρολόγων μηχανικών -συνενώθηκαν και απέκτησαν μαζί ένα τμήμα με 80 μέλη ΔΕΠ, με πάρα πολλούς διοικητικούς, τεχνικούς και φτιάχνονται τμήματα που ενώ μόνα τους ήταν σε μια κατάσταση με ελλείψεις προσωπικού, πλέον η συνένωση έφερε δύναμη. Αυτό είναι το ένα μοντέλο. Το άλλο μοντέλο είναι τμήματα, τα οποία δεν υπάρχουν στα πανεπιστήμια που συγχωνεύονται, όπως για παράδειγμα στο τμήμα μηχανικών μουσικής και τεχνολογίας που δεν υπάρχει στο πανεπιστήμιο Κρήτης σαν αντικείμενο. Αυτό είναι ένα αντικείμενο του οποίου εξετάζεται η ακαδημαϊκή σύσταση, η δομή του, η έρευνα του, τα μηχανήματα του για να μπορεί να ενταχτεί ως έχει στο νέο πανεπιστήμιο και εφόσον βέβαια δοθεί υπόσχεση από το υπουργείο ότι θα ενισχυθεί επιπλέον με ακαδημαϊκό προσωπικό. Άρα υπάρχει και το μοντέλο της συγχώνευσης ομοειδών τμημάτων και το μοντέλο της πρόσθεσης εφόσον πληρούν ακαδημαϊκά κριτήρια».
Αναφερόμενος στην προοπτική συγχώνευσης του ΤΕΙ Κρήτης με το πανεπιστήμιο Αιγαίου ο κ. Παπαδογιάννης ανέφερε: «Το πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει και αντικείμενα που είναι ομοειδή και αντικείμενα που δεν είναι. Είναι ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο που έχει μια διασπορά σε νησιά του Αιγαίου και το ΤΕΙ Κρήτης έχει μια πολυεδρικότητα. Έχουν μάθει αυτοί να λειτουργούν την πολυεδρικότητα αναπτύσσοντας στον μέγιστο βαθμό τις ψηφιακές τεχνολογίες. Είναι ίσως το πρώτο ίδρυμα στην Ελλάδα με χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Είναι ένα ίδρυμα πρότυπο σε αυτό τον τομέα. Στα υπόλοιπα στοιχεία έχει εκφραστεί ένα ενδιαφέρον έχουν γίνει κάποιες συναντήσεις, όμως δεν έχει προχωρήσει η συζήτηση για να πούμε κάτι συγκείμενο. Σίγουρα υπάρχουν και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αυτά όμως όλα θα τα εξέταση η επιτροπή».
Στόχος στα μηχανογραφικά του 2019 το ΤΕΙ Κρήτης να είναι πανεπιστημιακό ίδρυμα
Όπως τόνισε ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά αφού η επιτροπή πρέπει το επόμενο πεντάμηνο να έχει καταλήξει στον τρόπο πανεπιστημιοποίησης του ΤΕΙ, αφού στόχος του υπουργείου είναι στα μηχανογραφικά του 2019 αυτό να εντάσσεται ως πανεπιστημιακό ίδρυμα. Χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδογιάννης ανέφερε: «Ο χρόνος είναι εξαιρετικά πιεστικός. Για το ΤΕΙ Κρήτης, παρόλο που είναι το καλύτερο της χώρας, δεν είχε μπει μέχρι σήμερα σε αυτή τη διαδικασία της πανεπιστημιοποίησης. Ο στόχος είναι στο μηχανογραφικό του 2019 -τον Σεπτέμβριο δηλαδή- τα τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης να έχουν ενταχθεί στον πανεπιστημιακό τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, είτε συγχωνευόμενα, είτε ως αυτόνομο πανεπιστήμιο. Το ενδιαφέρον του υπουργού είναι να έχει κλείσει με όλα τα ΤΕΙ της χώρας στο μηχανογραφικό που θα βγει αρχές Μάρτη για τα παιδιά που δίνουν φέτος πανελλήνιες. Ξέρω ότι ο χρόνος είναι μικρός.
Για παράδειγμα αν τελικά το πανεπιστήμιο Κρήτης εκφράσει ενδιαφέρον για συγχώνευση, δεν θα προλάβουμε γιατί αυτό θέλει δουλειά. Αν όμως δεν εκφράσει ενδιαφέρον και το ΤΕΙ Κρήτης αυτονομηθεί θα προλάβουμε, γιατί θα υπάρχει διαβούλευση εντός του ιδρύματος, οπότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα. Άρα θα γίνει μια τελική προσπάθεια με το πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο, θα γίνει μια συζήτηση για τις δυνατότητες με το πανεπιστήμιο Αιγαίο και αν τα πράγματα δεν προχωρήσουν τότε θα πρέπει να προχωρήσει αυτόνομο το ΤΕΙ. Θα το κρίνει όμως η επιτροπή αυτό».
Σχεδιασμός για φοιτητικές εστίες στο Ρέθυμνο
Επτακόσιοι πενήντα είναι οι ενεργοί φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής που βρίσκεται στο Ρέθυμνο και κάθε χρόνο εισάγονται περίπου 150, ωστόσο μέχρι σήμερα το τεχνολογικό ίδρυμα του νησιού δεν διέθετε εστίες για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο Ρέθυμνο. Η διοίκηση του ιδρύματος κάθε χρόνο με βάση εισοδηματικά κριτήρια και προκειμένου να εξυπηρετηθούν άποροι φοιτητές προχωρούσε στη μίσθωση κατοικιών σε περίπου 6-8 άτομα. Φέτος με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου του ΤΕΙ δεσμεύτηκαν κονδύλια για την εξεύρεση κατοικιών σε τέσσερις επιπλέον φοιτητές, όμως η αδυναμία εξεύρεση στέγης, λόγω του σοβαρού ζητήματος που υπάρχει με τις κατοικίες που μισθώνονται μέσω Airbnb, είχε ως αποτέλεσμα αυτό να μην είναι εφικτό.
Σύμφωνα, ωστόσο, με απόφαση της διοίκησης του ΤΕΙ Κρήτης τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στα Χανιά και στο Ηράκλειο θα αναζητηθούν χώροι για μακροχρόνια μίσθωση ή και αγορά, προκειμένου να αναγερθούν φοιτητικές κατοικίες που θα καλύψουν τις ανάγκες μεγαλυτέρου αριθμού φοιτητών. Σύμφωνα με τον Νεκτάριο Παπαδογιάννη, αντιπρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης, τις επόμενες μέρες θα υπάρξει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξεύρεση κατάλληλου κτιρίου 500-100 τ.μ. για 25-50 περίπου φοιτητικές κατοικίες. Εφόσον εξευρεθεί κτίριο κατάλληλο, είτε για μίσθωση, είτε για αγορά, υπάρχει υπόσχεση από το υπουργείο Παιδείας για τη χρηματοδότηση του μέσα από το ΠΔΕ.
Χαρακτηριστικά σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο κ. Παπαδογιάννης τόνισε: «Αποφασίσαμε στις τρεις μεγάλες πόλεις -Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο να κάνουμε εκδήλωση ενδιαφέροντος για να βρούμε κτίρια, τα οποία όμως πρέπει να είναι πλήρως και νομίμως αδειοδοτημένα. Στο Ρέθυμνο θα ψάξουμε ένα κτίριο από 500 έως 1000 τ.μ. για να κάνουμε είτε μακροπρόθεσμη μίσθωση που να επιτρέπει κατασκευές και ανακατασκευές, είτε να κάνουμε αγορά για το Ρέθυμνο. Αντίστοιχα θα κάνουμε με περισσότερα όμως τ.μ. για τα Χανιά και το Ηράκλειο. Έχουμε συνομιλήσει με το υπουργείο, θα δούμε πρώτα τι διαθέσιμα κτίρια υπάρχουν, θα έρθει η τεχνική υπηρεσία να τα ελέγξει. Πρέπει να ζητήσουμε από το υπουργείο κάτι εφικτό και πραγματικό. Αν υπάρχουν τα κτίρια θα δούμε τις μετασκευές απαιτούν, θα γίνει μια προεργασία. Έχουμε δηλαδή τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου να το ψάξουμε και μετά θα ζητήσουμε συγκεκριμένες χρησμοδοτήσεις επί συγκεκριμένων κτιρίων. Δεν μπορεί να δοθεί μια χρηματοδότηση από το υπουργείο χωρίς να υπάρχει κτίριο και χωρίς να ξέρουμε τι και πως. Άρα υπάρχει σύμφωνη γνώμη του υπουργείου ώστε να ψάξουμε να βρούμε αυτά κτίρια και να γίνει μια διαβούλευση. Ακόμα όμως και να βρούμε ένα κτίριο ο ορίζοντας αποκατάστασης των φοιτητών είναι 1,5-2 χρόνια».
Προβληματικές οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις του ΤΕΙ
Εν τω μεταξύ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στα Περιβόλια. Ένα κτίριο ακατάλληλο που συστεγάζεται με το πειραματικό το ΕΠΑΛ και το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Ήδη στον φετινό προϋπολογισμό το ΤΕΙ Κρήτης έχει δεσμεύσει ένα ποσό ύψους 750.000 ευρώ, προκειμένου να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση κάποιων ζημιών και στη διευθέτηση ζητημάτων που καθιστούν προβληματική.
«Τα προβλήματα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις στο Ρέθυμνο είναι γνωστά, πολλά και σοβαρά. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχτεί η επιτροπή την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ παραμένοντας σε αυτά τα κτίρια και αυτό είναι βέβαιο. Οπότε θεωρώ ότι η λύση είναι ένα σωστό κάμπους εφόσον παραμείνει το νέο πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο. Για παράδειγμα αν η επιτροπή προτείνει ένα δεύτερο τμήμα θα πει ότι πρέπει να βρεθούν κατάλληλο χώροι. Αν πάλι γίνει συγχώνευση με το πανεπιστήμιο Κρήτης εκεί υπάρχουν χώροι» είπε ο κ. Παπαδογιάννης.
Κινητοποιήσεις από τους φοιτητές για τα οξυμμένα προβλήματα στέγασης
Εν τω μεταξύ σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι φοιτητές του ΜΑΣ μέλη του συλλόγου εστιών Ρεθύμνου διαμαρτυρόμενοι για το οξύ στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει στην πόλη. Σε σχετική ανακοίνωση τους αναφέρουν:
«Από την αρχή της χρονιάς ο Σύλλογος Εστιών Ρεθύμνου έχει κινητοποιηθεί για τα οξυμμένα προβλήματα της στέγασης στην πόλη του Ρεθύμνου, αλλά και σε αλληλεγγύη με τους πυρόπληκτους εστιακούς στο Ηράκλειο, με κινητοποιήσεις στη μέριμνα και πρυτανεία του πανεπιστημίου, παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο, κινητοποίηση στην περιφέρεια, με τη στήριξη και των άλλων φοιτητικών συλλόγων. Έχει βάλει στο επίκεντρο την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που κοροϊδεύει τους εστιακούς και τους δίνει ψεύτικες ελπίδες την ίδια στιγμή που:
• Χιλιάδες φοιτητές μένουν έξω από τις εστίες.
• Η υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση των εστιών χτυπάει κόκκινο.
Στις 14 Νοεμβρίου 2018 ο Σύλλογος Εστιών Ρεθύμνου έκανε μια προσπάθεια να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση, την πρώτη στην οποία συμμετείχαν και οι πρωτοετείς, οι οποίοι μπήκαν στις εστίες πριν από δύο εβδομάδες περίπου.
Αρκετοί εστιακοί με συντριπτική πλειοψηφία αυτών να είναι πρώτο έτος έδειξαν ενδιαφέρον να έρθουν στη γενική τους συνέλευση, να συζητήσουν για τα προβλήματα των εστιών που και στο Ρέθυμνο, όπως και σε όλοι την Ελλάδα, είναι αναρίθμητα και βάζουν πολλά εμπόδια στη διαβίωση των εστιακών φοιτητών.
Στην κουβέντα που έγινε οι εστιακοί δεν περιορίστηκαν στο να μιλήσουν απλά για τα προβλήματά τους και να κάνουν μια απλή καταγραφή, αλλά προβληματίστηκαν κι ανέδειξαν τις αιτίες αυτής της κατάστασης που έχουν οδηγήσει τόσο τη φοιτητική μέριμνα όσο και τις σχολές μας να υπολειτουργούν με την υποχρηματοδότηση της παιδείας να έχει φτάσει το 80%. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει λεφτά για τους εστιακούς την ίδια στιγμή που τα 50 δισ. φόρων που πληρώνουν οι γονείς μας γίνονται πολεμικοί εξοπλισμοί για τους φονιάδες του ΝΑΤΟ (4 δισ. τον χρόνο!), «δωράκια» σε τραπεζίτες και βιομηχάνους, εκατομμύρια στους ειδικούς λογαριασμούς των ΑΕΙ-ΤΕΙ για τις ανάγκες επιχειρηματιών, συμβάσεις με εργολάβους».
Βασικά αιτήματα των εστιακών όλο αυτό το διάστημα που προέκυψαν και από τη συζήτηση της Τετάρτης είναι:
• Κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών-δωρεάν σπουδές!
• Δωρεάν στέγαση για όσους το έχουν ανάγκη.
• Άμεση ανέγερση νέων εστιών, επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη.
• Δημιουργία ενιαίου φορέα στην ευθύνη του κράτους που θα διαχειρίζεται τις εστίες με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό.
• Υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο στην εστία.
• Αξιοποίηση εκκλησιαστικής περιουσίας εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και περιουσίας των πανεπιστημίων προκειμένου να ανεγερθούν νέες εστίες.
• Ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών !
Με βάση αυτά τα αιτήματα ο σύλλογος εστιών Ρεθύμνου καλεί:
• Στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση 17 Νοέμβρη στις 12:00 στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων.
• Σε κινητοποίηση την Τετάρτη 21 Νοέμβρη στην Πρυτανεία.
• Σε γενική συνέλευση την Πέμπτη 22 Νοέμβρη στις 20:30.
• Στη γενική απεργία την Τετάρτη 28 Νοέμβρη στις 10.30 στο δημαρχείο».