Γιορτάζοντας τα 10 χρόνια της πολιτιστικής του παρουσίας το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον, οργανώνει στο πλαίσιο της σειράς δράσεων πολιτισμού «Από την Τεχεράνη στην Κρήτη και από την Κρήτη στην Τεχεράνη» την εικαστική έκθεση «Το Εκπληκτικό Φως της Ίδιας σου της Ύπάρξεως! / 8+8 Γυναίκες Εξερευνούν την Έμφυλη Ταυτότητα» με έμπνευση από το στίχο του Πέρση λυρικού ποιητή του 14ου αιώνα Χαφέζ, με συμμετοχή οκτώ Ιρανών γυναικών ζωγράφων και οκτώ Ελληνίδων ζωγράφων, το Σάββατο 14 Ιουλίου, στις 20:30, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον στο Δρομόνερο, Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων, Κρήτη.
Επιμέλεια: Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.
Συμμετέχουν οι οκτώ Ιρανές γυναίκες ζωγράφοι: Sahar Azizi, Azadeh Etebarian, Sepideh Fathi, Saeede Hatami, Azita Saremi, Shaghayegh Shojaian, Maryam Mousavi, Zeynab Movahed και οι οκτώ Ελληνίδες ζωγράφοι: Ειρήνη Βαζούκου, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Αντιγόνη Καββαθά, Ελένη Μανωλαράκη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Μαρία-Σοφία Ξενάκη, Σύλβια Πετσούρα.
Οι επιμελητές της έκθεσης, αναφέρουν: Οργανώνοντας την έκθεση θελήσαμε να εξερευνήσουμε σε ένα διαπολιτισμικό διάλογο με κέντρο βάρους την εικαστική δημιουργία τη δράση και τη θέση της «Γυναίκας» σε δύο κόσμους, που σε πρώτη ματιά είναι εντελώς διαφορετικές, ενώ σε μια πιο προσεκτική παρατήρηση διαπιστώνεται μια εγγενής παράλληλη αποδοχή. Οκτώ νέες σύγχρονες Ιρανές γυναίκες ζωγράφοι φιλοξενούνται με το εικαστικό τους έργο στις αίθουσες του Μουσείου μαζί με οκτώ αντίστοιχες Ελληνίδες καλλιτέχνιδες δημιουργώντας μια κοινή γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο εξωτερικά διαφορετικά κοινωνικά και θρησκευτικά συστήματα με κοινή όμως πρόθεση αλληλοεκτίμησης και κατανόησης της διαφορετικότητας. Ενώ στη εκκοσμικευμένη δύση, η πατριαρχία βρίσκεται σε παρακμή και ολοένα και περισσότερο προωθείται η χειραφέτηση των γυναικών και η αναγνώριση των δικαιωμάτων των σεξουαλικών μειονοτήτων, στις μουσουλμανικές χώρες η θρησκεία διαδραματίζει ακόμα ουσιαστικό ρόλο στην κοινωνικοπολιτική ζωή και επηρεάζει καταλυτικά τα ήθη. Επιπλέον, η πατριαρχία στις μουσουλμανικές χώρες δεν τελεί σε αποκαθήλωση και οι γυναίκες και οι σεξουαλικές μειονότητες δεν απολαμβάνουν το ίδιο είδος αναγνώρισης. Το πρόβλημα της έμφυλης ταυτότητας οφείλει να τεθεί, λαμβάνοντας υπόψη το ευρωπαϊκό πρόσημο της παγκοσμιοποίησης και την ιδιαίτερη ιστορία και ταυτότητα των λαών που βρέθηκαν στο διάβα της. Το θέμα της γυναικείας χειραφέτησης και των δικαιωμάτων που συναρτώνται με το φύλο και την επιλογή του, δεν είναι ακόμα ένα εξαγώγιμο προϊόν της Δύσης και πρέπει να τίθεται, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη τις ιδιαίτερες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες των μουσουλμανικών χωρών.
Μέσα από τους στίχους του Χαφέζ, λυρικού Πέρση ποιητή του 14ου αιώνα, που μας δάνεισε τον τίτλο της έκθεσης, βρήκαμε την αφορμή να βυθιστούμε στις πιο τρυφερές εικόνες του περσικού πνεύματος για τα βιώματα της γυναικείας παρουσίας στη δημόσια και ιδιωτική της πορεία σε ένα κλίμα στοχασμού, ανάτασης και γιορτής.
Η έκθεση συνοδεύεται από έγχρωμο κατάλογο που παρουσιάζει τα συμμετέχοντα έργα τέχνης μαζί με αναλύσεις, κείμενα τεκμηρίωσης και σχόλια των επιμελητών.
Η έκθεση οργανώνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα, την Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη, την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
«8 Ιρανοί σκηνοθέτες εξερευνούν τη Γυναικεία Ταυτότητα»
Ως παράλληλη εκδήλωσή της έκθεσης, θα προβληθούν οκτώ Ιρανικές ταινίες μικρού μήκους με θέμα: «8 Ιρανοί Σκηνοθέτες εξερευνούν τη Γυναικεία Ταυτότητα» την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018, στις 21:00, στο Ανοικτό Αίθριο του Πνευματικού Κέντρου Χανίων (Ανδρέα Παπανδρέου 70, Δικαστήρια).
8 Ιρανοί σκηνοθέτες βλέπουν, αποτυπώνουν και αναλύουν μέσα από την ιδιαίτερη, ο καθένας τους, προσωπική κινηματογραφική οπτική την καθημερινότητα, τις δράσεις, τα όνειρα, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες μιας σειράς Ιρανών γυναικών-ηρωίδων εστιάζοντας στις πολλαπλές εκφάνσεις της πολυεπίπεδης Γυναικείας Ταυτότητας που καθεμία από τις ηρωίδες εμπεριέχει. Θα προβληθούν οι μικρού μήκους ταινίες:
«Pale mirrors» του Salem Salavati,
«Exchange» του Abolfazl Azizi,
«Hostess» του Omid Abdollahi,
«Temporary» του Behzad Azadi,
«For sale» του Ali Banaiyan,
«Withheld» του Mohammad Soraya,
«Manicure» του Arman Fayaz,
«Ayoob» του Amin Qavami.
Επιμέλεια: Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης.
Η προβολή οργανώνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα, την Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη, την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και την Εταιρία Παραγωγής Τ-shOrt.
Όλες οι ταινίες διαθέτουν ελληνικούς υπότιτλους και η προβολή θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο.