Αξίζουν συγχαρητήρια στη συνεργάτιδα των «Ρεθεμνιώτικων Νέων» Εύα Λαδιά για τις συνεργασίες της που αναφέρονται σε σημαντικά πρόσωπα της πόλης του Ρεθύμνου και της ενδοχώρας του. Τα περισσότερα από αυτά τα πρόσωπα δεν εκτιμήθηκαν ή παραγνωρίστηκαν στην εποχή τους και στη συνέχεια πολλά από αυτά ξεχάστηκαν, αποδεικνύοντας τη διαχρονική και διατοπική ισχύ του ρηθέντος «ουδείς προφήτης στον τόπο του»…
Με την ευκαιρία λοιπόν του χθεσινού δημοσιεύματος για τον Δημήτρη Ιερωνυμάκη, ας μου επιτραπεί να παραθέσω δύο φωτογραφίες του, που τράβηξα πριν από πέντε ακριβώς χρόνια, στις 6 Ιανουαρίου του 2009. Την ημέρα εκείνη των Θεοφανείων με μια ομάδα σπηλαιολόγων ανεβαίναμε στον Άγιο Αντώνιο στο Βένι, για να αποτυπώσουμε τοπογραφικά το εκεί σπήλαιο, προκειμένου να το παρουσιάσουμε αργότερα στην εισήγησή μας για τα ιερά σπήλαια του Αμαρίου στο Συνέδριο για την τέως επαρχία Αμαρίου. Να σημειώσω ότι ο πρώτος τόμος των Πρακτικών του Συνεδρίου εκείνου κυκλοφόρησε πρόσφατα με την υποδειγματική επιμέλεια και χορηγία του Στέργιου Μανουρά, στη μνήμη του αδικοχαμένου αδελφού του.
Πριν λοιπόν ανέβουμε στο σπήλαιο, σταματήσαμε για να συμβουλευτούμε τον αείμνηστο φυσιογνώστη για το θέμα μας αλλά και για να αποκομίσουμε τις γνώσεις του για τα απολιθώματα της ευρύτερης περιοχής. Κι αυτός, παρότι η οικογένειά του τον περίμενε για να φύγουν και να παρακολουθήσουν την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στο Φράγμα, όχι μόνο μας μίλησε αλλά και δεν παρέλειψε να μας ξεναγήσει στη συλλογή του, που περικλειόταν στην προθήκη της παρατιθέμενης φωτογραφίας. Ένα άλλο μέρος της συλλογής του μένει να μας τον θυμίζει, τοποθετημένο στο περιμετρικό στηθαίο του πλατάνου μπροστά στο σπίτι του στις Βολιώνες, όπως φαίνεται στην άλλη φωτογραφία της ημέρας εκείνης.
Ο Δημήτρης Ιερωνυμάκης, πέραν της αναφερόμενης τιμής που έλαβε από το Τμήμα Δυτικής Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας το 2006, είχε λάβει και αναμνηστικό μετάλλιο από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνης το έτος 2009 για την προσφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ας μου επιτραπεί, κλείνοντας, να αναφέρω ότι τιμητική αναφορά στην προσφορά του έγινε και σε πρόσφατη εκδήλωση με τον τίτλο «Απολιθώματα, Γεωδιαδρομές και Γεωτουρισμός», στις 10 του περασμένου Σεπτεμβρίου, από τον Βασίλη Σιμιτζή στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου.
Όσοι σπηλαιολόγοι τον γνωρίσαμε, θα τον θυμόμαστε ως ένα ενεργό και ανήσυχο πολίτη, που αγαπούσε τον τόπο του και την φύση του και προσπαθούσε να μεταδώσει την αγάπη του αυτή και στις νεότερες γενιές.