Δυσοίωνες προβλέψεις και απαισιοδοξία για την οικονομική κατάσταση που θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες στη χώρα, εκφράζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι προβλέψεις για αύξηση των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο είναι απαισιόδοξες, ο φόβος της ανεργίας μεγαλώνει, πρόθεση των πολιτών για αποταμίευση δεν υπάρχει, ενώ σε υψηλά επίπεδα διατηρείται το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα». Επιπλέον, οι Έλληνες παραμένουν με διαφορά οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι καταναλωτές και ακολουθούν οι πολίτες της Κύπρου.
Ειδικότερα, οι προβλέψεις των καταναλωτών τον Ιούλιο για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, τους προσεχείς 12 μήνες, επιδεινώνονται εκ νέου, καθώς το 72% των πολιτών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης και μόνο ένα 3% πιστεύει ότι αυτή θα βελτιωθεί ελαφρώς. Πτωτικά κινούνται και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές 12μηνο, αφού τα 4/5 των καταναλωτών προβλέπουν μικρή ή αισθητή επιδείνωση, ενώ το 7-8% το τελευταίο δίμηνο κρίνει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ελαφρώς.
Επιπλέον, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» ανέρχεται στο 60%, το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι έχουν χρεωθεί διατηρείται στο 13%, ενώ το 71% των νοικοκυριών στην Ελλάδα δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο.
Την ίδια ώρα, εννιά στους δέκα πολίτες προβλέπουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί ελαφρά ή αισθητά και μόλις ένα 3% αναμένει ελαφρά ή αισθητή μείωση.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι πρόσφατες πολιτικές αποφάσεις που αφορούν την διαθεσιμότητα στο δημόσιο, επηρέασαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επιχειρηματικές προσδοκίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. «Η πολιτική αβεβαιότητα φαίνεται να επηρέασε σε μικρό βαθμό τις επιχειρηματικές προσδοκίες και περισσότερο την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αν και η διαπραγμάτευση για την καταβολή της δόσης δεν αποτέλεσε εστία διενέξεων με τους δανειστές, όπως στο παρελθόν, η κινητικότητα / διαθεσιμότητα στο Δημόσιο τομέα δημιουργεί εστίες τριβής, τουλάχιστον με ένα μέρος των πολιτών» σημειώνει το Ίδρυμα Οικονομικών Ερευνών.
Ανά τομέα, το οικονομικό κλίμα διαμορφώνεται ως εξής:
– Στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής εξασθενούν περαιτέρω, ενώ τόσο οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα, όσο και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης δεν μεταβάλλονται.
– Στις Υπηρεσίες, τόσο οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους, όσο και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση των πωλήσεων, παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα, με τις αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους να εντείνονται.
– Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται περαιτέρω, με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους να μην μεταβάλλονται και τις αρνητικές εκτιμήσεις για τα αποθέματα να κάμπτονται οριακά.
– Στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνονται, με ταυτόχρονη άμβλυνση του αρνητικού δείκτη της απασχόλησης.
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...