Σάρκα και οστά πήρε το όνειρο των αρχαιολόγων Γιάννη Σακελλαράκη και Έφης Σαπουνά, για τη δημιουργία ενός Κέντρου Αρχαιολογικής Πληροφόρησης στα Ανώγεια. Τα εγκαίνια του κέντρου, στο οποίο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για τα σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών στον Ψηλορείτη, έκανε χθες η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Η ιδέα προέκυψε πριν από χρόνια από τους δύο αρχαιολόγους, λόγω της μη ύπαρξης μόνιμου φύλακα στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής και της αποστολής των ευρημάτων στο μουσείο του Ρεθύμνου και την αγκάλιασε θερμά ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης. Έτσι, υλοποιήθηκε η ιδέα και δημιουργήθηκε το Κέντρο, όπου φιλοξενούνται αντίγραφα των ευρημάτων από τις ανασκαφές στο Ιδαίο Άντρο και τη Ζώμινθο, με χρηματοδότηση του καζίνο Λουτρακίου και του ιδρύματος Ψύχα.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη εξήρε το ρόλο και τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
«Βλέπουμε επιτέλους πρωτοβουλίες, που πρέπει να αποτελέσουν πρότυπο για το πως η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αγκαλιάζει τις ανακαλύψεις και τα αρχαιολογικά ευρήματα του κάθε τόπου. Βεβαίως και η πολιτεία από την πλευρά της οφείλει πάντα να εκτελεί το χρέος το δικό της και επειδή έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει έλλειψη φυλάκων στους αρχαιολογικούς χώρους, θα υπάρξει σχετική πίεση προς το υπουργείο Πολιτισμού, έτσι ώστε να προστατέψουμε και να διαφυλάξουμε τον απίστευτα μεγάλο πολιτιστικό πλούτο της περιοχής» τόνισε η υπουργός, η οποία επεσήμανε το πόσο σημαντική είναι η συμβολή του πολιτισμού για τον τουρισμό της Ελλάδας: «Για μας ο πολιτιστικός τουρισμός είναι άλλωστε η πιο σημαντική ειδική μορφή τουρισμού, είναι το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα, επομένως πρέπει ως πολιτεία να διαθέτουμε τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, για να γίνονται οι ανασκαφές και οι μεγάλες ανακαλύψεις, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς, για να ολοκληρώνεται η εμπειρία του επισκέπτη που έρχεται να θαυμάσει τους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας μας» κατέληξε η ίδια.
Να σημειωθεί ότι στο Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης «Γιάννη Σακελλαράκη και Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη», ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ομοιώματα αντικειμένων που δημιουργήθηκαν από κεραμουργούς και πιθαράδες από το χωριό Μαργαρίτες, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό με τα χρυσά, ελεφάντινα και πήλινα ευρήματα του Ιδαίου Άντρου και της Ζωμίνθου.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε ο Δήμος για τη δημιουργία του κέντρου: «Με το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης συμπληρώνουμε το παζλ ανάδειξης τόσο του Ιδαίου Άντρου όσο και της Ζωμίνθου και του αρχαιολογικού πλούτου του Ψηλορείτη. Ήταν μια επίπονη προσπάθεια και είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα βλέπω να εγκαινιάζεται αυτό το Κέντρο, που μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την εκπαιδευτική κοινότητα, για τους επισκέπτες και τους ίδιους τους Ανωγειανούς».
Καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, η συγκίνηση της αρχαιολόγου Έφης Σαπουνά ήταν έκδηλη. Μιλώντας στους παρευρισκομένους δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η δική της πάγια αρχή αλλά και του αείμνηστου συζύγου της Γιάννη Σακελλαράκη, ήταν να καλούνε πάντοτε μετά το τέλος της ανασκαφής τον κόσμο από τα γύρω χωριά για να τους κάνουν ξενάγηση.
«Εκείνο που θέλαμε να κάνουμε, είναι να γίνει ένα μοντέρνο μουσείο που να κεντρίζει και τους μεγάλους και τους μικρούς. Εφόσον δεν είχαμε τα πραγματικά αντικείμενα, που πάνε είτε στο Μουσείο Ηρακλείου είτε στο Μουσείο Ρεθύμνου έπρεπε να βρούμε ένα τρόπο για να κοινωνήσουμε τα ευρήματα και νομίζω πως τελικά βρήκαμε τον τρόπο να το κάνουμε» υπογράμμισε η αρχαιολόγος.
Το Κέντρο περιλαμβάνει, μέσω σπουδαίου αρχειακού φωτογραφικού υλικού, πλήρη περιγραφή της ιστορίας των ανασκαφών και την προέλευση των σημαντικών ευρημάτων, που προέρχονται από την Ανατολή, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Μεσογείου, αποδεικνύοντας ότι το Ιδαίο Άντρο αποτελεί ένα σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο, όπως ακριβώς αυτά της Ολυμπίας και των Δελφών.
Να σημειωθεί ότι εντός του έτους υπολογίζεται πως θα λειτουργήσει και το ψηφιακό μουσείο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και ταινίες, οι οποίες θα ενημερώνουν για τις εργασίες στους δύο χώρους.
Με την ευκαιρία των εγκαινίων του Κέντρου Αρχαιολογικής Πληροφόρησης, ο δήμαρχος Ανωγείων ανακήρυξε επίτιμο δημότη την αρχαιολόγο Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τιμήσει την προσφορά της ιδίας και του αείμνηστου συζύγου της. Η τελετή των εγκαινίων, στην οποία παρευρέθηκε επίσης ο βουλευτής Γιάννης Κεφαλογιάννης, έκλεισε με πολύ μουσική από τον Ψαραντώνη και φυσικά χορό από τους Ανωγειανούς που κατέκλυσαν το χώρο της εκδήλωσης.