8 °C Rethymno, GR
22/01/2022

ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΛΦΑ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Εγκαινιάστηκε το νέο γήπεδο του ΠΑΟ ΑΛΦΑ

Η Αλφά Μυλοποτάμου απέχει 24 χλμ. Από το Ρέθυμνο (πριν το Πέραμα) σε ύψος 200μ. με 319 κατοίκους (2011), ενώ το 2001 είχε 320 κατοίκους.

      Οφείλει τα’ όνομα της στη είδος λευκής πέτρας (μαργαϊκός ασβεστόλιθος) ή αλφόπετρα που βγαίνει στην περιοχή.

Μάλιστα η αλφόπετρα αυτή κόβεται σαν αλφάδι και με την πάροδο του χρόνου γίνεται αρκετά σκληρή. Από την πέτρα αυτή έχουν χτιστεί πολλές Μονές και ιεροί ναοί.
 

      Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου έγιναν τα εγκαίνια του πνευματικού κέντρου Αλφάς και του νέου γηπέδου της ομάδας, παρουσία των Αρχών του νομού μας.

Πραγματικότητα
 ένα όνειρο 30 χρόνων
 
      Ο πρόεδρος της ομάδας Δ. Σκαράκης δήλωσε στα «Ρ.Ν.»:
 
      «Αισθάνομαι υποχρεωμένος να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλους αυτούς που βοήθησαν ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό το παλατάκι, που ξεκίνησε από το 1997 με τη διαμόρφωση του χώρου.
 
      Από την Περιφέρεια Κρήτης, την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης, το Δήμο Μυλοποτάμου, τους βουλευτές μας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, την ΕΠΣΡ αλλά για να μη μείνει ημιτελής το έργο αυτό, χρειάζεται ακόμη ο τάπητας και τα’ όνειρο 30 χρονών να γίνει πραγματικότητα.
 
      Θέλουμε με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση της ομάδας ΠΑΟ Αλφά να γιορτάσουμε την κατάκτηση του πρωταθλήματος Β’ τοπικού και την άνοδο μας στην Α’ κατηγορία.
 

      Νομίζουμε ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις (έμψυχο δυναμικό, το γήπεδο μας και την όρεξη) να πετύχουμε».
      Για την ιστορία ν’ αναφέρουμε ότι ο χώρος ανήκε κατά ένα μεγάλο μέρος στην Ενορία Αλφάς, ένα μέρος στον αείμνηστο Μάρκο Κ. Καφφάτο και το 1979 παραχωρήθηκε από το εκκλησιαστικό συμβούλιο, στο οποίο πρωτοστάτησε ο τότε εφημέριος παπά-Μανόλης Παπαδάκης.
      Το υπόλοιπο αγοράστηκε από την κοινότητα Αλφάς το 1994.

Γήπεδο ΠΑΟ Αλφάς
«Γιάννης Δάνδολος»
 

      Το νέο γήπεδο της ομάδας ονομάστηκε «Γιάννης Δάνδολος», με το σεβασμιότατο κ.κ. Ευγένιο και το δήμαρχο Μυλοποτάμου Δ. Κόκκινο να κάνουν τ’ αποκαλυπτήρια.
      Για τον τιμώμενο Γιάννη Δάνδολο μίλησε ο συνταξιούχος δάσκαλος Μανόλης Σαρρής αρχίζοντας με μια μαντινάδα.
      «Στον κάτω κόσμο οι νεκροί σήμερα που ‘ναι,

με μαντινάδες και σκοπούς του Δάνδαλου γλεντούνε».
 
      Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε αληθινά περιστατικά από τη ζωή του, το ταλέντο του ως λυράρη και ως μοναδικού μαντιναδολόγου και στο έργο και την προσφορά του στην κρητική παράδοση. Αναφέρθηκε στους τίμιους αγώνες για επιβίωση, αλλά και στους αγώνες και καταξίωση, καταφέρνοντας με το μοναδικό του τρόπο στη λύρα και με τις αυθόρμητες μαντινάδες του να καταξιωθεί στις συνειδήσεις των ανθρώπων, να κερδίσει το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό λύρας στα Ανώγεια το 1979, να διδάξει λύρα στα Ωδεία Σητείας, Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου, Τζερμιάδων και να γραφτεί στον κατάλογο των μεγάλων καλλιτεχνών. Αναφέρθηκε τέλος στον απροσδόκητο χαμό τους στις 27 Δεκεμβρίου 1983 αφήνοντας για παρακαταθήκη τα τραγούδια του, τα οποία υπάρχουν σε μια κασέτα, που έγραψε το 1975 με τίτλο «Κρητικοί αντίπαλοι» και σε δύο δίσκους, που έγραψε το 1978 και 1979 με τίτλους «Τσ’ αγάπης καρδιοχτύπια και Γλεντίστε μαζί μας».
 
Τελείωσε την ομιλία του με δυο μαντινάδες:
 

      «Κι αν έφυγες απ’ τη ζωή και αν περνούν τα χρόνια,

Η θύμηση σου ζωντανή θα παραμένει αιώνια».
 
Και με τη μαντινάδα του μαντιναδολόγου Γιώργου Σαρρή από την Αλφά:
 

      «Τα’ απάνω κόσμου να ‘τανε, ν’ ανέβεις τσι σκάλες,

Σήμερα, που σου κάνουμε Γιάννη τιμές μεγάλες».
 

      Ο Γιάννης Δάνδολος γεννήθηκε το 1951 στην Αλφά, γενέτειρα του μεγάλου δάσκαλου της κρητικής μουσικής Κώστα Μουντάκη.

Ιστορία του ΠΑΟ Αλφά
 
      Ο ΠΑΟ Αλφά ιδρύθηκε το 1983 και φέτος συμπλήρωσε 30 χρόνια, παίρνοντας μέρος κατά διαστήματα στα πρωταθλήματα Β’ και Γ’ κατηγορίας, έχοντας μάλιστα κατακτήσει τον τίτλο Γ’ τοπικού το 1989.
 

      Πέρσι επανήλθε στις αγωνιστικές δραστηριότητες, παίρνοντας μέρος στο πρωτάθλημα Β’ τοπικού, όπου κατέλαβε την 9η θέση με 23 βαθμούς (6 νίκες, 5 ισοπαλίες και 13 ήττες) 38-54 γκολ.
      Ήταν μια καλή πορεία σε σχέση με την επανεμφάνιση του, βάζοντας όμως γερές βάσεις για τη νέα χρονιά, όπου ο στόχος είναι αρκετά υψηλός.

Το Δ.Σ.

Το νέο Δ.Σ.

αποτελείται από τους:
 

Πρόεδρος:
Δημήτρης Σκαράκης
Αντιπρόεδρος:
Γ. Μουντάκης
Β’ αντιπρόεδρος:
Στ. Καφφάτος
Γ. γραμματέας:
Ιωάννα Σκαράκη
Ταμίας: Νικ. Καφφάτος
Γενικός Αρχηγός:
Νικ. Παπαδάκης
Δημ. σχέσεις: Κ. Βασιλάκης
Υπεύθυνος υλικού:
Δ. Βεργιανάκης
Φροντιστής: Χρ. Μανιάς

Ψηλά ο πήχης φέτος
 
      Η νέα Διοίκηση έχει βάλει φέτος αρκετά ψηλά τον πήχη, αφού πραγματοποίησε σπουδαίες μεταγραφικές κινήσεις από ικανότατους ποδοσφαιριστές.
 

      Στόχος είναι φυσικά ο πρωταθλητισμός, όπως έδειξε και στα δυο παιχνίδια Κυπέλλου απέναντι στις λεπτομέρειες.
      Παράλληλα όμως με τον πρωταθλητισμό στη Β’ κατηγορία τοπικού ΕΠΣΡ, έχει βάλει η ομάδα και τις βάσεις για τις υποδομές με πολλά νέα παιδιά να στελεχώνουν τις Ακαδημίες, με προπονητή τον Αντ. Πατητάρα.

Άψογη φιλοξενία
από τους κατοίκους
 
      Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ακολούθησε πλουσιότατο γεύμα, στο νέο πνευματικό κέντρο στους καλεσμένους αλλά και σ’ όλους τους κατοίκους του χωριού από τους διοργανωτές.
 

      Κλείνοντας το αφιέρωμα αναφέρουμε και το ανέκδοτο.

      Ένας φίλαθλος κάνοντας ωτοστόπ σ’ ένα αυτοκίνητο, λέει στον οδηγό:
 

-ΠΑΣ Γιάννινα;
Και ο οδηγός του απαντά.

-Όχι, ΠΑΟ Αλφά.