Το Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020, στις 20:00, το 3ο Φεστιβάλ Τέχνης «Νίκος Σκεπετζής» και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση σύγχρονων Ελλήνων και Κυπρίων Καλλιτεχνών «Τα Ίχνη μιας Ζωής ΙΙΙ» στην ισόγεια αίθουσα εκθέσεων του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), Ακτή Τομπάζη 31 και Πλατεία Κατεχάκη, Παλιά Πόλη, Χανιά, Κρήτη.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, κολλάζ, βιντεοτέχνης και εγκαταστάσεων και συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Άντι Αβντιάι, Κωνσταντίνος Ανδρώνης, Ειρήνη Βαζούκου, Αργυρή Βασιλάκου, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Αλέξανδρος Βούτσας, Νίκος Γιαβρόπουλος, Καλλιόπη Γιατρουδάκη, Γιάννης Διαλινός, Γιάννης Δραμιτινός, Στέλλα Δρυγιαννάκη, Γιώργος Θεοδώρου, Σταυρούλα Καζιαλέ, Γιάννα Καλή, Βίκυ Καμένου, Γιώργης Καπελώνης, Κάλλη Καραδάκη, Μανώλης Καραταράκης, Πένυ Κορρέ, Καλλιόπη Κουκλινού, Στέλλα Κουκουλάκη, Ευστρατία Μαχαιρίδη, Ιωάννης Μονογυιός, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Ισμήνη Μπονάτσου, Κώστας Παγωμένος, Σύλβια Πετσούρα, Χρυσούλα Σκεπετζή, Βασίλης Σολιδάκης, Φοίβος Σοφικίτης, Νίκος Σταθόπουλος, Γιάννης Στεφανάκις, Ισαβέλα Στυλιανού, Μαρία Τσουκνάκη, Μιχαήλ Φαλκώνης και Αντώνης Φραντζεσκάκης.
Επιμέλεια: Χρυσούλα Σκεπετζή.
Η επιμελήτρια σημειώνει: «Το παρελθόν είναι πάντα δυναμικό. Βιώνεται, αναμορφώνεται και ερμηνεύεται συνεχώς σε κοινωνικό, ιστορικό, αλλά και προσωπικό επίπεδο. Η μνήμη αναπολεί, αλλά και αναζωογονείται. Έχει παρουσία και επιρροή στο παρόν μας, αφού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας. Τα ίχνη της ζωής μας επεξεργάζονται παρελθόντα βιώματα, συναισθήματα και εμπειρίες που σχετίζονται με το θάνατο, την ατομική και συλλογική μας ιστορία, κατ εξακολούθηση. Η μνήμη συχνά σκοντάφτει στο σκοτάδι και αργεί να βρει την έξοδό της από τον λαβύρινθο της σιωπής. Η μνήμη είναι συχνά πηγή οδύνης. Και η οδύνη είναι η πρώτη ύλη της τέχνης. Ίσως οι θεμελιώδεις λειτουργίες της τέχνης».
Η έκθεση «Τα Ίχνη μιας Ζωής ΙΙΙ» συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων, τον Δήμο Πλατανιά, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, την αίθουσα τέχνης Match More, το Φεστιβάλ Τέχνης «Νίκος Σκεπετζής», το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον και εντάσσεται στο Εικαστικό Πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT 2020. Θα είναι επισκέψιμη από Δευτέρα έως Κυριακή 18:00-21:00 με Ελεύθερη Είσοδο μέχρι 2.2.2020.
Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά) έγχρωμο κατάλογο, που παρουσιάζει σε πλήρη εικονογράφηση όλα τα εκθέματα και περιλαμβάνει εισαγωγή, τεκμηρίωση και σχόλια από την επιμελήτρια και τους διοργανωτές.
Κατά τη διάρκειά της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:
Α. Το Σάββατο 25.1.2020, στις 20:00, ξενάγηση στα έργα της έκθεσης από την επιμελήτρια Χρυσούλα Σκεπετζή και τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και επακόλουθη συζήτηση με το κοινό.
Β. Το Σάββατο 1.2.2020, στις 20:00, παρουσίαση από τον καλλιτέχνη Νίκο Γιαβρόπουλο έξι έργων βιντεοτέχνης που αποτέλεσαν σταθμό στην εικαστική του πορεία με τίτλο «Έξι Μνήμες» και επακόλουθη συζήτηση με το κοινό.
Γ. Την Κυριακή 2.2.2020, στις 11:00, «Messy Παιχνιδοτράγουδα» με τους εμψυχωτές Μαρία Χαβάκη και Μαριάννα Τσαμάνδουρα για δύο γκρουπ:
1ο Γκρουπ 11:00-12:00, Baby’s Messy, Παιχνιδοτράγουδα για βρέφη 8-12 μηνών, μαζί με γονείς.
2ο Γκρούπ 12:30-13:30, Kid’s Messy, Παιχνιδοτράγουδα για παιδιά 2,5+ ετών, μαζί με γονείς.
Για την εκδήλωση «Messy Παιχνιδοτράγουδα» είναι περιορισμένος ο αριθμός θέσεων, απαραίτητη η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα: 6988782170 και 6971689650.
Φεστιβάλ Τέχνης «Νίκος Σκεπετζής»
Το Φεστιβάλ Τέχνης «Νίκος Σκεπετζής» έχει τρία χρόνια ζωής. Οραματιστές του φεστιβάλ ήταν ο Νίκος Σκεπετζής μαζί με την αδερφή του Χρυσούλα Σκεπετζή. Εν απουσία του Νίκου, το φεστιβάλ επιμελείται και συντονίζει η αδελφή του που το διοργανώνει κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης. Άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών ο Νίκος Σκεπετζής, θεωρούσε ότι ο πολιτισμός είναι κοινωνική παροχή κι όχι περιττή πολυτέλεια. Έτσι η εκπόνηση του φεστιβάλ με αρωγό την τέχνη και τον λόγο έχει ως σκοπό να προάγει τον πολιτισμό στην πόλη απ’ όπου ξεκίνησε αλλά και όπου αυτό φιλόξενα προσκαλείται. Ασπαζόμαστε ότι η τέχνη είναι ένα μέσο έκφρασης, μια αφορμή, αλλά και μια θεραπεία ψυχής. Ο άνθρωπος με όλες τις εκφάνσεις της τέχνης, αρθρώνει λόγο βαθιά προσωπικό, ένα στίγμα-ανάστημα μέσω της χρήσης συμβόλων, αποτυπωμένων σ’ ένα πίνακα, σ’ ένα πανί, σε μια σκηνή, σ’ ένα πεντάγραμμο ή σ’ ένα χαρτί με λέξεις. Η τέχνη έχει τη δύναμη να πυροδοτήσει διανοητικές, σωματικές, ψυχικές και πνευματικές αντιδράσεις και στο φεστιβάλ παρουσιάζονται όλες οι εκφραστικές της μορφές (θέατρο, εικαστικά, γραφή, ποίηση, κινηματογράφος, μουσική) που αφορούν όλους τους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους. Με την πεποίθηση και τον γνώμονα ότι η τέχνη σώζει την ψυχή μας συμβάλλουμε τα μέγιστα προκειμένου να εμβαπτιστούμε σ’ αυτήν και να γίνει μέρος της πραγματικότητά μας, αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος και ο σκοπός του Φεστιβάλ Τέχνης «Νίκος Σκεπετζής».