Οι πνιγμοί φαίνεται πως έχουν εξελιχτεί σε μάστιγα για τη χώρα, καθώς παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν οι ναυαγοσώστες, που δικαίως έχουν χαρακτηριστεί φύλακες άγγελοι των θαλασσών, εν τούτοις είναι αρκετές οι περιπτώσεις που είτε δεν προλαβαίνουν να επέμβουν, είτε οι παραλίες είναι αφύλακτες και χωρίς ναυαγοσώστη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Λιμενικής Αστυνομίας του υπουργείου Ναυτιλίας, το 2011 έχασαν τη ζωή τους στις θάλασσες της Ελλάδας 426 άτομα. Από τα περιστατικά αυτά οι 342 θάνατοι, όπως έδειξε η νεκροψία που ακολούθησε, οφείλονται σε πιστοποιημένο πνιγμό, ενώ οι 78 σε παθολογικά αίτια. Το 60% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους είχαν ηλικία πάνω από 60 χρόνων. Το 2012 έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα 486 άνθρωποι, δηλαδή 60 περισσότεροι απ’ ότι το 2011 και από αυτούς για τους 396 πιστοποιήθηκε ότι ο θάνατός τους προήλθε από πνιγμό, σύμφωνα με τη νεκροψία, ενώ για τους 90 ότι οφειλόταν σε άλλα αίτια. Το 67% των θυμάτων είχαν ηλικία πάνω από 60 χρόνων. Το πρώτο εξάμηνο του 2013 και ενώ σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται μόνο ο Μάιος και ο Ιούνιος ως ζεστοί μήνες, τα περιστατικά θανάτων στη θάλασσα που έχει καταγράψει το Λιμενικό είναι 142.
έχασαν τη ζωή τους στις θάλασσες του Ρεθύμνου
Ειδικότερα στον νομό Ρεθύμνου οι παραλίες μετατράπηκαν σε υγρό τάφο για επτά άτομα. Πρόκειται για έναν 50χρονο από την Ουκρανία, που έχασε τη ζωή του στις 2 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή της Σκαλέτας, ενώ την ίδια μέρα τραγικό θάνατο βρήκε στον Πηγιανό Κάμπο ένας 43χρονος υπήκοος Βουλγαρίας. Στις 8 Ιουνίου στο λιμάνι του Ρεθύμνου άφησε την τελευταία του πνοή ένας 58χρονος Ρεθεμνιώτης, ενώ σε υγρό τάφο μετατράπηκε η παραλία του Αδελιανού Κάμπου στις 26 Ιουνίου για ένα 77χρονο Γάλλο. Στις 15 Ιουλίου ένας άνδρας 81 ετών ξεψύχησε στην παραλία του Ρεθύμνου, ενώ στο Δαμνόνι πνίγηκε στις 2 Ιουλίου ένας 88χρονος. Στις 5 Αυγούστου στην παραλία του Ρεθύμνου έχασε τη ζωή του ένας 63χρονος.
Ο ρόλος των ναυαγοσωστών είναι καθοριστικός και η παρουσία τους, ειδικά σε πολυσύχναστες παραλίες, απαραίτητη, ωστόσο τα κριτήρια επιλογής και το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει την κάθε εταιρία και φυσικά ο εξοπλισμός που διαθέτει είναι τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν την ασφάλεια μιας παραλίας. Το κυριότερο βάρος πρέπει να δίδεται στην πρόληψη και όχι στη διάσωση αυτή καθ’ αυτή, δηλώνουν οι υπεύθυνοι ναυαγοσωστικών εταιριών, οι οποίοι δίδουν ιδιαίτερη έμφαση και στη σωστή συνεργασία που πρέπει να έχουν με τον κάθε Δήμο, τις παραλίες του οποίου καλούνται να «προστατέψουν».
Δύσκολο χαρακτηρίζει το φετινό καλοκαίρι ο Γιάννης Αγριμάκης, υπεύθυνος της Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας Ρεθύμνου. Ο ίδιος μιλώντας στα «Ρ.Ν.» κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να υπακούουν στις συστάσεις των ναυαγοσωστών.
«Είναι ένα κακό καλοκαίρι φέτος με πολλά περιστατικά στην παραλία. Έχουμε πάρα πολλές διασώσεις, ο καιρός είναι πάρα πολύ κακός, δηλαδή ούτε οι μισές θάλασσες δεν είναι με πράσινη σημαία τις περισσότερες ημέρες. Έχει πάρα πολύ κόσμο στις παραλίες, όμως, ο καιρός για μας είναι αντίπαλος και όχι σύμμαχος. Μόνο προχθές ήρθε τρεις φορές το ΕΚΑΒ και περισυνέλεξε ανθρώπους που κινδύνεψαν. Όλοι οι ναυαγοσώστες έχουν δώσει όλο τους τον εαυτό, όμως, θα πρέπει και οι λουόμενοι να υπακούουν τις οδηγίες και να κοιτούν τις σημαίες των ναυαγοσωστών. Δεν τις σηκώνουμε τυχαία. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, εμείς λέμε και ξανάλεμε ότι δυστυχώς φεύγουμε 5:30 ώρα. Με τον Δήμο Αποκορώνου θα κάνουμε μια συμπληρωματική σύμβαση, έτσι ώστε να κάθονται οι ναυαγοσώστες ως τις 7:30» ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Αγριμάκης.
Την προσοχή των λουόμενων εφιστά και ο λιμενάρχης Ρεθύμνου Φραγκίσκος Δασκαλάκης, καλώντας τους πολίτες να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των ναυαγοσωστών: «Τα περιστατικά πνιγμών είναι σε συνάρτηση των επικρατουσών καιρικών συνθηκών, αλλά και της προσπάθειας, η οποία καταβάλλεται από τους εμπλεκόμενους, από τους ναυαγοσώστες, που έχουν επιληφθεί πάρα πολλά περιστατικά διάσωσης όπως επίσης και άλλοι επαγγελματίες που ασχολούνται με τα θαλάσσια μέσα αναψυχής όπως και ‘μεις και το προσωπικό του Λιμεναρχείου έχει επιληφθεί σε κάποιες περιπτώσεις. Δυστυχώς, πολλοί λουόμενοι υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και υποτιμούν τη δύναμη της θάλασσας. Ίσως θα έπρεπε αν γίνεται ήδη μία ακόμα μεγαλύτερη καμπάνια ενημέρωσης για τους επισκέπτες κατά την άφιξη στο νησί. Δηλαδή να ενημερώνονται και να δίδονται οι συμβουλές και οι οδηγίες ότι δε θα πρέπει να εισέρχονται στη θάλασσα για λήψη λουτρού έχοντας καταναλώσει αλκοόλ και φαγητό και σε κάθε περίπτωση βέβαια θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ναυαγοσωστών, γιατί το έχουμε κι αυτό το πρόβλημα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα μετά το Δελφίνι, τα οποία λόγω της εμπειρίας οι ναυαγοσώστες τα γνωρίζουν πολύ καλά. Ανάλογη προσοχή όμως θα πρέπει να υποδεικνύουν και οι ντόπιοι, ενώ καλό θα είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από κάποια ασθένεια να μην εισέρχονται στην θάλασσα κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και σε κάθε περίπτωση να συνοδεύονται από οικείο πρόσωπο» τόνισε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο λιμενάρχης Ρεθύμνου.