Σεμινάριο με θέμα το Κίνημα του Εξπρεσιονισμού θα πραγματοποιήσουν διαδικτυακά τα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου με εισηγητή τον Γιώργο Καραταράκη. Τα μαθήματα του σεμιναρίου θα ξεκινήσουν στις 7 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθούν σε 3 εβδομαδιαίες συναντήσεις, στη διαδικτυακή πλατφόρμα των Μαθημάτων Φωτογραφίας, ειδική για Online Σεμινάρια.
Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, οι διοργανωτές αναφέρουν:
«Από τον Van Gogh και τον Edvard Munch στον Wassily Kandinsky τον Kirchner, τον Pollock και τον Basquiat υπάρχει μία κοινή αφετηρία, μία κοινή γραμμή που φαίνεται να ενώνει τους παραπάνω όχι σε ένα κίνημα αλλά σε πολλά υποκινήματα, που φαίνεται το καθένα από αυτά να αναζητά στον πυρήνα του το ίδιο: τον εξπρεσιονισμό, την ατομική έκφραση του καλλιτεχνικού υποκειμένου και τη δημιουργία μίας πιο εκφραστικής, πιο συναισθηματικής τέχνης, μία που άλλοτε αποτελεί μία γέφυρα μεταξύ καλλιτέχνη, έργου και θεατή και άλλοτε τη θρυμματίζει διατηρώντας την αρχική της φύση σαν μέσω έκφρασης του καλλιτέχνη.
Σε αυτό το σεμινάριο θα αναφερθούμε στο κίνημα του εξπρεσιονισμού όπως αυτό αναπτύχθηκε αρχικά στη Δρέσδη της Γερμανίας το 1905 με την καλλιτεχνική ομάδα «Die Brucke» και στο Μόναχο με την ομάδα «Γαλάζιος Καβαλάρης» υπό τον Wassily Kandinsky. Παράλληλα θα αναλυθεί το έργο των Αφηρημένων Εξπρεσιονιστών όπως του Pollock και του Rothko τα οποία αποτελούν σε μεγάλο βαθμό συνέχεια του αρχικού πνεύματος του εξπρεσιονισμού.
Τέλος, θα γίνει λόγος για τις σύγχρονες μορφές του κινήματος όπως αυτές εμφανίστηκαν από τη δεκαετία του 1970 και μετά.
Τα μαθήματα δεν θα έχουν σαν αποκλειστικό στόχο την διάδοση των ιστορικών πληροφοριών καθώς ιδιαίτερα σημαντική θα είναι και η συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων σε θέματα που αφορούν την τέχνη.
Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη πρώτη γνώση από πλευράς των συμμετεχόντων παρά μόνο όρεξη για γνώση και διάθεση για ερωτήσεις και ομαδικό διάλογο.
Η διάδραση θα είναι το μεγάλο ζητούμενο, ενώ η δημιουργία μίας ζεστής και φιλικής ατμόσφαιρας μέσα στην οποία όλοι θα μπορούν με άνεση να εκφράσουν τις απορίες τους και να κοινοποιήσουν τις θέσεις τους ο μεγάλος στόχος μας.
Η στείρα γνώση, η αποστήθιση ονομάτων και ημερομηνιών σε καμία περίπτωση δεν θα είναι η μέθοδος που θα ακολουθηθεί στα μαθήματα.
Αυτά θα βασίζονται στον διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων και την προσπάθεια για διαμόρφωση μίας πρώτης εικόνας-άποψης γύρω από την «μοντέρνα» τέχνη».
Βιογραφικό Εισηγητή
Ο Γιώργος Καραταράκης γεννήθηκε το 1989 στο Ρέθυμνο. Σπούδασε σύγχρονη ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και η μεταπτυχιακή του ειδίκευση είναι στην ιστορία της τέχνης.
Έχει εργαστεί ως ξεναγός και ερευνητής στο Στρατιωτικό Μουσείο Κρήτης, έχει πραγματοποιήσει πρακτική στις Κλειστές Συλλογές του Πανεπιστημίου Κρήτης Παράρτημα Ρεθύμνου στις οποίες ασχολήθηκε με την καταλογογράφηση και την ψηφιοποίηση ιστορικού αρχείου. Παρόμοια ενασχόληση είχε και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο οποίο εργάστηκε για διάστημα μερικών μηνών στα πλαίσια πρακτικής άσκησης.
Το 2017 ταξίδεψε στην Αγγλία με στόχο την εργασία και την ιστορική έρευνα στο μουσείο τέχνης: Munnings Museum, Dedham, Essex. Παράλληλα ήταν ο συνεπιμελητής της έκθεσης: «Η ζωή και το έργο του Γιάννη Κεφαλληνού» που παρουσιάστηκε το 2016-17 στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ ήταν και βοηθός επιμελητή για την έκθεση «Sir Alfred Munnings: Painting Winners» που έγινε το καλοκαίρι του 2017 στο μουσείο: «Palace House, Newmarket, Αγγλία».
Τα τελευταία τρία χρόνια πραγματοποιεί σεμινάρια εκμάθησης ιστορίας της τέχνης προσανατολισμένα στους μη ειδικευμένους με το θέμα ενήλικες, σε διαφορετικούς χώρους με επίκεντρο την Κρήτη. Θεωρεί την απλοποίηση και τη διάδραση ως τα καταλληλότερα μέσα για την προσέγγιση ενός τόσο ιδιαίτερου, πολύπλοκου αλλά συνάμα γοητευτικού χώρου, όπως είναι αυτός της τέχνης
Πληροφορίες για συμμετοχή
Τηλέφωνο: 6975973970
Ε-mail: historyofartrethymno@gmail.com
Το κόστος συμμετοχής είναι 20 € ανά άτομο.