Πέρασαν πολέμους και κακουχίες. Έζησαν Εμφύλιο πόλεμο, κοινωνικές αναταραχές. Κι όμως, δίχως να διαμαρτύρονται δούλεψαν, ίδρωσαν και κατάφεραν με ελάχιστες προϋποθέσεις να κάνουν την οικογένειά τους. Με τη θέληση και τα όνειρα που είχαν, κατάφεραν να κάνουν το Ρέθυμνο του σήμερα. Αυτό το Ρέθυμνο τους τίμησε με μια εκδήλωση λογοτεχνίας, ποίησης και μουσικής, που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού.
Οι ηλικιωμένοι στην εκδήλωση που οργάνωσαν τα Κ.Α.Π.Η. Ρεθύμνου, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν κείμενα από την αρχαία ελληνική γραμματεία, που αναφέρονται στην προσφορά των γερόντων, λαϊκά παραμύθια από αφηγήματα του Λέοντα Τολστόι, αλλά και παραδοσιακές κρητικές μαντινάδες, τις οποίες σιγοτραγούδησαν όλοι μαζί συγκινημένοι. Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» αναφέρθηκαν με ενθουσιασμό στη βραδιά αυτή και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εκδήλωση που οργανώθηκε προς τιμή τους.
«Τέτοια πράματα εμάς μας δίνουν ζωή. Τα είπαν πολύ ωραία και τα ποιήματα και η μουσική, όλα ήταν ωραία. Εμείς δεν έχουμε πια πολλά για να χαιρόμαστε παιδί μου. Τέτοιες βραδιές μας ζωντανεύουν. Κάτι τέτοιες βραδιές και η χαρά που παίρνουμε από τα παιδιά και τα εγγόνια μας», αναφέρει η 73χρονη κ. Μανωλία, ενώ ο 86χρονος κ. Γιώργος τονίζει: «Ήταν πολύ ωραία όσα κάνανε σήμερα για μας. Εγώ δεν ξέρω γράμματα για να σου πω πολλά λόγια, μα τούτη δω η εκδήλωση μου χάρισε άλλα δέκα χρόνια ζωής».
Οι ηλικιωμένοι αναφέρθηκαν ωστόσο και στις όμορφες στιγμές που περνούν μεταξύ τους στα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) της πόλης, όπως η 69χρονη κ. Ευγενία: «Περνάμε πολύ καλά εδώ στα Κ.Α.Π.Η. Κάνουμε παρέα, λέμε τα δικά μας, θυμόμαστε τα παλιά. Πότε γελούμε και πότε συγκινούμαστε. Με τα προβλήματα που έχουμε σήμερα, τα οικονομικά, τέτοιες εκδηλώσεις είναι καλή διασκέδαση για μας».
«Άμα μπορούμε πάμε καμιά εκδρομή, καμιά βόλτα να πάρουμε τον αέρα μας. Μια ζωή βλέπεις, δουλέψαμε, ιδρώσαμε, κάναμε οικογένεια. Ήρθε η στιγμή τώρα να ξεκουραστούμε. Ευχαριστούμε τους αρμοδίους που κάμαν αυτήν τη γιορτή. Ήταν πολύ ωραία και είδα και πολλούς φίλους που είχα να τους δω καιρό και τώρα που θα χειμωνιάσει θα χαθούμε περισσότερο. Να ‘ναι καλά», λέει ο κ. Στέλιος, 76 ετών από την παλιά πόλη του Ρεθύμνου, ενώ η 67χρονη κ. Παρασκευή που κάθεται στο διπλανό κάθισμα προσθέτει: «Τι νομίζεις παιδί μου, μόνο αυτά μας ‘μείναν. Αυτά και οι γιατροί (γέλια). Μας ‘δώσαν κι από ένα κινητό για να μιλάμε με τα παιδιά μας που λείπουν στην Αθήνα. Τι να κάνεις… είναι δύσκολα τα γηρατειά».
Αθηνά Δρανδάκη: Αναγνώριση της προσφοράς της Τρίτης Ηλικίας
Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ομιλία από την φιλόλογο-εκπαιδευτικό του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αθηνά Δρανδάκη με θέμα: «Ο σεβασμός των ηλικιωμένων: ένα διαχρονικό και σταθερό μοτίβο στη λογοτεχνική δημιουργία όλων των εποχών». Η κ. Δρανδάκη μεταξύ άλλων στην ομιλία της τόνισε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Ημέρα γιορτής για την Τρίτη Ηλικία, ημέρα αναγνώρισης της προσφοράς των ηλικιωμένων, ημέρα κατάθεσης του σεβασμού όλων μας προς εκείνους. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους συνανθρώπους μας που έχουν διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους αφιερώνοντάς το, με αξιοπρέπεια και ανιδιοτέλεια, στη δική μας ζωή. Τιμούμε λοιπόν τους γονείς μας, τις γιαγιάδες και τους παππούδες, πρόσωπα αγαπημένα από το συγγενικό ή το φιλικό μας περιβάλλον. Τιμούμε τη γενιά που, ενώ βίωσε σκληρές δοκιμασίες που ξεπερνούσαν τις ανθρώπινες αντοχές, ενώ αισθάνθηκε τον πόνο της απώλειας και την οδύνη του αποχωρισμού, ενώ είδε τη ζωή να κατακρημνίζεται, εντούτοις βρήκε το κουράγιο και το ψυχικό σθένος για να ξεκινήσει από την αρχή. Τιμούμε τους συνανθρώπους μας που, αθόρυβα, διακριτικά και με αγάπη, μεταγγίζουν στην ψυχή και τη σκέψη μας τη σοφία τους και τις πλούσιες εμπειρίες τους, αντλώντας την ικανοποίηση μόνο από ένα χάδι, λίγη στοργή, συντροφικότητα. Δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι ιδιαιτέρως ευτυχής για τη συμμετοχή μου σε τούτη την όμορφη γιορτή που με τόση φροντίδα και κόπο ετοίμασαν για όλους εμάς οι ακούραστες κοινωνικοί λειτουργοί των πέντε Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων του Δήμου Ρεθύμνου. Θα ήθελα να τους συγχαρώ από καρδιάς για την εξαιρετική πρωτοβουλία, όπως εξάλλου εξαιρετικές είναι και όλες οι εκδηλώσεις που έως τώρα έχουν φέρει εις πέρας, καθώς διακρίνονται για την ποιότητά τους».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης κατά την ομιλία του προς τους ηλικιωμένους, εξήρε την προσφορά τους στον τόπο και τόνισε: «Νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να αποδοθεί καλύτερα ο σεβασμός προς την τρίτη ηλικία, παρά από μία τόσο ποιοτική εκδήλωση. Ο σεβασμός είναι μία βιωματική σχέση, την νιώθεις, σε εμπνέει, σε υποχρεώνει να δημιουργήσεις ωραία πράγματα και το αποδίδεις ωραία. Αυτό έγινε απόψε και χαίρομαι που το απολαμβάνετε, όπως εύχομαι να ζείτε πολλά χρόνια και να απολαμβάνετε τους καρπούς της δικιάς σας ζωής, που είναι τα παιδιά και τα εγγόνια σας. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη το ζωντανό σας παράδειγμα σε αυτή την κοινωνία, έχει ανάγκη τη σύνεση, τη φρόνηση και την πείρα. Εσείς περάσατε πολέμους, κακουχίες, περάσατε δυσκολίες. Οφείλαμε να σας είχαμε εξασφαλίσει καλύτερα γηρατειά αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Νομίζω ότι αν είμαστε αγαπημένοι θα τα καταφέρουμε».
Σε ανακοίνωσή τους, σχετικά με την εκδήλωση, οι υπεύθυνοι των Κ.Α.Π.Η. του Ρεθύμνου αναφέρουν: «Με την εκδήλωση αυτή ολοκληρώνονται οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου μας, με αφορμή την 1η Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα, αφιερωμένη στην Τρίτη Ηλικία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους που βοήθησαν στο να γίνει αυτή η εκδήλωση και σε όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους».
Η παρουσίαση των λογοτεχνικών κειμένων και των ποιημάτων έγιναν από τον ηθοποιό Απόστολο Κουγιτάκη. Συμμετείχαν επίσης η Μαριάννα Κουγιτάκη, η Κατερίνα Μπιρικάκη και ο μουσικός Πρόδρομος Καραδελόγου -εκπαιδευτικός του 1ου Λυκείου Ρεθύμνου. Στο ψυχαγωγικό κομμάτι με τις μαντινάδες και τις παραδοσιακές μελωδίες πήραν μέρος ο Μιχάλης Παυλάκης (λύρα-τραγούδι) και ο Στρατής Μαμαλάκης (λαούτο-τραγούδι). Τη δημιουργία των διαφανειών έκανε η Ιγνατία Κωφοπούλου, εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης. Στο τέλος της βραδιάς, όλοι μαζί οι ηλικιωμένοι τραγούδησαν κρητικές μαντινάδες, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τη συμβουλή που επέλεξαν να τους δώσουν οι νεότεροι: «Να μην ξεχνάτε η ψυχή ποτέ δεν γερνάει, μόνο το σώμα».