Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία θα ωφελήσει 5.500 ευπαθείς οικονομικά οικογένειες που αριθμούν 17.000 περίπου άτομα, συνυπέγραψαν χτες στη Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας.
Η σύμβαση που υπογράφηκε αφορά τη σωστή διατροφή και την αγωγή υγείας και υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής Συνδρομής, Διοικητικές Δαπάνες και παροχή Συνοδευτικών μέτρων 2015-2016, Κοινωνικής Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης».
Η πράξη χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) και σκοπός του έργου είναι, η υλοποίηση των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής προς Απόρους της Περιφέρειας Κρήτης, για τον τομέα παροχής διατροφικών συμβουλών, συμβουλών υγιεινής και ασφάλειας προς τους δικαιούχους του Προγράμματος για θέματα υγείας, διατροφής και πρόληψης.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε ότι η συνεχής συνεργασία ανάμεσα στη Περιφέρεια Κρήτης και τα Ερευνητικά, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του νησιού ωφελούν κοινωνικο-οικονομικά το νησί, ενώ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας ανέφερε ότι πρόκειται για μια επιτυχημένη συνεργασία και θα αποβεί προς όφελος όλων των ανθρώπων που χρειάζονται ιδιαίτερης προσοχής και επιμέλειας.
Ειδικότερα, ο Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του τόνισε «Για μια ακόμα φορά η Περιφέρεια αποδεικνύει ότι πρέπει να συνεργάζεται με τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά Ιδρύματα του νησιού. Υπογράψαμε με τον κ. Πρύτανη την σημαντική προγραμματική σύμβαση που έρχεται να βοηθήσει όλους τους συνανθρώπους μας, που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και παίρνουν τρόφιμα από το πρόγραμμα που υλοποιεί η Περιφέρεια. Εμείς συνεχίζουμε την συνεργασία με τα Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μας κάνουν υπερήφανους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρύτανη, στους καθηγητές, στο ανθρώπινο δυναμικό, στις υπηρεσίες μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίζουμε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, της ανάπτυξης, της απασχόλησης».
«Η Περιφέρεια Κρήτης για άλλη μια φορά συνεργάζεται στενά με το Πανεπιστήμιο, αφορά ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, την σίτιση των απόρων. Η Περιφέρεια Κρήτης με πρωτοβουλία της έχει εξασφαλίσει κονδύλια για να καλύψει τόσο την σίτιση όσο και να έχουν σωστή υγεία. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναλαμβάνει μαζί με την κυρία Χατζή και τον κ. Φιλαλήθη, να εκπαιδεύσουν τους απόρους σε σημαντικά θέματα που αφορούν την διατροφή και την υγιεινή. Πρόκειται για μια επιτυχημένη συνεργασία και θα αποβεί προς όφελος αυτών των ανθρώπων που χρειάζονται ιδιαίτερης προσοχής και επιμέλειας» ανέφερε από την πλευρά του ο Οδυσσέας Ζώρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η Λήδα Χατζή επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας διατροφής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, τόνισε : «Εδώ και έξι μήνες δουλεύουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, στο να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα για την εκπαίδευση σε θέματα διατροφής και υγείας ανθρώπων, οι οποίοι είναι άποροι. Ένα πρόγραμμα που αφορά 5.500 χιλιάδες οικογένειες στη Κρήτη που λαμβάνουν τρόφιμα, και εμείς ερχόμαστε τώρα να τους εκπαιδεύσουμε πώς θα πρέπει να τρέφονται σωστά, να προσέχουν την διατροφή τους σε σχέση με την υγεία τους. Η Κρήτη δυστυχώς είναι η πρωταθλήτρια στη παιδική παχυσαρκία και στην παχυσαρκία ανηλίκων στον κόσμο. Τέσσερα στα δέκα παιδιά στην Κρήτη είναι παχύσαρκα και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε ως φαινόμενο αλλά χρειάζεται να είναι διαρκής η προσπάθεια από όλους τους φορείς».
Ο Τάσος Φιλαλήθης ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, είπε «Είναι μια σημαντική στιγμή για το Πανεπιστήμιο αυτό το άνοιγμα προς τα έξω. Να βοηθήσουμε την Περιφέρεια να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στο πρόγραμμα βοήθειας προς τους απόρους. Το Πανεπιστήμιο μπορεί να βάλει την δική του τεχνογνωσία, όσο αφορά την σωστή διατροφή, την αγωγή υγείας, την βελτίωση της υγείας και έχουμε ανάγκη να φροντίσουμε τις λεπτομέρειες για να κρατήσουμε ένα καλό επίπεδο υγείας στον τόπο μας».
Ο Σπύρος Επιτροπάκης διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης, υποστήριξε: «Η προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε αφορά όλους τους ωφελουμένους 5.500 οικογένειες στο νησί, περίπου 17.000 άτομα, που λαμβάνουν τρόφιμα από αυτό το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και έχει παραταθεί για το 2017, παράλληλα στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων θα εκδοθεί και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που θα μοιραστεί στους δικαιούχους. Η επιδίωξη μας είναι η συνέχιση της συνεργασίας και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο μας δίνει την επιστημονική τεχνογνωσία στην υπηρεσία που πρέπει να ανταποκριθεί επιτυχώς σε τέτοια προγράμματα».
Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης θα πραγματοποιηθούν ημερίδες στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης για θέματα σωστής διατροφής π.χ. μεσογειακή διατροφή, παραδοσιακές συνταγές, οικιακή οικονομία κλπ. Επιπλέον, θα εκδοθεί φυλλάδιο που θα απευθύνεται στους ωφελούμενους του Προγράμματος ΕΠ ΕΒΥΣ και θα περιλαμβάνει συμβουλές για την υγιεινή διατροφή και την οικιακή οικονομία.
Στην υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης παρούσες ήταν επίσης η Εύα Νεοφώτιστου συνεργάτης Πανεπιστήμιου Κρήτης και Ειρήνη Μαγουλάκη στέλεχος Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης.