Στον ισόγειο χώρο, η έκθεση του Γιάννη Τζερμιά, «Οιδίπους. Εικόνες μετά την Τύφλωση», μια δουλειά του γνωστού καλλιτέχνη, μετά την Μήδεια, τον Φιλοκτήτη και τον Αγαμέμνονα.
Ο Οιδίπους, βλέπει μετά την ηθελημένη τύφλωσή του, παραπέμποντας τον επισκέπτη στην ουσία των μεγάλων θεμάτων της ζωής.
Στις παρυφές του ζητήματος της τυφλότητας και της σιωπής η καινούργια δουλειά της φωτογράφου Πόπης Τσουκάτου (στον πρώτο όροφο του Μουσείου) με γυναικείες φιγούρες εγκιβωτισμένες στο ρούχο που κάνουν διάλογο με τα εγκαταλελειμμένα σπίτια -κουφάρια του χωριού της Μικράς Ασίας, Λιβίσι.
Η αβάστακτη γοητεία των μεγάλων έργων των Μουσείων, αποτελεί έμπνευση και γεννά διάθεση σχολιασμού στην πρόσφατη δουλειά της Αρτέμιδος Ποταμιάνου (πρώτος όροφος Μουσείου) η οποία δημιουργεί το προσωπικό της μουσείο σε ένα παιγνίδι που γίνεται στον υπολογιστή.
Οι εκθέσεις συνοδεύονται από δίγλωσσο κατάλογο με κείμενα των: Μαρίας Μαραγκού, Σταύρου Καβαλάρη, Σωτήρη Μπαχτσετζή, Γιάννη Τζερμιά.
Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζονται ακόμη:
Η ατομική έκθεση του εικαστικού Αντωνάκη Χριστοδούλου με τίτλο «Ρέθυμνο-Λος Άντζελες 11391, 480 χλμ».
Ο καλλιτέχνης, (ο οποίος έχει μεγαλώσει στο Ρέθυμνο) μετά από ένα ταξίδι στο Λος Άντζελες, αποφασίζει να συγκρίνει τις δύο πόλεις και να καταλήξει πως μοιάζουν πολύ περισσότερο από όσο θα περίμενε κανείς. Η έκθεση αυτή αποτελείται κυρίως από φωτογραφικό υλικό και σχέδια που λειτουργούν σαν «αποδεικτικά στοιχεία» και γιατί όχι σαν μια ξεκαρδιστική μελλοντική πρόταση πάνω στην εξέλιξη της πόλης του Ρεθύμνου.
Στον πρώτο όροφο παρουσιάζεται η έκθεση «Λευτέρης Κανακάκις. Έργα από τη Μόνιμη Συλλογή», η οποία πλαισιώνεται από έργα αντιπροσωπευτικά από την πορεία του Ρεθύμνιου καλλιτέχνη (σχέδια, λάδια, ακουαρέλες): από τα σπουδαστικά τοπία του, στα αντικείμενα πάνω σε λευκό τραπέζι, τη σάλπιγγα και το κράνος ως αναφορά στην περίοδο της Δικτατορίας αλλά και το παιχνιδιάρικο ριγέ μαντήλι ή τις αρμονικές νεκρές φύσεις, έως τέλος το γυναικείο γυμνό και το πορτρέτο στην ώριμη φάση της καριέρας του. Επίσης προβάλλεται η συνέντευξη που έδωσε ο καλλιτέχνης το 1983, σχεδόν ένα χρόνο πριν το θάνατό του.
Επίσης, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης λειτουργεί Πωλητήριο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει ενδιαφέρουσες μελέτες και καταλόγους από προηγούμενες εκθέσεις, εκπαιδευτικό υλικό, αφίσες, κ.τ.λ.
Ο επισκέπτης μπορεί μέσα από τη διαδικτυακή σελίδα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (www.cca.gr), να πληροφορηθεί έγκαιρα και τεκμηριωμένα για τα Εκπαιδευτικά προγράμματα και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Μουσείου. Μπορεί επίσης μέσα από την αναζήτησή του στη σελίδα, να παρακολουθήσει το οδοιπορικό των πολιτιστικών διαδρομών που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και είκοσι χρόνια στο χώρο αυτό.
Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά: 09:00-14:00.
Τετάρτη και Παρασκευή 09:00-14:00 και 18:00-21:00.
Σαββατοκύριακο: 10:00-15:00.
Δευτέρα: Κλειστά.
Επικοινωνία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ρεθύμνης-Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.) Χειμάρας 5, τηλέφωνο: 28310 52530, Fax: 28310 52689,
E-mail:
info@cca.gr • http\:www.cca.gr.