Υψηλός παραμένει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο ενώ ο δήμος Ρεθύμνου από το πρωί του Σαββάτου έχει ενταχθεί στο βαθύ κόκκινο, στο επίπεδο δηλαδή του πολύ αυξημένου κινδύνου από επιδημιολογικής άποψης. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα του ιού, που μαζί με τα 13 της Κυριακής και τα 21 του Σαββάτου μας δίνουν 61 νέες μολύνσεις μέσα σε τρεις μέρες. Εν τω μεταξύ στο νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται δεκαπέντε ασθενείς θετικοί σε covid 19 και πέντε ακόμα με ύποπτα συμπτώματα που περιμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί. Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου παραμένει για δεύτερη εβδομάδα σε σταθερή κατάσταση και ο 71χρονος που είχε προσβληθεί από κορονοϊό.
Χθες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ στην Κρήτη, εντοπίστηκαν 91 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 43 εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο, 4 στο Λασίθι, 27 στο Ρέθυμνο και 17 στα Χανιά.
Στη χώρα, τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.607, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 316.879 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,3% άνδρες.
«Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 59 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.072 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.540 θάνατοι. Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 847 (62,1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.943 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 468 (ημερήσια μεταβολή -5,45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 509 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη)», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
Μικρή η επίδραση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα από την αναστολή χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson
Περισσότεροι από 2.530.000 εμβολιασμοί, έχουν γίνει έως σήμερα στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πορεία του σχεδίου «Ελευθερία».
Πάνω από 1.760.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 16,75% και 770.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,35%.
Πρόσθεσε πως άνοιξε η πλατφόρμα ραντεβού για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου στην κατηγορία Β και έχουν ήδη κλειστεί 153.000 ραντεβού. Υπενθύμισε πως τα ραντεβού για τις ηλικίες 55-59 ετών και τους εκπαιδευτικούς, ανοίγουν την Τετάρτη 21 Απριλίου. Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι ηλικίες 50-54 ετών.
Ο κ. Θεμιστοκλέους απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι οι 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson που παραλάβαμε μέχρι να βγει απόφαση του EMA, του FDA και της ελληνικής επιτροπής εμβολιασμών, δεν θα χρησιμοποιηθούν. Όμως όπως τόνισε αυτό θα έχει μικρή επίδραση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, «γιατί πρόκειται για μικρή ποσότητα εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρείας, όπως μικρές είναι και ποσότητες των παραδόσεων που αναμενόταν από την Johnson & Johnson έως τα μέσα Μαΐου στη χώρα μας».
Ερωτηθείς για το αν έχει αποκατασταθεί ο ρυθμός εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε ότι «η μη προσέλευση παρότι έχει κλειστεί ραντεβού είναι ελαφρά αυξημένη σε σχέση με τα άλλα δύο εμβόλια της Phizer και της Moderna». Πάντως είπε ότι το 93% όσων κλείνουν ραντεβού προσέρχονται για να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Ωστόσο διευκρίνισε ότι τα περισσότερα ελεύθερα ραντεβού αυτή τη στιγμή για τον Απρίλιο και τον Μάιο είναι για το εμβόλιο αυτό.
Σχετικά με τις παραδόσεις των εμβολίων είπε ότι από την BioNTech-Pfizer περιμένουμε 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Monterna, περιμένουμε 354.000 τον Μάιο και 408.000 τον Ιούνιο. Από την Johnson & Johnson έχουμε παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένουμε 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο. Τέλος, από την AstraZeneca περιμένουμε 450.000 δόσεις για κάθε μήνα.
Μ. Θεοδωρίδου: Υπομονή έως ότου έχουμε τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων οργανισμών για το εμβόλιο Johnson & Johnson
Ας κάνουμε υπομονή για λίγες ώρες και ημέρες και ας περιμένουμε τη γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων (ΕΜΑ) και των αμερικανικών αρχών (FDA) για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε σύντομα ακόμη ένα όπλο για να αντιμετωπίσουμε την covid-19, προέτρεψε απόψε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Μιλώντας για την αναστολή του εμβολιασμού με το εμβόλιο της Johnson & Johnson που θα ξεκινούσε σήμερα στην Ελλάδα, ανέφερε πως στην Αμερική εξετάζονται έξι περιπτώσεις θρομβώσεων σε σύνολο 7.700.000 εμβολιασμών. Η ίδια εξήγησε ότι τα περιστατικά με το σύνδρομο Θρομβώσεων είναι σπανία και εμφανίστηκαν σε γυναίκες 18 έως 48 ετών. «Είναι σημαντικό να γίνει λεπτομερής διερεύνηση των περιπτώσεων αλλά και να ενημερωθούν σωστά οι υγειονομικοί αλλά και οι πολίτες» είπε η κ. Θεοδωρίδου και δικαιολόγησε την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου μέχρι νεωτέρας.
Αναφερόμενη στο εμβόλιο της Johnson & Johnson είπε ότι είναι ανθεκτικό εμβόλιο και διατηρείται εύκολα σε συνθήκες ψύξης, τονίζοντας πως το σημαντικό του πλεονέκτημα είναι η μία δόση. «Η προστασία του αρχίζει ύστερα από 14 ημέρες και η αποτελεσματικότητα του εκδηλώνεται μετά τις 28 μέρες. 49 ημέρες μετά τη χορήγηση του προστατεύει πλήρως από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τους θανάτους». Μάλιστα όπως τόνισε φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και στις μεταλλάξεις του ιού ακόμα και τη νοτιοαφρικανική.
«Παρά το γεγονός της μεγάλης αναστάτωσης που έχει επιφέρει η αναστολή, θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρά, ότι υπάρχει σύστημα αυστηρής επιτήρησης Που εντοπίζει τις πάνες αυτές επιπλοκές έγκαιρα ώστε να αντιμετωπιστούν» κατέληξε για το εμβόλιο της Johnson and Johnson.
Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε, επίσης, στην επικαιροποίηση των οδηγιών «όσο περνά ο καιρός και γνωρίζουμε καλύτερα τον ιό». Στο πλαίσιο αυτό, ο εμβολιασμός των εγκύων για τον οποίον υπήρχαν αρχικά πολλές επιφυλάξεις, φαίνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία τα εμβόλια μπορούν να γίνονται και στις εγκύους υπό προϋποθέσεις.
«Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, από τις ΗΠΑ και σε δείγμα 90.000 εγκύων δεν εντοπίστηκε κάποιο σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων» είπε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε πως με βάση αυτά τα στοιχεία, πήρε το «πράσινο φως» στη Βρετανία, η οποία επέτρεψε να γίνεται ο εμβολιασμός σε εγκύους με τη σύμφωνη γνώμη των γυναικολόγων τους. Τόνισε επίσης ότι τα εμβόλια κατά της covid-19 δεν επηρεάζουν την γονιμότητα ούτε τις προσπάθειες για τεκνοποίηση. Ο θηλασμός επίσης εξήγησε ότι είναι ασφαλής για το νεογνό.
Τέλος, η κ. Θεοδωρίδου για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι κανένα εμβόλιο δεν παρέχει 100% ασφάλεια, αλλά είπε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στις μεγάλες ηλικίες άνω των 75 και το 80 ετών, έχουμε σταματήσει να βλέπουμε νοσηλείες στις ΜΕΘ. Επανέλαβε επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τους 1.000 θανάτους στην Ελλάδα το 90% αφορούσε ανθρώπους που δεν είχαν εμβολιαστεί και μόνο ένας μικρός αριθμός είχε να κάνει με ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.