Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν τελικά οι μπάρες στις εισόδους της παλιάς πόλης, καθώς η εφαρμογή του μέτρου του δακτυλίου δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής πιστής εφαρμογής.
Η καθημερινή παραβίαση των ορίων του δακτυλίου από τα τροχοφόρα, αφενός έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση κατοίκων και καταστηματαρχών του ιστορικού κέντρου και αφετέρου έχει προβληματίσει τη Δημοτική Αρχή του Ρεθύμνου, που θα επιθυμούσε να γίνεται σεβαστή η σήμανση και να μην χρειάζεται πλέον να λαμβάνονται «μέτρα περίφραξης»!
Μιλώντας χθες με τον δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργο Μαρινάκη για το ζήτημα αυτό, τόνισε ότι η εφαρμογή του δακτυλίου έγινε δοκιμαστικά χωρίς μπάρες, καθώς θεωρήθηκε, ότι με την πάροδο των ετών έχει γίνει συνείδηση στους πολίτες η μη παραβίαση του μέτρου. Ωστόσο διαπιστώθηκε σωρεία παραβιάσεων, γεγονός, που μάλλον οδηγεί τον Δήμο και τις υπηρεσίες του σε αναθεώρηση των αρχικών αποφάσεων που ελήφθησαν.
«Θα επισκεφθώ τον αστυνομικό διευθυντή και θα συζητήσουμε το θέμα» δήλωσε χθες στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Ρεθύμνου για να συμπληρώσει, ότι «Εφόσον και από πλευράς Αστυνομίας, η οποία έχει την ευθύνη ελέγχου της σωστής εφαρμογής του μέτρου, κρίνεται σκόπιμο να τοποθετήσουμε τελικά μπάρες, τότε αυτό θα γίνει».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνου κ. Όθωνας Χριστουλάκης μας ενημέρωσε ότι κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, στην οποία συζητήθηκε το θέμα, έγινε λόγος για επανεξέταση του ζητήματος της χρήσης των μπαρών, καθώς είναι πασιφανές, ότι ο δακτύλιος παραβιάζεται καθημερινά.
Μάλιστα, ήδη οι μπάρες που αφαιρέθηκαν, έχουν σταλεί για επισκευή, η οποία υπολογίζεται να κοστίσουν περίπου 30.000 ευρώ.
Ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα μας τόνισε ότι «Εγώ θα επιθυμούσα να αποφύγουμε κάθε μέτρο εμποδίων στις εισόδους. Θα ήθελα να γίνεται σεβαστή η σήμανση απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Όμως αν δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, τότε μάλλον θα πρέπει να επιστρέψουμε στο συγκεκριμένο καθεστώς».
Συνεχίζοντας ισχυρίστηκε, ότι οι έλεγχοι από την Αστυνομία είναι καθημερινοί και έχουν βεβαιωθεί δεκάδες πρόστιμα τις τελευταίες ημέρες, για να καταλήξει, ότι «Πρέπει να μπούμε σε νέα φάση λειτουργίας της πόλης. Γιατί πρέπει να χρειάζονται μπάρες; Οι επισκέπτες μας βλέπουν τη σήμανση και τη σέβονται. Οι δικοί μας γιατί την παραβιάζουν; Γιατί θα πρέπει να έχουμε ένα αστυνομικό για κάθε πολίτη;».
Δακτύλιος επί της ουσίας δεν υπάρχει
Ένας περίπατος στην παλιά πόλη αρκεί για να γίνει αντιληπτό από τον οποιοδήποτε, ότι ο δακτύλιος παραβιάζεται καθημερινά.
Τα τροχοφόρα, αυτοκίνητα και κυρίως δίκυκλα, διασχίζουν το ιστορικό κέντρο απ’ άκρη σ’ άκρη «καταργώντας» ουσιαστικά το ρόλο του μέτρου, που είναι η άνετη κυκλοφορία των πεζών στο ιστορικό κέντρο, η χωρίς παρενοχλήσεις περιήγηση των επισκεπτών στα μνημεία και τα γραφικά στενά αλλά και η άνετη λειτουργία των καταστημάτων της περιοχής.
«Οι τουρίστες αλλά και οι συμπολίτες μας εκφράζουν καθημερινά τη δυσφορία τους για την κατάσταση που επικρατεί» είπε εκ μέρους του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής ο καταστηματάρχης κ. Χάρης Αυγουστάκης για να συμπληρώσει, ότι «Ο δακτύλιος είναι απολύτως αναγκαίο μέτρο για την εύρυθμη λειτουργία της παλιάς πόλης μέσα στο καλοκαίρι. Θεωρούμε ότι πρέπει να τοποθετηθούν οι μπάρες και περιμένουμε από την Αστυνομία ακόμα πιο αυστηρούς ελέγχους».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου κατοίκων και ιδιοκτητών της παλιάς πόλης κ. Θωμάς Κρεβετζάκης, θεωρεί ότι υπάρχει έλλειμμα αστυνόμευσης του δακτυλίου και για το λόγο αυτό παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της παραβίασής του. «Υπάρχει σχέδιο και γνωρίζουμε ποια είναι τα σημεία, τα οποία πρέπει να αστυνομεύονται», είπε μεταξύ άλλων, για να συμπληρώσει, ότι «έτσι όπως έχει γίνει τώρα το θέμα πιστεύω και εγώ, ότι απαιτείται να μπουν οι μπάρες στις εισόδους. Όμως και πάλι απαιτείται αστυνόμευση».
Παράλληλα ο πρόεδρος του Συλλόγου επαναφέρει το θέμα καθορισμού θέσεων στάθμευσης οχημάτων για τους μόνιμους κατοίκους της παλιάς πόλης, περιμετρικά αυτής, υπόθεση που είχε συζητηθεί παλαιότερα και παρά του ότι υπήρχε θετική ανταπόκριση από το δήμο, τελικά δεν έγινε.
«Πρέπει να λυθεί και αυτό το θέμα», δήλωσε χθες ο κ. Κρεβετζάκης για να συμπληρώσει, ότι «θεωρώ, ότι είναι εύκολο και να διαφυλαχθεί, αλλά και να βελτιωθεί ο δακτύλιος».