Το ιστορικό βιβλίο του Δημήτρη Δαμασκηνού «Εξόριστοι στο νησί του θανάτου» (εκδόσεις Παρασκήνιο) που περιλαμβάνει σπάνιες μαρτυρίες, ντοκουμέντα και δημοσιεύματα για τις εκτοπίσεις αγωνιστών στη Γαύδο, θα παρουσιαστεί στο «Σπίτι των Εξορίστων», στο Σαρακήνικο της Γαύδου, την Πέμπτη 05 του Αυγούστου 2021, στις 19.30μ.μ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν oι:
- Απόστολος Αλεξόπουλος, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ.
- Ηλίας Τριανταφυλλόπουλος, πολιτικός επιστήμονας.
- Δημήτρης Δαμασκηνός, ιστορικός-συγγραφέας του βιβλίου.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η Λίλιαν Στεφανάκη, δήμαρχος Γαύδου.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:
«Καταμεσής στο Λιβυκό πέλαγος με τ’ αφρισμένα πάντα νερά, άγρια, μανιασμένα, απύθμενα. Εκατόν εβδομήντα πέντε μίλια μακριά απ’ τον Πειραιά. Κοντά, πολύ κοντά στα παράλια της Αφρικής. Θαρρείς και σε λίγο θα ξεπροβάλει μπροστά σου, πέρα εκεί στην καμπύλη του ομιχλώδικου ορίζοντα, η Αλεξάνδρεια. Κάμποσες ώρες μακριά απ’ αυτή. Εκατόν σαράντα με σαρανταπέντε μίλια. Λίγα σπίτια. Μοιάζουν μ’ αχούρια. Άνθρωποι και ζώα κοιμούνται μαζί. Φτωχοί νησιώτες, άμαθοι και άβγαλτοι παραδομένοι στην ποικιλότροπη εκμετάλλευση. Λίγη βλάστηση, λίγες δεκάδες κάτοικοι. Απέναντι, βορεινά, τα κακοτράχαλα Σφακιά, η Κρήτη, κι ύστερα τίποτα. Το μάτι σου κουράζεται ν’ απλώνεται στην απέραντη θάλασσα.
Να, η Γαύδος! Μούρχονται στο νου τα άλλα νησιά της εξορίας. Όσα έχω ακούσει, κι όσα είδα, γεύτηκα ο ίδιος την πίκρα τους. Τα κυριότερα ας πάρουμε. Ανάφη, Φολέγανδρος, Άη Στράτης, Σίκινος, Νηός, Σίφνος, Αμοργός. Αδίσταχτα μπορώ να ειπώ, ούτε κατά φαντασία δεν μπορούν να συγκριθούν στη φρίκη με τούτο εδώ το ποντικόνησο.
Να, μια εικόνα της φρίκης. Ο άγριος χαμός, ο θάνατος του Καραντεμίρη. Πως πέθανε; Μήτε και μείς καλά-καλά το καταλάβαμε, δεν πιστέψαμε, ήταν τόσο γερός. Ο πιο γερός απ’ όλους. Αγρότης απ’ την Αγιάσο της Μυτιλήνης. Κι όμως. Εκεί κάτω πας γερός, βράχος στο σώμα σαν τον Καραντεμίρη και φεύγεις τσακισμένος, καμπουριασμένος απ’ τους ελώδεις. Δεν έχεις γλυτωμό εκεί κάτω. Αλλού ναι, εκεί κάτω όχι».
Περιεχόμενα
- Σημείωμα της Δημάρχου Γαύδου κ. Λίλιαν Στεφανάκη
- Πρόλογος συγγραφέα
Α’ Περίοδος (1929 – 1936)
- Το περιβόητο Ιδιώνυμο
- Δολοφονήθηκε στην ερημιά της εξορίας
- Η ταυτότητα και τα επιτεύγματα των εξόριστων στη Γαύδο
- Στη Γαύδο, το νησί του θανάτου
- Μέρες και νύχτες στην Γαύδο
- Οι εξόριστοι αρχειομαρξιστές – τροτσκιστές στη Γαύδο
- Μοναρχοφασισμός
- Στη Γαύδο χωρίς αλυσίδες
Β’ Περίοδος (1936 – 1941)
- Η Γαύδος ως τόπος εξορίας κατά τη δικτατορία του Μεταξά
- Η Γαύδος ως τόπος εξορίας στην Κατοχή
- Η απόδραση των 8 εξόριστων κουμουνιστών από τη Γαύδο
- Εμείς όμως με τους Γερμανούς περνούσαμε καλά
Γ’ Περίοδος (1946 – 1951)
- Η Γαύδος ως τόπος εξορίας στον Εμφύλιο
- Ονομαστικός κατάλογος εξορίστων Γαύδου