Το τμήμα εκτός έδρας Αγίου Βασιλείου του ΣΔΕ Ρεθύμνου επισκέφθηκε τη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020, το Μουσείο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.
Στο πλαίσιο του Κοινωνικού Γραμματισμού και με αφορμή τη θεματική ενότητα για την εκπαίδευση και την αξία της διά βίου μάθησης, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι περιηγηθήκαμε στους χώρους του μουσείου, παρατηρήσαμε τα εκθέματα, προβληματιστήκαμε πάνω σε πτυχές του εκπαιδευτικού συστήματος, θέσαμε ερωτήματα και αναζητήσαμε απαντήσεις για διάφορα ζητήματα, όπως η διάσταση του φύλου στην εκπαίδευση, ο ρόλος του διευθυντή σε μια σχολική μονάδα, η τιμωρία, τα περιθώρια ελευθερίας και αυτενέργειας στο σχολείο και οι τρόποι με τους οποίους επιτυγχάνεται η μάθηση.
Πολύτιμος βοηθός στην επίσκεψή μας στάθηκε ο δάσκαλος και ξεναγός μας κ. Γιάννης Ιερωνυμάκης, ο οποίος μας προέτρεψε, όχι απλώς να δούμε τα εκθέματα του μουσείου, αλλά να «συνομιλήσουμε» μαζί τους. Με τη δική του βοήθεια, καταλάβαμε ότι τα παλιά θρανία και βιβλία, οι ποδιές και οι ξεπερασμένοι χάρτες δεν έχουν τοποθετηθεί στο μουσείο με αυτό τον τρόπο με μοναδικό σκοπό να ξυπνήσουν αναμνήσεις, αλλά κυρίως για να αφυπνίσουν συνειδήσεις, να μας κάνουν να αναρωτηθούμε για πράγματα που έως τώρα θεωρούσαμε δεδομένα. Οι εκπαιδευόμενοι είχαν, λοιπόν, την ευκαιρία να περιηγηθούν σ’ ένα μουσείο διαφορετικό, το οποίο τους προκάλεσε να σκεφτούν, να προβληματιστούν, να αναθεωρήσουν, να δουν από μια άλλη σκοπιά τα πράγματα.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Κοινωνικού Γραμματισμού και οργανώθηκε από την υπεύθυνη του μαθήματος κ. Ανδριάνα Τασοπούλου και τη διευθύντρια του ΣΔΕ Ρεθύμνου κ. Ειρήνη Αντωνίου.