Με τον ανώτατο ακαδημαϊκό τίτλο τιμήθηκε χθες η πρύτανης του Πανεπιστήμιου της Σορβόννης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο την ανακήρυξε σε επίτιμο διδάκτορα του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος του νησιού, μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής, η οποία έγινα ομόφωνα αποδεκτή.
«Νιώθω σαν το σπίτι μου και έχω και το κλειδί» ανέφερε βαθύτατα συγκινημένη στη διάρκεια της ομιλίας της η κα Αρβελέρ, η οποία για μια ακόμα φορά με το μεστό λόγο της και το χιούμορ της καθήλωσε τους παρευρισκόμενους που γέμισαν το αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου για να την ακούσουν. Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ παραχώρησε μεγάλο μέρος του αρχείου της στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, το οποίο και θα φιλοξενηθεί σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Ρεθύμνου δίπλα στο Σπίτι του Πολιτισμού: «Είναι τα βιβλία μου, είναι πίνακες, είναι μετάλλια, είναι όλη μου η ζωή» λέει η κα Αρβελέρ προσθέτοντας «Τα χάρισα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το έκανα γιατί νιώθω ότι εδώ είναι το σπίτι μου. Ήρθα εδώ εναντίον των καταλήψεων, μετά έκανα διαλέξεις και μετά ήρθαν δυο καλά παιδιά ο Κώστας ο Καρράς και η Πέλλα Καλογιαννάκη, που είχαν τον τρόπο, την καλοσύνη και το κτίριο που παραχώρησε ο Δήμος. Έτσι είμαι όχι μόνο στο σπίτι μου, αλλά έχω και το κλειδί του σπιτιού και θα με βλέπετε συχνά».
Η κα Αρβελέρ, στο πλαίσιο της χθεσινής τιμητικής εκδήλωσης, που συνέπεσε χρονικά με την ημέρα που «έπεσε» η Πόλη στις 29η Μαΐου του 1453, ημέρα Τρίτη, αφιέρωσε όλη της την ομιλία στο Βυζάντιο και στην Μεγάλη Ιδέα για να καταλήξει πως υπάρχουν τρεις Ρώμες, η Πόλη, η Ρώμη και τελευταία η Μόσχα. «Αν 29 Μαΐου δεν μιλήσεις για την Πόλη, για τί θα μιλήσεις; Θεωρώ ότι η πτώση της Πόλης μαζί με την Μικρασιατική Καταστροφή είναι οι δυο μεγάλες καταστροφές που έζησε ο ελληνικός λαός και το ελληνικό έθνος. Το ότι τώρα δε διδάσκουμε όπως πρέπει το Βυζάντιο, είναι ακριβώς επειδή οι Έλληνες -όπως είπα- δεν ελευθέρωσαν την κοιτίδα του γένους, οπότε την Πόλη την βάλαμε σε παρένθεση και όπως λέει ο Κοραής, οι Έλληνες από το να θεωρούν τον εαυτό τους απόγονο του Μιλτιάδη και του Θεμιστοκλή, δεν θεώρησαν ποτέ τον εαυτό τους σκλάβο, αλλά πάντα αιχμάλωτο. Τώρα πια δεν είμαστε αιχμάλωτοι, αλλά είναι καιρός να θυμόμαστε τι έγινε κάποτε και να μαθαίνουμε το Βυζάντιο, για αυτό έγραψα και ένα βιβλίο το «Σας μιλώ για το Βυζάντιο».
«Αποποιηθήκαμε το αυτοκρατορικό -γιατί το ρωμιός είναι αυτοκρατορία- και βάλαμε το Έλλην για να θεωρήσουμε ότι είμαστε απόγονοι του Περικλή και ξεχάσαμε ότι 1.000 χρόνια μας έδωσε Ορθοδοξία και γλώσσα ελληνική, άρα μας έδωσε αυτό που είμαστε» σημείωσε με έμφαση η κα Αρβελέρ.
Η αναπληρώτρια πρύτανης του Π.Κ. Ελένη Παπαδάκη σε δηλώσεις της τόνισε: «Είναι μια σημαντική ημέρα για το Πανεπιστήμιο Κρήτης που απονέμει τον υπέρτατο τίτλο σε αυτή τη σημαντική γυναίκα, που έχει μια μακρά ιστορία και το παράδειγμά της είναι υποδειγματικό ανθρώπου ακαδημαϊκού. Δεν είναι η πρώτη επαφή της κα Αρβελέρ με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η κα Αρβελέρ ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που ήρθαν και αξιολόγησαν το Π.Κ. στα πρώτα του χρόνια. Επανέρχεται μετά από καιρό για να μας δει και να τη δούμε. Νιώθουμε πλουσιότεροι με την παρουσία της και πραγματικά είναι κάτι που το Πανεπιστήμιο το χρειαζόταν μέσα σε αυτά τα δύσκολα χρόνια που περνάει, όπως και όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας».
Η πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Ελένη Βασιλάκη, από την πλευρά της είπε: «Είναι πολύ μεγάλη τιμή για το Πανεπιστήμιό μας. Για το Τμήμα μας είναι πολύ σημαντικό, καθώς έχουμε μια συνεργασία εδώ και πολλά χρόνια και μας έχει δωρίσει συγκεκριμένα αντικείμενα από την συλλογή της. Ταυτόχρονα εκτός από την καθηγήτρια της Σορβόννης τιμούμε και τη μαθήτρια Ελένη Γλύκατζη, η οποία τελείωσε ένα σχολείο στο Βύρωνα, όπου στην αυτοβιογραφία της αναφέρει ότι δανειζόταν μολύβια από συμμαθητές της για να γράψει, για αυτό και η αυτοβιογραφία της έχει τίτλο «600 μολύβια» και για εμάς είναι πολύ σημαντική η παρουσία της».
Ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής Αντώνης Χουρδάκης, σε δηλώσεις του υποστήριξε: «Για εμάς είναι χαρά και τιμή να ανακηρύξουν την πρύτανη του Πανεπιστήμιου της Σορβόννης σε επίτιμη διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η κα Αρβελέρ ήταν η πρόεδρος της πρώτης επιτροπής για την αξιολόγηση του Π.Κ., οπότε η επιθυμία της έρχεται να δείξει τη μεγάλη σημασία που είχε αυτή τότε για ένα πανεπιστήμιο, που ξανά αξιολογήθηκε και βρέθηκε να έχει από τις καλύτερες αξιολογήσεις διεθνώς. Θεωρώ ότι η παρουσία της εδώ δηλώνει ακριβώς την αγάπη της για το Ρέθυμνο. Άλλωστε η συλλογή της εκτίθεται στο κέντρο της πόλης, στο κτίριο που με τόση γενναιοδωρία ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο μας παραχώρησαν και νομίζω ότι η συλλογή της Αρβελέρ δίπλα στο Σπίτι του Πολιτισμού είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ρέθυμνο, πόλη, Δήμος και Πανεπιστήμιο θεωρούμε ότι έχουμε πλέον μια ακαδημαϊκό κοντά μας και εκείνη το νιώθει, το εισπράττει».
Για τη ζωή, το έργο και τα αναρίθμητα βραβεία και επαίνους της κα Αρβελέρ μίλησε ο Κωνσταντίνος Καρράς, ενώ η βραδιά έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από τη Χορωδία του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης υπό τη διεύθυνση της διδάσκουσας Κυριακής Τριχάκη.
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θεωρείται σήμερα από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, ιδιαίτερα στη Βυζαντινολογία, με πολύ μεγάλο αριθμό σχετικών διαλέξεων και ομιλιών εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι πρύτανης των Πανεπιστημίων της Σορβόννης από το 1976, καγκελάριος των Πανεπιστημίων του Παρισιού, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.
Στην πολύχρονη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία της έχει αναλάβει τα ανώτερα αξιώματα και έχει τιμηθεί με πλήθος διεθνών διακρίσεων.
Σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης με αρχειακό υλικό της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ
Έκθεση με θέμα «Τα εκ του ταμείου 600+1 μολύβια», η οποία είναι αφιερωμένη στην καθηγήτρια και πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σορβόννης κα Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, οργανώνει το Παιδαγωγικό Τμήμα της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η έκθεση περιλαμβάνει αρχειακό υλικό της κα Γλύκατζη-Αρβελέρ, το οποίο έχει δωρίσει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και παράλληλα, επειδή η τιμώμενη ήταν και πρόεδρος του «Μουσείου Μπομπιντού», δόθηκε στην έκθεση μια εικαστική μορφή, ώστε να λειτουργήσει για την πόλη ως ένα μικρό μουσείου σύγχρονης τέχνης.
Η έκθεση, την οποία σχεδίασε και επιμελήθηκε η εικαστικός κα Χρυσούλα Σκεπετζή, θα φιλοξενείται μόνιμα σε κτίριο επί της οδού Βερνάρδου της παλιάς πόλης, δίπλα στο Μουσείο Πολιτισμού.
Τα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα 19:30 από τον υπεύθυνο της μονάδας του ΚΕ.Μ.Ε.Ι.Ε.Δ.Ε. επίκουρο καθηγητή Κωνσταντίνο Γ. Καρρά και τους συνεργάτες του κέντρου.