Ο βουλευτής και τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Περάματος και το Κέντρο Υγείας Ανωγείων, όπου συζήτησε με τους επιστημονικούς υπεύθυνους των ΚΥ, τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών υγείας των πολιτών την περίοδο του lockdown, για την οργάνωση της διαχείρισης ύποπτων κρουσμάτων Covid-19 αλλά και για τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν κατά την καλοκαιρινή περίοδο στην υγειονομική φροντίδα των επισκεπτών της περιοχής.
Ο Α. Ξανθός επεσήμανε: «Μετά την έξοδο από την καραντίνα κάνουμε αυτή την περίοδο μια προσπάθεια να επικοινωνήσουμε δια ζώσης με όλο το προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας μας, με τους ανθρώπους των νοσοκομείων αλλά και των κέντρων υγείας. Θέλουμε να έχουμε μια επικαιροποιημένη εικόνα για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση, ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό.
Ουσιαστική ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχει υπάρξει αυτή την περίοδο στα κέντρα υγείας. Σε αντίθεση με το μήνυμα της πανδημίας που είναι ότι χρειάζεται ανάπτυξη και ενδυνάμωση της ΠΦΥ και των δομών της (ΚΥ και ΤΟΜΥ). Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πιο αποτελεσματικό «φίλτρο» στην προσέλευση περιστατικών στα νοσοκομεία. Η πρωτοβάθμια φροντίδα και οι άνθρωποι της μπορούν να παίξουν αυτό τον ενδιάμεσο ρόλο ανάμεσα στο «Μένουμε Σπίτι» και στο νοσοκομείο. Χρειάζεται να αναπτυχθεί περισσότερο ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού που ξεκινήσαμε την προηγούμενη περίοδο, να οργανωθεί κατ’ οίκον παρακολούθηση και φροντίδα ασθενών με χρόνια νοσήματα. Η ιδέα που έχουμε καταθέσει είναι να υπάρξει μια συνεργασία ανάμεσα στα κέντρα υγείας και στο προσωπικό τους με το «Βοήθεια στο σπίτι» έτσι ώστε να δημιουργηθούν κοινές ομάδες υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας, οι οποίες θα καταγράψουν ανθρώπους που έχουν δυσκολία μετακίνησης και πρόσβασης στις δημόσιες δομές ώστε να τους παρακολουθούν πιο συστηματικά και μάλιστα με τη συμμετοχή γιατρού. Θεωρώ ότι οι κινητές μονάδες υγείας (ΚΟΜΥ) που θεσμοθετήσαμε είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες. Δυστυχώς η κυβέρνηση επέμεινε να συγκροτήσει μόνο κάποια κινητά συνεργεία δειγματοληψιών για διαγνωστικό έλεγχο του SARS-CoV-2. Νομίζω ότι όλο αυτό είναι πολύ κατώτερο των αναγκών. Αυτό το κομμάτι πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Eπειδή υπάρχει κίνδυνος να έχουμε τοπικές αναζωπυρώσεις την καλοκαιρινή περίοδο και επειδή υπάρχει ούτως ή άλλως η πιθανότητα να έχουμε ένα δεύτερο επιδημικό κύμα το φθινόπωρο, νομίζω πως πρέπει να ενισχυθούν πολύ στοχευμένα οι δομές ΠΦΥ, δηλαδή τα κέντρα υγείας αγροτικού και αστικού τύπου καθώς και οι τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ)».
Γραφείο τύπου Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου