Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΣΤΑΘΑΚΗ*
Το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών αφορά την πορεία που θα έχουν στην επόμενη τετραετία οι τομείς της εργασίας, της ανάπτυξης, της φορολογίας, του κράτους, του κοινωνικού κράτους. Από αυτούς τους τομείς θα ήθελα να κάνω μια λεπτομερή αναφορά στον τομέα της εργασίας. Συγκεκριμένα πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου η κατάσταση στο εργασιακό περιβάλλον, ήταν τουλάχιστον τραγική και επειδή τα νούμερα δεν λένε ποτέ ψέματα: Η ανεργία το 2014 ήταν στο 27% (60% στους νέους) και πρότερα, το 2013 είχε φτάσει στο ιστορικό υψηλό του 27,6%. Οι χαμένες θέσεις εργασίας έφτασαν το 1.000.000 την τετραετία 2010-2014 και 500.000 νέοι αναζήτησαν δουλειά στο εξωτερικό.
Μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον, η αδήλωτη εργασία έφτασε στο 20%, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις καταργήθηκαν, θεσπίστηκε ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους μέχρι 25 ετών (511 ευρώ) και ο κατώτατος έφτασε στα 586 ευρώ. Αντίθετα, αν εξετάσουμε το περιβάλλον εργασίας σήμερα, ένα περιβάλλον που διαμορφώνεται κυρίως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η εικόνα είναι διαφορετική σε μεγάλο βαθμό. Μέχρι τα τέλη του 2018 δημιουργήθηκαν 380.000 θέσεις εργασίας, η ανεργία μειώθηκε κατά 8% και αυτή των νέων κατά 13%. Η αδήλωτη εργασία μειώθηκε κατά 9%, καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός και πλέον υπάρχει ενιαίος κατώτατος μισθός στα 650 ευρώ τον μήνα.
Επίσης με τα προγράμματα εργασίας δόθηκαν 2,4 δισ. ευρώ για 240.000 ανέργους και με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων τον Αύγουστο του 2018, το υπουργείο Εργασίας έχει επεκτείνει συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε 15 κλάδους της οικονομίας, οι οποίες καλύπτουν συνολικά περισσότερους από 220.000 εργαζόμενους. Σημαντική είναι και η ενίσχυση στο προσωπικό του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας), που έφτασε τα 950 άτομα, ενισχυμένο κατά 240 εργαζόμενους, δηλαδή 35% αυξημένο σε σχέση με το 2014. Σε αυτό το σημείο έχει αξία να αναφέρουμε τα στοιχεία της ανεργία που αφορούν και την πόλη μας.
Η ανεργία στο Ρέθυμνο βρισκόταν στο 28% το 2013 και το 2018 έπεσε στο 15,6%, δηλαδή πτώση 12,4%(ΕΛΣΤΑΤ). Επιπλέον ο αριθμός εργαζομένων-μισθωτών με σχέση ιδιωτικού τομέα στην Π.Ε. Ρεθύμνου αυξήθηκε κατά 3.063 άτομα το 2018 (15.157 άτομα) σε σχέση με το 2014 (12.094 άτομα) σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Τώρα, θα ήθελα να κάνω αναφορά για ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί πολύ, αυτό της 7ήμερης εργασίας.
To ζήτημα προέκυψε έπειτα από μια διακαναλική συνέντευξη του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνεχίστηκε με αναφορές του πρώην υπουργού εργασίας της κυβέρνησης Σαμαρά, Κ. Βρούτση για περιπτώσεις εργασίας εφτά ημερών με υπογραφή της Έφης Αχτσιόγλου. Οι περιπτώσεις αυτές ήταν της εταιρίας Παπαστράτος και της συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας. Στην πρώτη περίπτωση, η σύμβαση της Παπαστράτος προβλέπει ότι υπό ορισμένες περιπτώσεις θα μπορεί να έχει συνεχή λειτουργία, δηλαδή 7 μέρες λειτουργίας η επιχείρηση αλλά οι εργαζόμενοι θα εργάζονται 5 φορές την εβδομάδα. Για την περίπτωση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, έχει αξία να επισημανθεί πως η σύμβαση διατηρεί σε ισχύ προηγούμενό της όρο που προβλέπει ρητά και με σαφήνεια ότι η εργασία είναι πενθήμερη και οι ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εργαζομένων πρέπει να είναι συνεχόμενες. Άλλωστε οποιαδήποτε διάταξη συλλογικής σύμβασης εργασίας παραβιάζει τον κανόνα της απαγόρευσης της επταήμερης εργασίας, είναι αυτοδικαίως άκυρη και επιφέρει πρόστιμα, τα οποία πολλάκις έχουν καταλογιστεί από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) Τέλος για να κλείσουμε το ζήτημα της 7ήμερης εργασίας, πρέπει να τονίσουμε πως η απαγόρευση της 7ήμερης εργασίας είναι κανόνας αναγκαστικού δικαίου, δηλαδή ένας (κανόνας) που αποκλείει οποιαδήποτε παρέκκλιση από τη ρύθμιση που περιέχει. Άρα για να υπάρξει 7ήμερη εργασία θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στον κανόνα αυτόν, κάτι που σίγουρα δεν έκανε και δεν θα κάνει η σημερινή κυβέρνηση.
* Ο Διαμαντής Σταθάκης, είναι πτυχιούχος διεθνών σχέσεων & ευρωπαϊκών σπουδών και τελειόφοιτος νομικής σχολής