Τροποποιήσεις και βελτιωτικές παρεμβάσεις στην προκήρυξη του υπουργείου Εσωτερικών, που θα αφορά την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων της χώρας, ζητούν οι 48 συμβασιούχοι του δήμου Ρεθύμνης, οι οποίοι τονίζουν πως τα κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί ουσιαστικά αφήνουν τους σημερινούς εργαζομένους εκτός εργασίας. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν, το ηλικιακό κριτήριο που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους έως και 60 ετών να κάνουν αίτηση, αλλά και η εμπειρία η οποία δεν περιορίζεται στην τελευταία δεκαετία, όπως επιθυμούν, αλλά είναι χωρίς όριο, είναι τα δυο βασικά ζητήματα τα οποία όπως λένε θα οδηγήσουν την 1η Απριλίου στα ταμεία του ΟΑΕΔ τους συμβασιούχους.
Οι 48 συμβασιούχοι στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ρεθύμνου συμμετείχαν χθες στην κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΕ-ΟΤΑ) ζητώντας τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι με νομοθετική ρύθμιση οι συμβασιούχοι έχουν πάρει παράταση ως και τις 31 Μαρτίου του 2018 με την προοπτική ότι μέχρι τότε θα έχει κινηθεί από το ΑΣΕΠ η διαδικασία για τις μόνιμες προσλήψεις.
Σημειώνεται ότι οι δήμος Ρεθύμνου έχει ζητήσει και έχουν εγκριθεί 64 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας, ωστόσο με δεδομένη τη γραφειοκρατία αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον που θα υπάρξει στην προκήρυξη είναι άγνωστο και αβέβαιο ότι οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί το επόμενο τετράμηνο. Για τον λόγο αυτό η αγωνία είναι διάχυτη και ο φόβος ορατός για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί εκ νέου πρόβλημα την άνοιξη.
Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του δήμου Ρεθύμνης είχαν χθες συνάντηση και με τον δήμαρχο με τον οποίο συζήτησαν το πρόβλημα που υπάρχει .
Ειδικότερα ο Νεκτάριος Βαρδιδάκης, συμβασιούχος, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η ΠΟΕ-ΟΤΑ κήρυξε 24ωρη απεργία και εμείς συμμετείχαμε για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Έτσι όπως ετοιμάζεται η προκήρυξη των προλήψεων στην καθαριότητα το σύνολο των συμβασιούχων θα μείνουμε εκτός. Ο νόμος Σκουρλέτη δεν μας καλύπτει και θεωρώ ότι είναι μεγάλη αδικία τρία χρόνια εργασίας να πάνε χαμένα. Το όριο ηλικίας πρέπει να χαμηλώσει και να αλλάξει το καθεστώς της εμπειρίας, έτσι ώστε να μην πριμοδοτεί η προκήρυξη όλα τα χρόνια της εμπειρίας, δηλαδή να μην προεκτείνεται η πριμοδότηση της εμπειρίας πέρα από τη δεκαετία. Δυστυχώς, έτσι όπως είναι τα πράγματα, 1 Απριλίου θα είμαστε στα ταμεία του ΟΑΕΔ. Ενώ μας έλεγαν οι υπουργοί ότι θα κοιτάξουν το καλύτερο για μας όχι μόνο δεν το έκαναν αλλά μάς πετάνε στον δρόμο».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων Γρηγόρης Καλονόμος είπε: «Σαν συμβασιούχοι του δήμου συμμετέχουμε στην απεργία. Το αίτημα της ΠΟΕ -ΟΤΑ είναι οι συμβάσεις μας να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου και κανένας συμβασιούχος να μην απολυθεί. Από κει και πέρα η επιπλέον μοριοδότηση που έχει βγάλει η κυβέρνηση δεν ισχύει. Τα 408 μόρια που δίνει σε μένα που είμαι ενεργός στην υπηρεσία μου θα τα δώσει και στον άλλο που είναι εκτός. Αν βάλει την ανεργία ως κριτήριο, τότε όλοι οι συμβασιούχοι είμαστε εκτός. Άρα αυτό δεν βοήθα τους παρατασιούχους συμβασιούχους. Ο δήμαρχος μάς έχει βοηθήσει κάθε φορά και συνεχίζει και το κάνει, όμως και η κυβέρνηση θα πρέπει να δει το θέμα μας. Εμείς θα κινηθούμε νομικά. Πραγματικά η ΠΟΕ-ΟΤΑ ενώ φωνάζει σαν «παπαγαλάκι» εγώ δεν είδα στην απεργία να συμμετέχει ο σύλλογος εργαζομένων. Πραγματικά αγωνιούμε για το μεροκάματο. Είμαστε σε ομηρία δίχως τέλος και καλό θα είναι να το δουν ».
Στο πλευρό των συμβασιούχων ο δήμαρχος
Την αμέριστη συμπαράσταση του στους συμβασιούχους του δήμου Ρεθύμνου εξέφρασε για μια ακόμα φορά ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι θα είναι στο πλευρό τους ακόμα και αν ακολουθήσουν τη νομική οδό. Όπως τους ενημέρωσε σέβεται το δικαίωμα τους στην απεργία για τον λόγο αυτό και μετέφερε τη συνεδρίαση του συμβουλίου από Τετάρτη που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Πέμπτη προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Ωστόσο ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε στους συμβασιούχους τις σοβαρές ευθύνες της συνδικαλιστικής ηγεσίας σε ότι αφορά τα κριτήρια της προκήρυξης. Σε σχετικές δηλώσεις του ο Γιώργος Μαρινάκης είπε:
«Συναντήθηκαν μαζί μου οι συμβασιούχοι για να μου εκθέσουν την αγωνία για το μέλλον τους. Αυτή την αγωνία τη συμμερίζομαι απόλυτα, άλλωστε στα πλαίσια της ειλικρινούς σχέσης που έχω αναπτύξει μαζί τους από την πρώτη στιγμή και της ορθής, κατά τη γνώμη μου, ενημέρωσης, τούς μίλησα με την ίδια διάθεση και τους είπα ότι πρέπει να δουν την προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Θεωρώ ότι το όριο ηλικίας των 60 ετών -είναι κάτι που ζήτησε η συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων- τους βγάζει εκτός αυτής της προκήρυξης σε ένα πολύ μεγάλο μέρος. Επίσης, θα πρέπει η εμπειρία να έχει οριοθετηθεί όχι στο άπειρο αλλά στην τελευταία δεκαετία καθόσον και η τεχνολογία και τα απορριμματοφόρα και τα πάντα έχουν αλλάξει. Ο τομέας της καθαριότητας είναι κρίσιμος. Εκτός των οδηγών που εκεί νομίζω ότι το όριο θα μπορούσε να ήταν αντί για 60, 55 χρόνια, θεωρώ ότι οι υπόλοιποι χειρώνακτες δεν πρέπει να υπερβούμε κατά πολύ έστω το όριο των 50 χρόνων για να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που εργάζονται σήμερα -έστω στους περισσοτέρους από τους οποίους και είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι- να παραμείνουν τις θέσεις εργασίας τους. Στον δήμο Ρεθύμνης έχω να πω ότι αυτούς τους εργαζομένους και τους χρειαζόμαστε και εκτιμούμε πολύ τη δουλειά τους και θεωρώ ότι η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, που είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε μαζί τους τα τελευταία τρία χρόνια, είναι εξαιρετικοί. Υπό την έννοια αυτή θεωρώ ότι αν μπορούν κάποια πράγματα να εξομαλυνθούν ώστε να μην δημιουργηθούν πολύ μεγάλες αδικίες που θα τις βρούμε μπροστά μας, υπάρχει ακόμα περιθώριο και στην πολιτική ηγεσία αλλά και στο ΑΣΕΠ ως ανεξάρτητη αρχή να τις διορθώσουμε. Από την άλλη μεριά εκείνο το οποίο κατέστησα σαφές στους εργαζομένους είναι ότι είμαι μαζί τους, γιατί και εκείνοι απέδειξαν με τον τρόπο που εργάζονται ότι είναι μαζί με τους δημότες μας και με την πόλη μας και με το προϊόν που εδώ παράγουμε συνολικά. Προφανώς αν αυτό το πράγμα δεν υπάρχει δεν έχω την εξουσιοδότηση από την κοινωνία να είμαι αλληλέγγυος μαζί τους. Είμαι αλληλέγγυος μαζί τους όσο η πόλη παραμένει καθαρή και όσο όλοι μας με απόλυτη ειλικρίνεια ξέρουμε τι διεκδικούμε. Εύχομαι εκείνοι που πρέπει να ακούσουν την αγωνία των εργαζομένων και δεν αφορά αυτό μόνο τους πολιτικούς και το ΑΣΕΠ αλλά και τους συνδικαλιστές αυτή τη φορά να είναι προσεκτικότεροι και να κάνουν το δίκιο και το σωστό».
Αγωνία για τον χρόνο ολοκλήρωσης των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου πάντως εξέφρασε την αγωνία του για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Μάρτιο οπότε και λήγουν οι συμβάσεις των εργαζόμενων στην καθαριότητα. Όπως είπε η προκήρυξη για τις μόνιμες προσλήψεις δεν έχει ακόμα εκδοθεί και είναι άγνωστο αν οι υπάλληλοι θα βρίσκονται στις θέσεις τους την 1η Απριλίου. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είμαστε ήδη τέλος Νοεμβρίου και ο Μάρτης μου φαίνεται πολύ κοντά αν λάβω υπ όψιν τους τρόπους που δουλεύει το ΑΣΕΠ τα θέματα αυτά. Ενδεχομένως να χρειαστεί και άλλη νομοθετική ρύθμιση σε συμφωνία με το Ελεγκτικό για παρατάσεις εργασίας, για να μην βρεθεί στο μεσοδιάστημα το σύστημα της καθαριότητας των δήμων χωρίς ανθρώπους. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και έχω αυτή την αγωνία γιατί δεν μας έχει πείσει το ΑΣΕΠ -όχι επειδή δεν δουλεύει- αλλά επειδή ο άνθρωποι είναι περιορισμένοι σε αριθμό και οι αιτήσεις και οι προσκλήσεις που βγαίνουν είναι πολυπληθείς. Είμαι βέβαιος ότι γι’ αυτές τις 7.000-9.000 θέσεις εργασίας όπως είπε ο υπουργός διορθωτικά προχθές θα έχουν ανταπόκριση σε δεκάδες για να μην πω εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους από τη στιγμή που τα προσόντα τα οποία ζητάνε δεν είναι στοχευμένα και χρονικά περιορισμένα, τόσο ως προς την ηλικία όσο και τον χρόνο κτίσης της εμπειρίας».