Εισαγωγικό εργαστήρι για την τέχνη της αφήγησης, θα πραγματοποιηθεί από τον Σύλλογο Καλλιτεχνών για την προώθηση της Τέχνης «Κατάρτι», με την Βαλεντίνα Παπαδημητράκη. Απευθύνεται σε δασκάλους, νηπιαγωγούς, αφηγητές, ξεναγούς και όλους όσοι χρησιμοποιούν τον προφορικό λόγο στη δουλειά τους.
Τι κάνει έναν δάσκαλο γοητευτικό; Πως καταφέρνει ένας παραμυθάς να μας καθηλώσει; Τι είναι αυτό που μας μαγνητίζει σ’ έναν ομιλητή;
«Ένα μάθημα, μια αφήγηση παραμυθιού, μια ομιλία, είναι μια μικρή παράσταση. Μια παράσταση, όπου ο πρωταγωνιστής της, είτε είναι εκπαιδευτικός, είτε αφηγητής, είτε επιστήμονας που δίνει διάλεξη, δανείζεται κάποια εργαλεία από την τέχνη του ηθοποιού.
Ας γνωρίσουμε λοιπόν αυτά τα εργαλεία, ας ανακαλύψουμε και ας εξασκήσουμε τα εκφραστικά μας μέσα, ώστε να τα χρησιμοποιούμε συνειδητά στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην αφήγηση ενός παραμυθιού, σε μια διάλεξη μπροστά σε κοινό ή όπου αλλού χρειάζεται ο καθένας. Ανάσα, ηχοχρώματα, παύση, ρυθμός, αμεσότητα, σωματική εμπλοκή» αναφέρουν οι διοργανωτές.
Η Βαλεντίνα Παπαδημητράκη γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται όμως από την Κύπρο, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Είναι ηθοποιός και σκηνοθέτις. Αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη το 1994. Έχει ειδικευτεί στη Θεατρική Αγωγή για παιδιά και εφήβους μετά από διετή φοίτηση στο Εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα-Ξένια Καλογεροπούλου.
Ως ηθοποιός, έχει εργαστεί στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Το 2001 δημιούργησε το Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο και από τότε ασχολείται συστηματικά με το θέατρο για παιδιά, σκηνοθετώντας και παίζοντας σε παραστάσεις που περιοδεύουν σε Σχολεία, Μουσεία, Δήμους, Βιβλιοθήκες κ.λπ.
Συνεργάζεται με το Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά, όπου σχεδιάζει και εφαρμόζει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.
Διδάσκει στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών στην Αθήνα.
Επιμελείται και παρουσιάζει εκπομπές για παιδιά στους ραδιοφωνικούς σταθμούς στο «Κόκκινο» στην Αθήνα και Δίκτυο FM στα Χανιά.
Το Εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί τις Τετάρτες 2, 9, 16, 23, 30 Μαρτίου και 6, 13, 20 Απριλίου, κατά τις ώρες 7:00-9:00 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου «ΚατARTι» (Κονδυλάκη 10, Ρέθυμνο).
Πληροφορίες-εγγραφές στα τηλέφωνα: 28310 61 585 – 694 50 32 304.