Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΧΑΤΖΗΚΑΚΟΥ
Το 1973 δεκατρείς συμπολίτες με επικεφαλής τον αείμνηστο εκδότη-διευθυντή της εφημερίδας «Ρεθεμνιώτικα Νέα» Γιάννη Χαλκιαδάκη το 1973 πήραν το ρίσκο χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική και δημιούργησαν την Α.Ε. El Greco με σκοπό την ανέγερση μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος στο Πηγιανό Κάμπο Ρεθύμνου.
Μετά την Τουρκική Εισβολή στη Κύπρο και τα τραγικά γεγονότα της εποχής εκείνης και επειδή η σύζυγός μου αείμνηστη Λίτσα το γένος Νικολιδάκη, ήταν από τα Φραγκιεσκιανά Μετόχια Ρεθύμνου μετακομίσαμε από την Αμμόχωστο, στην οποία ανθούσε ο τουρισμός και εγκατασταθήκαμε στο Ρέθυμνο.
Υπέγραψα συμβόλαιο με την παραπάνω εταιρία και ανέλαβα γενικός διευθυντής στις 6 Ιανουαρίου 1975. Αφού διαπίστωσα ότι οι κρατήσεις για την σεζόν 1975 ήταν μηδαμινές απεφάσισα με την σύμφωνη γνώμη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να επισκεφτώ την Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο και Ολλανδία για επαφές με τους τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους για την προώθηση των κρατήσεων για την σεζόν αυτή. Στο Λονδίνο λειτουργούσε η Κυπριακή Αδελφότητα που απαριθμούσε τότε 150.000 μέλη. Λόγω της Κυπριακής κρίσης οι Κύπριοι της Αγγλίας αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν ταξίδι στην ιδιαίτερή τους πατρίδα. Προσπάθησα να τους πείσω να εκδώσουμε από κοινού ένα πρόγραμμα διακοπών στο Ρέθυμνο και στην Κρήτη. Επίσης έβαλα διαφημίσεις στην Κυπριακή Παροικιακή εφημερίδα το «Βήμα» προσκαλώντας τους Κύπριους να επισκεφτούν το νησί μας. Στην συνέχεια πήγα στην Γερμανία για να συναντήσω τον διευθυντή του μεγαλύτερου Τουριστικού Οργανισμού της Ευρώπης TUI κ. Wolf Jaura, o οποίος ήταν καλός μου φίλος από την Κύπρο και κατάφερα να τον πείσω να στρέψει ένα αεροπλάνο εβδομαδιαία 180 θέσεων από την ανατολική Κρήτη στο Ρέθυμνο. Στη συνέχεια επισκέφτηκα την Ελβετία, το Βέλγιο και τη Στοκχόλμη για επίσης σειρά επαφών.
Τα ταξίδια μου στέφθηκαν με επιτυχία και ήδη από τις 10 Μαΐου του ’75 η πληρότητα του ξενοδοχείου έφτασε το 100%. Εν τω μεταξύ προσκάλεσα και ομάδα τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων από το Ην. Βασίλειο να τους φιλοξενήσουμε για μια εβδομάδα στο Ρέθυμνο. Πρέπει να πω ότι απεκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις και έγιναν οι καλύτεροι διαφημιστές του Ρεθύμνου. Το 1976 άρχισε τη λειτουργία του και το πολυτελές ξενοδοχείο «Ρίθυμνα Μπιτς» των Αδελφών Τάκη και Νίκο Δασκαλαντωνάκη. Η πληρότητα του ξενοδοχείου το 1976-1977 δεν ξεπερνούσε το 60% αν και οι προσφερόμενες τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες από παρόμοια ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Ανατολικής Κρήτης. Το 1977 οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου μου έκαναν πρόταση να αναλάβω την Γενική Διεύθυνση από 1.1.1978. Ακολούθησα την ίδια μέθοδο όταν ήμουν διευθυντής στο El Greco και επιτύχαμε αξιόλογα αποτελέσματα.
Κατόρθωσα να πείσω πολλούς τουριστικούς οργανισμούς της Ευρώπης που ειδικεύονταν σε συνέδρια και εκπαιδευτικά ταξίδια. Πράγματι από το 1978 μέχρι το 1981 έλαβαν χώρα στο «Ρίθυμνα Μπιτς» πολλά συνέδρια προερχόμενα βασικά από Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Αυστρία.
Παραθέτω παρακάτω μερικά από τα ονόματα των μεγάλων αυτών εταιριών: Φαρμακευτική κολοσσός Ελβετίας «SΑNDOZ», Πολυκαταστήματα SCHWAB VERSANDA Γερμαvίας, τα Καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και υπολογιστών Γερμανίας ITT, o Γαλλικός κολοσσός ταμειακών μηχανών και υπολογιστών IBM, ο Βελγικός Οργανισμός Συνεδρίων International Partnerp, η αυτοκινητοβιομηχανία «VOLVO», οι ποδηλάτες Σουηδίας του Γραφείου «LAFIS RESOR». Πρέπει να τονιστεί η κάθε μια από τις παραπάνω εταιρίες πραγματοποιούσαν ετήσια τέσσερα συνέδρια, το κάθε ένα αποτελούμενο από 150 άτομα.
Πρέπει να πω ότι το ξενοδοχείο είχε οργανωθεί τέλεια και πρόσφερε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Για αυτό συνεχώς ακολουθούσαν και άλλες εταιρίες.
Πρέπει να αναφέρω ότι ήρθα σε επαφή με το σωματείο συνταξιούχων της Αυστρίας, το οποίο μας έστελνε κάθε χρόνο πολλά γκρουπς διάρκειας παραμονής 4 έως 6 εβδομάδων. Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι τα γκρουπς των συνεδρίων, εκπαιδευτικών ταξιδίων και συνταξιούχων πραγματοποιούσαν τα ταξίδια τους στους μήνες χαμηλής περιόδου.
Η φήμη του «Ρίθυμνα Μπιτς» απλωνόταν σταδιακά σε ολόκληρη την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, πολλοί δε Οργανισμοί και Εταιρίες έσπευσαν να κλείσουν τα επόμενα συνέδριά τους, όλα κατά τη λεγόμενη χαμηλή τουριστική περίοδο και τα περισσότερα κατά τη χειμερινή, που ήταν κάτι το φανταστικό και οποίον μας ανάγκασε το ξενοδοχείο από τον χειμώνα του 1958/9 μέχρι και τον χειμώνα του 1981/82. Κατά την περίοδο αυτή το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού απασχολείτο και για τη χειμερινή εποχή μέχρι το 1981/82.
Εν τω μεταξύ την χειμερινή εποχή διοργανώναμε διάφορες εκδηλώσεις για τη ψυχαγωγία των ενοίκων μεταξύ των οποίων Διεθνή Καλλιστεία, που αποτελούσαν το μεγαλύτερο κοσμικό γεγονός της Κρήτης και συμμετείχαν σε αυτά εκατοντάδες Ρεθεμνιώτες από Ηράκλειο, Χανιά, Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία.
Επίσης διοργανωνόντουσαν συνέδρια αεροπορικών εταιρειών, τουριστικών πρακτόρων και ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, βασικά από Αγγλία επέλεγαν το Ρέθυμνο για την προετοιμασία τους.
Εμείς για όλους αυτούς είχαμε προετοιμάσει εκδρομή για την επίσκεψη των τουριστικών αξιοθέατων του Ρεθύμνου και της Κρήτης.
Πρέπει να τονιστεί ότι το «Ρίθυμνα Μπιτς» έγινε ο πόλος έλξης τουλάχιστον του 70% των συνεδρίων που ελάμβαναν χώρα σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Επίσης η Νέα Δημοκρατία πραγματοποίησε το Β’ Πανελλήνιο το Σεπτέμβρη 1979 επί Πρωθυπουργίας Γεωργίου Ράλλη και με υπεύθυνο οργάνωσης του συνεδρίου τον κ. Γεώργιο Μισαηλίδη, μετέπειτα βουλευτή του κόμματος Γεωργίου Μισαηλίδη εκ Χίου.
Το 1980 επισκέφτηκε το ξενοδοχείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Πρόεδρος της βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Παπασπύρου συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Ρεθύμνης Παύλο Βαρδινογιάννη και τη διάσημη Ακαδημαϊκό κ. Ελένη Αρβελέρ.
Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι και ο πρώτος Πρόεδρος της βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τσάτσος, τον Νοέμβρη 1975 επισκέφθηκε το Ρέθυμνο για να παραστεί στους εορτασμούς για το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου και αυτοί και οι συνοδεύοντες αυτών υπουργοί Εσωτερικών κ. Στράτος, και υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Στεφανάκης, ο υπουργός Εργασίας κ. Κωνσταντίνος Λάσκαρις και ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Δημήτρης Μοάτσος με τους άλλους επίσημους, φιλοξενήθηκαν στο El Greco. Τον Μάιο 1978 επεσκέφθη το «Ρίθυμνα Μπιτς» για επταήμερες διακοπές ο τέως πρωθυπουργός της Σουηδίας και η σύζυγος του Ούλοφ Πάλμε.
Το «Ρίθυμνα Μπιτς» από το 1975 μέχρι το 1981 παρέμενε ανοικτό και τον χειμώνα. Τον Νοέμβρη 1979 έλαβε χώρο στις αίθουσές του και το ΣΤ’ Παγκρήτιο Συνέδριο Τουριστικών Πρακτόρων.
Η μεγάλη όμως επιβράβευση του ξενοδοχείου ήλθε το 1980 όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και ο δήμαρχος Παρισίων Ζαν Σιράκ εκπροσωπούμενος από την αντιδήμαρχο κ. Μαρί Λονσόν απένειμαν στους ιδιοκτήτες Τάκη και Νίκο Δασκαλαντωνάκη το Χρυσό Πιρούνι για την γαστρονομία και ανακήρυξαν τον γενικό διευθυντή Πανίκο Χατζηκακού σε επίτιμο Δημότη Παρισίων.
Μετά από τετραετή επιτυχία, θητεία στο «Ρίθυμνα Μπιτς» απεφάσισα να δημιουργήσω κάτι το δικό μου για την πενταμελή οικογένειά μου. Στην αρχή δημιουργήσαμε την Εταιρεία «Xenotels» και τον οργανισμό Συνεδρίων «Cypriana» που ασχολήθηκαν με την μίσθωση ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων και την οργάνωση Συνεδρίων στο Ρέθυμνο, τη Ρόδο και την Κω. Στις 21 Ιούνη λειτουργήσαμε το πρώτο ιδιόκτητο ξενοδοχείο «Λευκόνικο» και τον Μάιο 1999 το συγκρότημα Επιπλωμένων Διαμερισμάτων «Lefkoniko Bay». Σε όλη αυτή την περίοδο συνεργαστήκαμε με τους μεγαλύτερους τουριστικούς Οργανισμούς Tui, Vingresor Spies, Tjaereborg, Grecian, Periklis, Alltours και με πολλούς Τουριστικούς Οργανισμούς της Ρωσίας, Λιθουανίας και Ρουμανίας.
Κατορθώσαμε όλα αυτά τα χρόνια να δημιουργήσουμε μια σταθερή πελατεία και εκατοντάδες Ευρωπαίοι περνούν κάθε χρόνο τις διακοπές τους στα ξενοδοχεία μας, κυρίως κατά τους μήνες Απρίλη, Μάη, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη.
Μέχρι το 2000 το «Lefkoniko» παρέμεινε ανοιχτό και τον χειμώνα με αξιόλογη κίνηση και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Από το 2000 και μετά μένει ανοιχτό και το χειμώνα το «Lefkoniko Bay».
Το γραφείο στην Κύπρο διευθύνει ο γιος μου Σωτήρης Χατζηκακού με απόλυτη επιτυχία και εξαιρετικά αποτελέσματα.
Το 2004 ανοίξαμε στη Λεμεσό της Κύπρου το Hadjikakoy Travel Services (HTS), το οποίο διακίνησε στην Κρήτη από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα πάνω από 60.000 άτομα. Επίσης στέλνει πελάτες και σε άλλα μέρη και νησιά της Ελλάδας και εκδίδει εισιτήρια για όλες τις χώρες της Ευρώπης, Αφρικής και Αμερικής.
Το έργο όμως συνεχίζεται με τον ίδιον ζήλο κι ενθουσιασμό.