Είναι πλέον αναμφισβήτητο πως το νέο εγχείρημα στον χώρο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, έχει κινητοποιήσει σημαντικά τμήματα των πολιτών, που τοποθετούν τον εαυτό τους στον πολιτικό αυτό χώρο, με όλες τις εκφάνσεις του. Διαφάνηκε και με την αθρόα συλλογή των υπογραφών προς τους υποψηφίους, φαίνεται να αποδεικνύεται και σε κάθε εξόρμηση τους στις περιφέρειες που περιοδεύουν.
Από αυτό το σημείο όμως, πρέπει να αντιληφθούμε πως είναι απολύτως κρίσιμο να μην αφήσουμε αυτό το ενδιαφέρον των πολιτών να εξανεμιστεί. Πρέπει, κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας προς τον σχηματισμό του νέου φορέα, να δείξουμε στους πολίτες πως έχουμε κατανοήσει την ανάγκη ορθής θεμελίωσης της νέας πολιτικής προσπάθειας, που θα δώσει σε αυτούς, τον πολιτικό χώρο που θα εκφράσει μια πραγματικά προοδευτική και ανανεωμένη πρόταση.
Όσο δύσκολο είναι το νέο εγχείρημα -ποτέ μια νέα προσπάθεια δεν είναι εύκολη- άλλο τόσο εύκολο είναι να εξαϋλωθεί τελικά αυτή, και να επιστρέψουμε στην προηγούμενη μιζέρια και απαξίωση των πολιτικών διαδικασιών.
Ευθύνη γι’ αυτό θα έχουμε όλοι. Υποψήφιοι, πολιτικά κόμματα, επιτροπές σχηματισμοί, ενεργοί πολίτες. Προφανώς βεβαίως, η ευθύνη είναι ανάλογη και της θέσης συμμετοχής του καθενός σε αυτή τη διαδικασία.
Στην πορεία προς την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας οφείλουμε όλοι μας να έχουμε απαράβατα δεδομένα:
1. Οι υποψήφιοι οφείλουν να πολιτικοποιήσουν όσο γίνεται περισσότερο την αντιπαράθεση, παρουσιάζοντας θέσεις και προτάσεις, επί συγκεκριμένων θεμάτων που απασχολούν τη κοινωνία και τη χώρα. Με τις απαντήσεις τους στα σημαντικά θέματα της ελληνικής κοινωνίας, θα αναδείξουν τις ιδεολογικές και προτασιακές τους πλατφόρμες και θα ζητήσουν τη στήριξη των πολιτών, επάνω σε αυτές.
2. Οι υποψήφιοι απαιτείται να αφήσουν στην άκρη τα προσωπικά τους βολέματα και «βολέματα» και να εμπιστευθούν την επιτροπή Αλιβιζάτου -την οποία έτσι και αλλιώς στήριξαν και επικρότησαν στην αρχή- στην προσπάθεια της να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές διαδικασίες. Η ανάλωσή τους στα διαδικαστικά, θα δείξει στους πολίτες εσφαλμένη εικόνα όσο αφορά το ενδιαφέρον τους για την πολιτική ουσία του εγχειρήματος.
3. Οφείλεται να εξασφαλιστεί το απολύτως αδιάβλητο αλλά και το πλατιά συμμετοχικό της εκλογικής διαδικασίας, κάτι που θα ανοίξει τους ορίζοντες του νέου εγχειρήματος.
Η διαδικασία θα πρέπει να θωρακιστεί απαράβατα όσο αφορά τη διαβλητότητά της αλλά να ανοίγει τους ορίζοντες σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν.
4. Είναι ανάγκη να ανευρεθούν εκείνοι οι τρόποι που θα «προκαλέσουν» τον απλό πολίτη, από οπουδήποτε, να συμμετάσχει με κάθε δυνατό, αλλά αδιάβλητο τρόπο.
Δεν μπορούμε να αποζητάμε διεύρυνση της βάσης στην οποία απευθυνόμαστε, αλλά να αποκλείουμε εκείνους που θέλουν να συμμετάσχουν. Δεν μπορούμε να συζητάμε για το ενδιαφέρον μας για τη χώρα και τους πολίτες της, αλλά να μην δίνουμε τη δυνατότητα να εκφραστούν ακόμα και αυτοί που λόγω των λαθών αυτής της χώρας, έφυγαν μακριά της.
5. Δεν μπορούμε να αναλωνόμαστε σε κοκορομαχίες, αλλά μόνο σε πολιτική αντιπαράθεση επί θέσεων, προτάσεων και ιδεών. Κάθε διαφορετική διαδικασία θα απαξιώσει το εγχείρημα στα μάτια των πολιτών.
6. Σε μία ομαλή πορεία προς την εκλογή, θα πρέπει να δεσμευθούν οι συμμετέχοντες, για τη περαιτέρω συμμετοχή τους, μετά το πέρας της διαδικασίας καθώς και για την πορεία που θα ακολουθήσει το εγχείρημα, αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία του επικεφαλής. Απαιτείται να γίνει απολύτως διακριτή η πορεία, στην οποία θα δεσμευθούν όλοι.
Κατά τη προσωπική μου εκτίμηση, κάθε αλλαγή πορείας από τα παραπάνω, θα απομακρύνει αυτόματα τους απογοητευμένους από τη πολιτική διαδικασία πολίτες, θα αναλωθούμε σε άσκοπα εσωκομματικά παιχνίδια στρατηγικών και θα καταδικάσουμε, μόνοι μας, το εγχείρημα.
Οι πολίτες ακόμα μια φορά θα σκύψουν το κεφάλι, θα απομακρυνθούν και στη πολιτική σκακιέρα θα συνεχίζεται η διελκυστίνδα μεταξύ του μικρού δικομματισμού που ζούμε σήμερα. Η κρίσιμη ιδεολογική πηγή του Προοδευτικού χώρου, δεν θα καταφέρει έτσι να συγκροτηθεί, να ενδυναμώσει και να παράσχει τις προτάσεις και τις ιδέες εκείνες που ανέκαθεν, τραβούσαν τη χώρα εμπρός. Έχουμε όλοι μας, μεγάλη ευθύνη είτε στην επιτυχία, είτε στην αποτυχία του εγχειρήματος. Όμως η επιτυχία είτε η αποτυχία του, δεν θα αφορά μόνο τον πολιτικό αυτό χώρο, αλλά συνολικά τη χώρα.
* Ο Γιάννης Λίτινας είναι πολιτικός μηχανικός