Την ευκαιρία να κάνουν τις αγορές τους εκμεταλλευόμενοι το δεκαήμερο των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων, που άρχισαν το περασμένο Σάββατο, έχουν οι κάτοικοι του Ρεθύμνου. Ήδη τις πρώτες αυτές ημέρες της εκπτωτικής περιόδου αρκετοί είναι αυτοί που επέλεξαν να επισκεφτούν την αγορά και να κάνουν τα ψώνια τους ενόψει και του χειμώνα.
«Περίμενα τις εκπτώσεις για να αγοράσω κάποια πράγματα που είναι απαραίτητα για την οικογένειά μου. Μην φανταστείτε τίποτα ιδιαίτερο, γιατί ο άντρας μου είναι άνεργος και έχω δύο μικρά παιδιά. Ότι μπορούμε να γλιτώσουμε κοιτάμε να το γλιτώσουμε, ακόμη και μια έκπτωση 10% ή 20% για μας είναι σημαντική» αναφέρει η 40χρονη κ. Αγγελική, ενώ ο κ. Δημήτρης από το Ατσιπόπουλο τονίζει: «Γενικά έχουμε περιορίσει σαν οικογένεια πολύ τις αγορές μας, τα περιττά τα έχουμε κόψει… πάνε αυτά που ξέραμε παλιά. Χρειαζόμασταν κάποια ρούχα για τον χειμώνα και επειδή ο καιρός ήταν καλός κάναμε υπομονή μέχρι να ‘ρθουν οι εκπτώσεις».
Ευχαριστημένοι δηλώνουν από την πλευρά τους οι έμποροι του Ρεθύμνου από την αγοραστική κίνηση στα καταστήματα κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του δεκαήμερου των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων, που θα διαρκέσουν ως τις 10 Νοεμβρίου. Ο συνδυασμός των χαμηλών τιμών στην αρχή της χειμερινής περιόδου και το γεγονός ότι πληρώθηκαν συνταξιούχοι και εργαζόμενοι στο τέλος του μήνα έφεραν τζίρο στα καταστήματα, παρά την γενικότερη οικονομική δυσκολία. Τα πρώτα μηνύματα για την φετινή περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων είναι ενθαρρυντικά για τη συνέχεια, καθώς σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων της πόλης ήδη από το περασμένο Σάββατο η κίνηση είναι αυξημένη.
«Παρατηρείται αύξηση στην κίνηση. Ο κόσμος από την πρώτη ημέρα των εκπτώσεων μπαίνει στο μαγαζί και ψωνίζει. Υπάρχει σαφώς διαφορά στην κίνηση και στον τζίρο τις πρώτες αυτές ημέρες των εκπτώσεων», αναφέρει στα «Ρ.Ν.» η ιδιοκτήτρια καταστήματος ενδυμάτων επί της Λεωφόρου Κουντουριώτη κ. Άννα Μαρή. Η εικόνα που παρουσιάζεται είναι ίδια, ωστόσο στα περισσότερα καταστήματα τόσο στο κέντρο του Ρεθύμνου όσο και στην παλιά πόλη. Όσον αφορά τους καταναλωτές, αυτοί εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τα ποσοστά των εκπτώσεων που ξεκινούν από το 10% και φθάνουν μέχρι και 30%, αναλόγως το είδος ή την παλαιότητα των προϊόντων, καθώς μεγαλύτερη είναι η έκπτωση στα προϊόντα που αποτελούν «στοκ» στην αγορά.
Κοινή είναι επίσης η παραδοχή πως ο περασμένος Σεπτέμβριος αλλά και Οκτώβριος δεν πήγαν καθόλου καλά για τους καταστηματάρχες, αφού ο καλός καιρός επέτρεψε στους καταναλωτές να αναβάλλουν τις αγορές τους στα χειμερινά είδη. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς εξέφρασαν την αγωνία τους για το οικονομικό τους μέλλον, μιας και ο τζίρος στα μαγαζιά τους το προηγούμενο δίμηνο ήταν απογοητευτικός. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα επιχειρηματία, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπήρξαν 3-4 συνεχόμενες ημέρες που δεν έκανε καμία πώληση στο κατάστημά του. Κάποιοι από αυτούς δηλώνουν επίσης πως αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα δεν θα αντέξουν για πολύ ακόμη και θα κλείσουν, αφού τα πάγια έξοδα και οι υποχρεώσεις τρέχουν και ελπίζουν να πάρουν μια «ανάσα» κατά την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων που λέγει στις 10 Νοεμβρίου.
Ο κ. Μανόλης Σταματογιαννάκης, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την κίνηση στην αγορά εν όψει χειμώνα, εκτιμώντας πως το δεκαήμερο των εκπτώσεων ενδεχομένως να τονώσει τα εμπορικά καταστήματα της πόλης: «Ο Οκτώβριος ήταν κακός μήνας για τους εμπόρους, καθώς τις περισσότερες ημέρες ο καιρός ήταν πολύ καλός, που για εμάς σημαίνει ότι ο κόσμος λογικά θα εξυπηρετηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και θα καλύψει τις όποιες ανάγκες του σε είδη ένδυσης και υπόδησης. Θεωρώ ότι τα πράγματα φέτος θα είναι καλύτερα με την έννοια ότι η τουριστική κίνηση κυμάνθηκε σε πολύ καλά επίπεδα και επίσης φαίνεται μέχρι στιγμής ότι θα υπάρξει παραγωγή λαδιού άρα και επιδοτήσεις, άρα θα κινηθεί κατά πάσα πιθανότητα χρήμα στην αγορά. Εκτιμώ ότι αυτές είναι δυο παράμετροι σημαντικές για τον εμπορικό κλάδο του Ρεθύμνου. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα για το Ρέθυμνο».
Κλειστά ήταν την Κυριακή τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα στο Ρέθυμνο
Να μην ανοίξουν επέλεξαν τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα στο Ρέθυμνο την περασμένη Κυριακή, παρά το γεγονός ότι διανύουμε ήδη από το Σάββατο το δεκαήμερο των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων. Αν και η περίοδος των εκπτώσεων αναμένεται να αποτελέσει μία τονωτική ένεση για την αγορά της πόλης, οι περισσότεροι από τους μισούς εμπόρους είχαν κλειστά τα καταστήματά τους. Συγκεκριμένα στους κεντρικούς δρόμους της αγοράς του Ρεθύμνου, όπως για παράδειγμα στην Λεωφόρο Κουντουριώτη και την οδό Γερακάρη, η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων δεν άνοιξαν την Κυριακή, σε αντίθεση με την παλιά πόλη του Ρεθύμνου, όπου πολλοί ιδιοκτήτες διάλεξαν να λειτουργήσουν κανονικά τις επιχειρήσεις τους.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Μανόλης Σταματογιαννάκης, οι έμποροι της πόλης συντάχθηκαν με την απόφαση του Συλλόγου, ο οποίος προέτρεπε να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα. «Το ποσοστό των καταστηματαρχών που επέλεξαν να ανοίξουν την Κυριακή στο Ρέθυμνο ήταν μικρό και κυμάνθηκε κάτω του 50%. Εμείς από την αρχή ήμασταν αντίθετοι για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και σε αυτό το πλαίσιο βγάλαμε την προηγούμενη εβδομάδα σχετική ανακοίνωση, με την οποία προτείναμε τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά, καθώς η συγκεκριμένη Κυριακή (2 Νοεμβρίου) δεν αποτελεί ημέρα με ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον. Το Σάββατο είχε κίνηση αλλά και με άλλες περιοχές της Ελλάδας που μίλησα η εικόνα είναι ίδια. Το ποσοστό των εκπτώσεων καθορίζεται ανάλογα το προϊόν και την παλαιότητά του αλλά σε γενικές γραμμές το ποσοστό κυμαίνεται από 10% έως 30%. Θεωρώ πως αν βοηθήσει ο καιρός θα πάει καλά το δεκαήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων από πλευράς κίνησης και τζίρου» τονίζει ο κ. Σταματογιαννάκης.
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, τη στιγμή που η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στην εβδομάδα νέα στοιχεία για τα «λουκέτα» στην αγορά. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης απαντώντας προς τους προέδρους ΣΕΒ και ΣΕΤΕ για το θέμα των Κυριακών υπογραμμίζει: «…Με μεγάλη μου έκπληξη έγινα δέκτης των δικαστικών παρεμβάσεών σας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ μεταξύ άλλων, ως προς το ζήτημα των Κυριακών. Η έκπληξη γίνεται πλέον θλίψη, όταν αναλογίζομαι πού οδηγούμαστε ως κοινωνικοί εταίροι σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου η κοινωνία μας θέλει ενωμένους και όχι να στρεφόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου».
Οδηγίες στους εμπόρους και «τσουχτερά» πρόστιμα για παραπλανητικές εκπτώσεις
Στις οδηγίες της ΕΣΕΕ για την εκπτωτική περίοδο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω: «Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο προσφορών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνον η ευκρινής αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των αγαθών ή των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τη διατύπωση του ισχύοντος νόμου, η χρησιμοποίηση ποσοστού επιτρέπεται για τις εκπτώσεις και απαγορεύεται τόσο για τις προσφορές όσο και για τις προωθητικές ενέργειες.
Σύμφωνα με το ν. 4177/2013 (άρθρο 21), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Στην περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης».