Σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ως προς την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για το νέο μουσείο Ρεθύμνου και τα υπό ένταξη αρχαιολογικά έργα του Νομού, προέβη ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά με θέμα την επιτακτική ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ανάδειξη και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Π.Ε. Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου. Ο κ. Κεφαλογιάννης ζητάει να ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό για την πρόθεση ένταξης του νέου μουσείου σε τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου, καθώς και για τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του ΣΕΣ για τα ώριμα αρχαιολογικά έργα που έχει προετοιμάσει η τοπική υπηρεσία.
Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Η αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομίας μέσα από την ανάδειξη των χώρων και η δημιουργία των μουσείων, είναι μια ουσιαστική δημόσια επένδυση που ενισχύει την ποιοτική αναβάθμιση και την επισκεψιμότητα και συνιστά μια σημαντική εκπαιδευτική και αναπτυξιακή παράμετρο για τη χώρα μας.
Με δεδομένο ότι κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο έγινε συστηματική δουλειά και μια συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας της Π.Ε Ρεθύμνου, είναι επιτακτική η ανάγκη να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που προσφέρει η νέα προγραμματική περίοδος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τρία νέα μουσεία ολοκληρώνονται στο Ρέθυμνο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο γιατί επισφραγίζεται μια προσπάθεια πολλών ετών αλλά κυρίως γιατί αναδεικνύεται και προβάλλεται επιτέλους μέρος του αρχαιολογικού πλούτου της πόλης και της υπαίθρου. Ειδικότερα, πρόκειται για την προσωρινή έκθεση του αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου στο ναό του Αγίου Φραγκίσκου, την επανέκθεση των κειμηλίων της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας. Μόνο για τις μεγάλες παρεμβάσεις σε επίπεδο Ρεθύμνου αξιοποιήθηκαν πάνω από 4.338,146 ευρώ, ενώ ολοκληρώνονται και σημαντικά έργα αποκατάστασης σε όλο το νομό, όπως τα έργα αποκατάστασης της Βορειοδυτικής Πτέρυγας της Μονής Πρέβελη, το λεγόμενο «Δίδυμο Κτίριο» στη Φορτέτσα, ο ναός της Παναγίας Κεράς στο Αμάρι, ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο οικισμό του Ρεθύμνου, ο ναός του Άγιου Ευτύχιου στο Χρωμοναστήρι και της Παναγίας στην Πατσό.
Είναι ξεκάθαρο ότι ως προς τη νέα προγραμματική περίοδο οφείλουμε να προχωρήσουμε με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης του πολιτιστικού πλούτου της ευρύτερής περιοχής. Ως εκ τούτου, το κεντρικό αρχαιολογικό μουσείο της πόλης του Ρεθύμνου είναι απόλυτη προτεραιότητα για τους φορείς, τις υπηρεσίες αλλά και τους πολίτες του Ρεθύμνου. Ο πλούτος του διαθέσιμου αρχαιολογικού υλικού δεν είναι δυνατόν να αναδειχθεί μέσα από την υφιστάμενη έκθεση, ενώ η κατασκευή του Νέου Μουσείου, θα οδηγήσει στη συγκέντρωση σε ένα χώρο όλων των αποθηκών αρχαιολογικού υλικού, οι οποίες σήμερα είναι διεσπαρμένες επιβαρύνοντας σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα της Εφορείας, ενώ τέλος θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μουσείων και επισκέψιμων χώρων που θα προσελκύσει ακόμα περισσότερούς επισκέπτες.
Παράλληλα, είναι σημαντικό να εξεταστούν όλες οι αξιόλογες προτάσεις της τοπικής εφορείας για ένταξη σε Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα στο επικείμενο ΣΕΣ. Ενδεικτικά, η ανάδειξη του Υστερομινωικού Νεκροταφείου Αρμένων με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 1.241.000,00 ευρώ, η ανάδειξη του Μινωικού Κέντρου Μοναστηρακίου με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 400.000,00 ευρώ, η ανάδειξη της Μινωικής Εγκατάστασης Αποδούλου με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 200.000,00 ευρώ, η Αποκατάσταση της Ι. Μονής Ταξιαρχών Ασωμάτων Δ. Αμαρίου με εκτιμώμενο προϋπολογισμό περίπου 750.000,00 ευρώ, η πρώτη φάση εργασιών για αποκατάσταση και Συντήρηση του οχυρωματικού περιβόλου του Φρουρίου Φορτέτζα με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 900.00,00 ευρώ και η προστασία του δικτύου Βυζαντινών Μνημείων Νομού Ρεθύμνης που βρίσκονται σε κίνδυνο με συνολικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό 650.000,00 ευρώ, αποτελούν σημαντικές προτάσεις πολιτιστικών παρεμβάσεων για το επικείμενο ΣΕΣ που πρέπει να δρομολογηθούν έτσι ώστε η λήξη της προγραμματικής περιόδου να βρει το Ρέθυμνο ενισχυμένο ως προς τις πολιτιστικές του υποδομές».
Καταλήγοντας ο κ. Κεφαλογιάννης ρωτά τον υπουργό:
1. Εξετάζει το αρμόδιο υπουργείο, λόγω του αυξημένου προϋπολογισμού για το νέο Μουσείο Ρεθύμνου που προϋποθέτει προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάθεση της μελέτης, προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ανέγερση του μουσείου, να ενταχθεί από τις αρμόδιες Διευθύνσεις σε τομεακό πρόγραμμα;
2. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ενημέρωσης για τη νέα προγραμματική περίοδο προκείμενού οι τοπικές εφορείες και οι περιφέρειες της χώρας να εντάξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό έργων στο ΣΕΣ;