Ημερίδα εργασίας θα λάβει μέρος στο Ηράκλειο Κρήτης στις 7 Δεκεμβρίου 2016 με συμμετέχοντες ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης αξιωματούχοι της Ε.Ε., εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Μετανάστευσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης (Κρήτης και Μυτιλήνης), καθώς και εμπειρογνώμονες από το χώρο της δημόσιας υγείας και της πολιτικής υγείας σχετικά με το μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα.
Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «EUR-HUMAN – EUropean Refugees – Human Movement and Advisory Network» (ιστότoπος: http://eur-human.uoc.gr/), και συντονίζεται από την Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το έργο που έφτασε στο τέλος του (διάρκειας 12 μηνών) έχει ως αντικείμενο να ενισχύσει την ικανότητα, τη γνώση και την εμπειρία των ευρωπαϊκών κρατών μελών που δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες στην αντιμετώπιση των αναγκών υγείας τους καθώς και η προστασία του πληθυσμού των Ευρωπαϊκών χωρών από παράγοντες κινδύνου.
Η συνάντηση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη και καθοριστική καμπή του έργου καθώς θα διενεργηθεί η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του, ενώ θα διατυπωθούν προτάσεις που θα κατατεθούν τόσο στην ευρωπαϊκή επιτροπή όσο και στα κράτη υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων.
Το εκπαιδευτικό υλικό (έντυπο και ηλεκτρονικό) που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου για επαγγελματίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν καθώς και οι οδηγίες βέλτιστης πρακτικής για την αξιολόγηση των αναγκών καθώς και τα αποτελέσματα πιλοτικής εφαρμογής που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, θα αποτελέσουν οδηγό για την ολοκληρωμένη πρόταση που θα συνταχθεί και κατατεθεί με το τέλος του έργου.
Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, είναι ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστος Λιονής.