Μετά από το παγκόσμιο μπέστ-σέλερ «Το Νησί», το οποίο είχε ως θέμα τη ζωή στη Σπιναλόγκα, γνωστό και ως το νησί των λεπρών, πουλώντας περισσότερα από 3.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ παρουσίασε στο Ρέθυμνο το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο «Η Ανατολή».
Πρόκειται για μια ακόμη ιστορία εμπνευσμένη από την αγάπη της για κάθε τι ελληνικό και συγκεκριμένα στο νέο της βιβλίο αναφέρεται στα γεγονότα που συνέβησαν στην Αμμόχωστο της Κύπρου το 1974, με την εισβολή των Τούρκων και τον ξεριζωμό των ανθρώπων από τις εστίες τους.
«Δεν ήταν διαφορετική η εμπειρία μου συγκριτικά με αυτήν που είχα όταν εμπνεύστηκα το βιβλίο μου «Το Νησί», η οποία αφορούσε την Σπιναλόγκα και αγαπήθηκε τόσο σε όλη την Ελλάδα. Γιατί επισκέφθηκα την Αμμόχωστο και είδα τα εγκαταλελειμμένα σπίτια. Το συναίσθημα που είχα όταν πήγα ήταν το ίδιο με αυτό που ένιωσα στην Σπιναλόγκα. Τα σπίτια είναι ακόμη εκεί και υπάρχει αυτή η ατμόσφαιρα, παρά το γεγονός ότι δεν ζει κανείς. Υπάρχουν εκεί οι αναμνήσεις των ανθρώπων που κατοικούσαν κι αν έχεις μια ευαισθησία σαν απλός άνθρωπος, μπορείς να νιώσεις και να φανταστείς πως οι άνθρωποι δεν έφυγαν ποτέ από εκεί, όχι ως φυσικές παρουσίες αλλά σαν πνεύμα, σαν συναίσθηση. Εκεί μέσα στα ερημωμένα κτίρια βρίσκονται οι σκέψεις και οι ελπίδες των ανθρώπων που έζησαν στην Αμμόχωστο, έστω και για λίγο» αναφέρει στα «Ρ.Ν» η Βικτόρια Χίσλοπ.
Η Αγγλίδα συγγραφέας μεταφέρει στο αναγνωστικό κοινό εικόνες και μυρουδιές από το νησί της Κύπρου, πλέκοντας με τη φαντασία της μια ιστορία με ανθρώπους που έζησαν την εισβολή των Τούρκων και τον ξεριζωμό που ακολούθησε στην περιοχή της Αμμόχωστου.
«Το περιεχόμενο του νέου μου βιβλίου ”Η Ανατολή”, διαδραματίζεται στην Κύπρο και αρχίζει να εξελίσσεται το 1972, όταν η ζωή για τους κατοίκους της εκεί ήταν ακόμη όμορφη και ειρηνική. Περιγράφω πως άλλαξε η ζωή από τη μία μέρα στην άλλη το 1974, με την εισβολή των Τούρκων. Όλοι οι χαρακτήρες του βιβλίου μου βρίσκονται σε ένα ξενοδοχείο που φέρει το όνομα «Η Ανατολή», γιατί κοιτάει προς την ανατολή και όλοι όσοι διαμένουν εκεί έχουν την ευκαιρία να αντικρύσουν ένα υπέροχο θέαμα κάθε πρωί την αυγή. Το όνομα αυτό είναι συμβολικό, γιατί κάθε ημέρα ο καθένας από αυτούς έχει μια καινούργια ευκαιρία να ζήσει τη ζωή του διαφορετικά, πιο όμορφα από την προηγούμενη που έφυγε», τονίζει η συγγραφέας.
Η Βικτόρια Χίσλοπ, γνωστή για την αγάπη που τρέφει για την Ελλάδα και το νησί της Κρήτης, παρά το γεγονός ότι εξιστορεί για μία ακόμη φορά τις δύσκολες καταστάσεις που περνά ο ελληνισμός, επιμένει να μεταφέρει μια νότα αισιοδοξίας και ελπίδας μέσα από τις μυθιστορίες της.
«Παρά τα γνωστά γεγονότα στην Κύπρο και τις δύσκολες καταστάσεις που συμβαίνουν στη ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, κάθε μέρα την αυγή βγαίνει το φως. Το νέο μου αυτό μυθιστόρημα είναι αρκετά αισιόδοξο. Κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία τον Σεπτέμβριο και έχω κάνει ήδη 25 παρουσιάσεις εκεί. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Αγγλία, γιατί ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουν-σε ανθρώπινο επίπεδο-για την πραγματική ζωή και πόσο βίαια άλλαξε αυτή στην Αμμόχωστο της Κύπρου μέσα από αυτό το βιβλίο. Τα γεγονότα που συνέβησαν δεν είναι τόσο γνωστά εκεί κι όλα αυτά τα εγκλήματα που έγιναν στην Αμμόχωστο, αν και η Μ. Βρετανία είχε ανάμειξη στα όσα συνέβησαν, τουλάχιστον πριν από την εισβολή. Είναι έγκλημα να υπάρχουν τα σπίτια των ανθρώπων μέσα από συρματοπλέγματα, είναι απίστευτο αυτό το γεγονός», επισημαίνει η ίδια.
Η διάσημη συγγραφέας έχει ήδη κάνει παρουσιάσεις για το νέο της μυθιστόρημα «Η Ανατολή» στη Βόρεια Ελλάδα. Μετά από την παρουσίαση που έκανε στο Ρέθυμνο στην αίθουσα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου «Κλαψινάκης», θα μεταβεί για τον ίδιο λόγο στα Χανιά και τέλος στην Αθήνα, όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα ολοκληρώνεται ο κύκλος των παρουσιάσεων του βιβλίου της για την Ελλάδα.