1. Η σύσκεψη και οι δηλώσεις που ακολούθησαν
Το Σάββατο που μας πέρασε (12/10/13) ο τοπικός τύπος διέθεσε πολύστηλα άρθρα για τη σύσκεψη που συγκάλεσε στις 11/10 ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γ. Δεικτάκης προκειμένου να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την πάταξη της παράνομης υλοτομίας σε δάση του νησιού.
Μετά τη σύσκεψη, έγιναν, τόσο από τον κ. Δεικτάκη όσο και από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Ιωάννου, οι απαραίτητες δηλώσεις στους δημοσιογράφους για τα μέτρα που προτίθενται να πάρουν οι αρμόδιοι φορείς ώστε να ελαχιστοποιηθεί το φαινόμενο.
Επιπλέον, κάποιος από τους συσκεφθέντες (ο κ. Ιωάννου;) θεώρησε καλό να εκθειάσει εμμέσως πλην σαφώς τις Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, και το έργο που παράγουν.
2. Δασική Υπηρεσία Ρεθύμνου: Το φαίνεσθαι και το είναι
Είναι γνωστό σε όσους εμπλέκονται με την Δασική Υπηρεσία Ρεθύμνου πόσο εξυπηρετικοί είναι οι υπάλληλοι αυτής της Υπηρεσίας. Καλό θα ήταν να ερωτηθούν για τη σχέση τους με την παραπάνω Υπηρεσία τόσο ο Δήμος όσο και η Αντιπεριφέρεια.
Δεν γνωρίζω τους λόγους που έχουν καταστήσει αυτή την Υπηρεσία ανυπόληπτη εν πολλοίς στη συνείδηση των συμπολιτών μας. Παρά το γεγονός ότι σε τρία άρθρα μου στα «Ρ.Ν.» είχα ζητήσει να μου εξηγηθούν οι λόγοι ανεπίτρεπτα μεγάλων καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση των πολιτών, παρά το γεγονός ότι τα «Ρ.Ν.» είχαν ζητήσει τουλάχιστον δύο φορές εξηγήσεις για την εγκατάλειψη του δάσους του Ευλυγιά, δεν δόθηκε ποτέ κάποια απάντηση για τους λόγους που αυτή η Υπηρεσία αδυνατεί (;) να δικαιολογήσει στοιχειωδώς την ύπαρξή της.
3. Η Δασική Υπηρεσία Ρεθύμνου και το κυπαρισσόδασος του Αγίου Ιωάννη
Είναι γνωστή η ιστορία με τον δρόμο Παλέ-Αγκουσελιανά-Κάνεβος. Ενώ όλοι συμφωνούν (Αντιπεριφέρεια, ΤΕΕ κλπ.) ότι υπήρξαν λάθη στις επιλογές της αρμόδιας Υπηρεσίας, ζητήθηκε με ιδιαίτερα πιεστικό τρόπο να μην υπάρξει αναφορά στην καταστροφή που υπέστη το κυπαρισσόδασος του Αγίου Ιωάννη από την νέα διάνοιξη που έχει ήδη συντελεστεί, μήπως και χαθούν τα χρήματα που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή αυτού του δρόμου.
Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων περιγράφει ρητά ότι το κυπαρισσόδασος έκτασης περίπου 250 στρεμμάτων, δεν θίγεται από το έργο. Επιπλέον, στην ίδια Απόφαση αναφέρεται επί λέξει: Αν κριθεί αναγκαία η κοπή μεμονωμένων δένδρων για την υλοποίηση της οδού, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η απαραίτητη άδεια επέμβασης από την Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου.
(Φυσικά, εκτός από το γεγονός της καταστροφής μεγάλου τμήματος αυτού του δάσους αντίθετα προς τις Αποφάσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών, εγείρονται και άλλα ζητήματα ιδιαίτερα σοβαρά, όπως είναι η αξιολόγηση των έργων υποδομής που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη του Νομού. Προφανώς τέτοια έργα όπως είναι για παράδειγμα η αναβάθμιση του Αγιοβασιλιώτικου δρόμου, θα πρέπει να προηγηθούν έργων όπως ο δρόμος Παλέ-Κάνεβος που το μόνο που επιτυγχάνεται με την βελτίωσή του, είναι μέγιστο κέρδος χρόνου στην κίνηση των οχημάτων της τάξης των τριών με πέντε λεπτά!).
4. Συμπεράσματα και ερωτήματα
Μου είναι προφανώς άγνωστο αν οι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία αυτών των Υπηρεσιών γνωρίζουν τι συμβαίνει στο Ρέθυμνο. Τα γνωρίζουν όμως πολύ καλά άλλοι φορείς, όπως είναι ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και (σε μικρότερο βαθμό) ο Δήμος Ρεθύμνου.
Κυρίως τα γνωρίζει πολύ καλά το καθ’ ημάς ΤΕΕ. Αυτός ο φορέας που ο θεσμικός του ρόλος υπαγορεύει παρεμβάσεις σε κρίσιμα ζητήματα (όπως π.χ. η καταστροφή ενός δάσους), έχει καταντήσει όλα αυτά τα χρόνια που είμαι μόνιμος κάτοικος και δημότης Ρεθύμνου, φερέφωνο των επιλογών των τοπικών φορέων που λίγο-πολύ στηρίζουν τις κεντρικές κυβερνήσεις των τελευταίων τουλάχιστον χρόνων.
Ας επανέλθουμε όμως σ’ αυτούς που συγκάλεσαν και διαφημίζουν την συγκεκριμένη σύσκεψη. Αναρωτήθηκαν για τους λόγους που η παράνομη υλοτομία των δασών έχει παρουσιάσει αύξηση τα τελευταία χρόνια; Έχουν συγκαλέσει κάποια σύσκεψη, ή έχουν έστω θίξει δημόσια τους λόγους έξαρσης αυτού του φαινομένου;
Φυσικά και πρέπει να τιμωρούνται οι έμποροι παράνομα κομμένης δασικής ξυλείας. Τι γίνεται όμως με τους δεκάδες νεκρούς από το κρύο του περασμένου χειμώνα, αυτούς που δεν είχαν χρήματα για την αγορά πετρελαίου;
Μήπως θα έπρεπε αυτοί οι κύριοι αντί για τις ανοησίες που μας σερβίρουν να βρουν τρόπους ανακούφισης των πολιτών ορίζοντας ζώνες ελεγχόμενης υλοτομίας ή ότι άλλο μπορεί να βοηθήσει;
Και το κυριότερο, αισθάνονται την ανάγκη αυτοί οι κύριοι, να τιμωρήσουν παραδειγματικά καραμπινάτες παρανομίες όπως αυτή της καταστροφής του κυπαρισσόδασους του Αγίου Ιωάννη, ή θα συγκαλύψουν όπως κάποιοι άλλοι φορείς το έγκλημα που έχει συντελεστεί, «για να μη χαθούν τα λεφτά»;
* Ο Γιώργος Οικονόμου είναι τοπογράφος μηχανικός