Το Αμαριώτικο ψωμί δίνει την πρώτη γεύση και την εκκίνηση του 3ου Amari Green Festival, που ξεκινά αύριο, Σάββατο, το πρωί από το χωριό Αποδούλου, με τις νοικοκυράδες του να ξεφουρνίζουν και να κερνούν τους καλεσμένους τους.
Για σήμερα το πρωί λοιπόν, όλος ο κόσμος είναι καλεσμένος στο χωριό Αποδούλου για να συμμετέχει σε παραδοσιακό Αμαριώτικο ζύμωμα και φούρνισμα ψωμιού.
Το απόγευμα στο χωριό Μοναστηράκι, θα γίνει ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και στη συνέχεια εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφίας στο Δημοτικό σχολείο του χωριού με θέμα: «40 χρόνια αρχαιολογικές ανασκαφές στο Αμάρι». Το βράδυ στο Κτήμα Πάνακρον στη Σχολή Ασωμάτων, όπου θα διεξαχθεί εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακού σαπουνιού και σαπουνιού. Νωρίτερα θα γίνει Ημερίδα με θέμα «Τοπική επιχειρηματικότητα και εναλλακτικός τουρισμός». Η βραδιά θα κορυφωθεί με δυο μεγάλες συναυλίες. Πρώτα με τη Μαρία Λούκα και αργότερα με τους Χαΐνηδες.
Το Amari Green Festival 2018 διοργανώνεται από το Δήμο Αμαρίου, την Κοινωφελή Εταιρεία του Δήμου Αμαρίου και την Πολιτιστική Εταιρεία Είδομεν, ενώ συνδιοργανωτές του είναι η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, ενώ το φεστιβάλ τελεί υπό τις Αιγίδες: υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπουργείο Τουρισμού, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η μεγάλη γιορτή στην καρδιά της Κρήτης, που θα κορυφωθεί την Τετάρτη 25 Ιουλίου, περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Σχολή Ασωμάτων και στα χωριά του Δήμου Αμαρίου.
Το Amari Green Festival, σύμφωνα με τους διοργανωτές: «Είναι πλέον θεσμός, είναι μια μεγάλη γιορτή για τον πολιτισμό, την γνώση, το περιβάλλον και την ύπαιθρο χώρα, που στοχεύει στην ανάδειξη όλων εκείνων των στοιχείων που συνθέτουν την αυθεντική Κρήτη και στη σύνδεση των πολιτισμών.
Η φύση και η αρχαιολογική ιστορία του Αμαρίου πρωταγωνιστούν φέτος. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει πολλές φυσιολατρικές εκδρομές και ξεναγήσεις, που διοργανώνονται σε διάφορα σημεία και χωριά του Δήμου. Εκθέσεις λαϊκής τέχνης, ιστορικής φωτογραφίας, γευσιγνωσίες και παρουσιάσεις τοπικής γαστρονομίας, εκπαιδευτικές και ενημερωτικές ημερίδες, Θέατρα, Παραμύθια, διαγωνισμός Πρέφας, κ.α.
Το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί με τον εορτασμό της επετείου των 50 + 2 χρόνων από την ίδρυση του Γυμνασίου Φουρφουρά».
Σε δήλωσή του, για το Φεστιβάλ, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε: «Μια μεγάλη γιορτή στην καρδιά του καλοκαιριού σε μια περιοχή που συγκεντρώνει όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κρήτης. Το Amari Green Festival για ακόμα μια χρονιά αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον χιλιάδων ντόπιων και ξένων επισκεπτών που θα βρεθούν στα όμορφα χωριά του Αμαρίου. Η Περιφέρεια Κρήτης συγχαίρει ιδιαίτερα όλους τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες στο φετινό φεστιβάλ».
Πρόγραμμα
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Σαββατοκύριακου, έχει ως εξής:
Σάββατο 21 Ιουλίου
10:00 – 14:00 Αποδούλου: Παραδοσιακό Αμαριώτικο ζύμωμα και φούρνισμα ψωμιού.
Οι νοικοκυράδες του χωριού ζύμωσαν και προετοίμασαν από την παραμονή και είναι έτοιμες να φουρνίσουν και να ψήσουν τα υπέροχα ψωμιά τους. Μας περιμένουν στη ξεφουρνιά με πλούσια παραδοσιακά κεράσματα. (Χωριό Αποδούλου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο).
11:00-12:00 Αποδούλου: Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Αποδούλου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.
18:00 – 20:00 Μοναστηράκι: Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο στο Μοναστηράκι και στη συνέχεια εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφίας στο Δημοτικό σχολείο του χωριού με θέμα: «40 χρόνια αρχαιολογικές ανασκαφές στο Αμάρι» σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.
20:00-21:00 Κτήμα «Πάνακρον»: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμαρίου «Η Σάμιτος» θα διεξάγει εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακού σαπουνιού και σαπουνιού με αιθέρια έλαια τοπικών αρωματικών φυτών, των οποίων θα επεξηγηθούν οι ιδιότητες και οι τρόποι χρήσης τους. Η παρουσίαση θα γίνει από τον κ. Καλομενόπουλο Νίκο.
18:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα «Πάνακρον»: Ημερίδα με θέμα «Τοπική επιχειρηματικότητα και εναλλακτικός τουρισμός». Επιχειρηματίες της περιοχής και όχι μόνο μεταφέρουν τις εμπειρίες τους. Την ημερίδα συντονίζει ο Θοδωρής Τσαούλης, σύμβουλος Επιχειρήσεων Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.
21:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα «Πάνακρον»: Ταξιδεύοντας με τη φωνή της Κρήτης – Μαρία Λούκα.
Η Μαρία Λούκα, με ευρύ ρεπερτόριο και συνεργασίες στις αποσκευές της, όπως με τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Νίκο Παπάζογλου, τον Διονύση Σαββόπουλο, την Ελένη Βιτάλη, τον Γιάννη Χαρούλη κ.ά, συνευρίσκεται επί σκηνής με το σχήμα «Πύρηχος» για μια βραδιά γεμάτη άρωμα Ελλάδας.
22:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα«Πάνακρον»: Συναυλία με τους Χαϊνηδες.
Οι Χαϊνηδες σε πλήρη σύνθεση και εφ’ όλης της ύλης. Σ’ ένα ταξίδι που διαπλέει όλη τη δισκογραφία τους και όχι μόνο. Σε μια τελετή που απλώνεται από τη μυσταγωγία μέχρι το γέλιο και την έκσταση. Ρυθμοί και ηχοχρώματα απ’ όλο τον πλανήτη, σε μια παιχνιδιάρικη και ανατρεπτική παράσταση.
Κυριακή 22 Ιουλίου
10:00 – 14:00 Νευς Αμάρι: Φυσιολατρική – Πολιτιστική διαδρομή (Άγιος Τίτος – Κερά Παναγιά). Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από το οροπέδιο του Αγίου Τίτου και θα καταλήξει στον βυζαντινό ναό της Παναγίας της Κεράς όπου θα προσφερθεί κέρασμα από τον σύλλογο Αμαρίου. Για όσους το επιθυμούν, θα γίνει από τους ξεναγούς μικρή παράκαμψη και επίσκεψη στο βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Άννας.
11:00 – 15:00 Φουρφουράς: Εκμάθηση και διαγωνισμός πρέφας. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φουρφουρά θα διεξάγει διαγωνισμό και μαθήματα πρέφας για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να βρίσκουν παρέα οι μεγαλύτεροι ώστε να ζωντανέψουν τα καφενεία μας.
18:00 – 19:00 Νευς Αμάρι: «Εγκαίνια έκθεσης Λαϊκής Τέχνης στο παλαιό σχολείο στο Νευς Αμάρι». Υφαντά και κεντήματα από την παράδοση του Αμαρίου, του Οψιγιά και άλλων χωριών του Δήμου. Ανάμεσά τους και έργα της αείμνηστης λαϊκής ζωγράφου Ουρανίας Καλομενοπούλου, καθώς και έργα παλαιά και σύγχρονα, όπως υφαντά, ξυλόγλυπτα και άλλα αντικείμενα.
Ωράριο έκθεσης Σάββατο και Κυριακή 11:00 – 20:00, Δευτέρα και Τρίτη από 11:00 – 14:00 και 17:00 – 20:00. Τις ώρες της έκθεσης θα είναι ανοικτό και το Σχολικό Μουσείο. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμαρίου – Οψυγιά «Η Σάμιτος» και την Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Αμαρίου.
18:30 – 20:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα «Πάνακρον»: Παντρεύτηκαν Αμαριώτες, αγάπησαν τον τόπο και τα χωριά του Αμαρίου και έφεραν από τα δικά τους μέρη την τέχνη της κουζίνας τους. Οι Αμαριώτισσες νυφάδες παρουσιάζουν και κερνούν μαγειρικές του τόπου τους, στη Σχολή Ασωμάτων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μέρωνα.
19:00 – 20:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα «Πάνακρον»: Ημερίδα με θέμα: «Το νερό και τα καιρικά φαινόμενα στο Αμάρι». Κορυφαίοι επιστήμονες και μελετητές εξηγούν και συζητούν μαζί μας τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. (Εισηγητές: Μ. Λέκκας, μετεωρολόγος και Β. Μαμαγκάκης, διευθυντής διαχείρισης των υδραυλικών έργων του ΟΑΚ). Ο Γεωλόγος Βασίλης Σιμιτζής θα αναφερθεί στο θέμα «Γεωλογία, Απολιθώματα και Παλαιοπεριβάλλον της λεκάνης του Αμαρίου». Την εκδήλωση συντονίζει ο Ευάγγελος Κουμεντάκης, διευθυντής του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου.
20:30 Σχ. Ασωμάτων/Ι. Μονή Ασωμάτων: Εγκαίνια Έκθεσης ιστορικής φωτογραφίας «Αλλοτινοί καιροί» στο χώρο της Ιεράς Μονής Ασωμάτων. Σημαντικά Γεγονότα – Διασκέδαση – Μετανάστευση της περιόδου 1961-1981. Μέσα από τις φωτογραφίες και τις διηγήσεις ζωντανεύουν οι μνήμες από τις σημαντικότερες στιγμές του τόπου μας. (Η έκθεση θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα από 21/7/2018 έως 29/7/2018).
17:00 – 22:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα «Πάνακρον»: Στο χώρο του Πάνακρον θα παρουσιαστεί «Εργαστήριο και Έκθεση Ψηφιδωτού» από τον Αμαριώτη καλλιτέχνη Μανώλη Ρουκούδη.
21:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα «Πάνακρον»: «Ταμπαχανιώτικα – Αστικά Τραγούδια της Κρήτης».
Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή με τους πρόσφυγες, έφτασε και το Μικρασιατικό τραγούδι τους. Οι μουσικές των προσφύγων και των Κρητών, ενώθηκαν και δημιούργησαν ένα νέο είδος ακουσμάτων, που περισσότερο τραγουδούσαν οι κάτοικοι των πόλεων. Είναι τα αστικά τραγούδια της Κρήτης. Ο Ρεθεμνιώτης Στέλιος Φουσταλιεράκης (Φουσταλιέρης), μετά το τέλος της δεκαετίας του 1930, αφού είχε συνεργαστεί με τους ρεμπέτες του Πειραιά, αναδείχθηκε στον κυριότερο εκπρόσωπο του αστικού τραγουδιού. Ήταν εξαίρετος παίκτης του μπουλγκαρί, ενός οργάνου που ανήκει στην οικογένεια των ταμπουράδων. Οι μελωδίες των αστικών τραγουδιών, άλλες είναι πρωτότυπες, άλλες βασίζονται σε μικρασιατικά, νησιώτικα ή και ανατολίτικα πρότυπα, όμως όλες ανήκουν στην οικογένεια της βυζαντινής μουσικής.
Μουσικοί: Γιώργος Παπαδάκης – μπουλγκαρί – τραγούδι, Ευγενία Τόλη – τραγούδι, Σπύρος Παπαδάκης – κιθάρα, Βασίλης Παπαδάκης – λαγούτο, ερασιτέχνες και εραστές του τραγουδιού και της μουσικής.
22:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα «Πάνακρον»: Συναυλία με τον Ψαρογιώργη.
O Γιώργης Ξυλούρης καταφέρνει να συνδυάζει, με το δικό του λιτό και αρμονικό τρόπο, τον ήχο της Κρητικής παράδοσης με σύγχρονα στοιχεία που τονώνουν την ελεύθερη φαντασία, με σκοπό να δώσει στους ακροατές μια διάσταση της Κρητικής Μουσικής σ’ ένα ευρύ πεδίο διαχρονικών αρχέτυπων και αυθεντικής έκφρασης που πηγάζει από τη βαθιά του σχέση με την Κρητική Μουσική μέσα από μια πλούσια εμπειρία συνεργασιών με μουσικούς από άλλες μουσικές παραδόσεις καθώς και με κορυφαίους καλλιτέχνες της σύγχρονης μουσικής σκηνής.
Στο πρόγραμμά του θα παρουσιάσει παραδοσιακά και δικά του κομμάτια και θα αυτοσχεδιάσει.