Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Η διαφορετική όψη του νότου, η άγρια και επιβλητική ομορφιά των καταγάλανων παραλιών, η θέα στο Λιβυκό Πέλαγος, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα σε συνδυασμό με το κλίμα και την ατμόσφαιρα της περιοχής, καθιστούν τις τουριστικές περιοχές του Δήμου Αγίου Βασιλείου έναν ιδανικό προορισμό που τα τελευταία χρόνια αποκτά ολοένα και περισσότερους φανατικούς και επαναλαμβανόμενους επισκέπτες.
Οργανωμένες παραλίες με όλες τις απαραίτητες για τον επισκέπτη υπηρεσίες και άλλες ήσυχες και μυστικές καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις, ενώ ο νότος αποτελεί πρόκληση για τους φυσιολάτρες. Φαράγγια, σπηλιές προκαλούν το ενδιαφέρον και εξερευνώνται από μικρούς και μεγάλους τουρίστες, οι οποίοι πλέον έχουν τη δυνατότητα να επιδίδονται οργανωμένα σε αναρριχήσεις, καταδύσεις σε βόλτες με άλογα, ενώ με τη βοήθεια των πάντα φιλόξενων και χαμογελαστών κατοίκων και επιχειρηματιών γνωρίζουν την παράδοση, την ιστορία του τόπου και φυσικά την κρητική κουζίνα.
Οι δεσμοί φιλίας που αναπτύσσονται ανάμεσα στον επισκέπτη και ολόκληρη την τοπική κοινωνία και η συμμετοχή του τουρίστα στις κοινωνικές εκδηλώσεις και στην καθημερινότητα των κατοίκων, διαφοροποιούν τη διαμονή στην περιοχή από τις διακοπές στην πόλη.
Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Τουρισμού, ετοιμάζονται πυρετωδώς την περίοδο αυτή, προκειμένου να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και τα καταστήματά τους για να υποδεχτούν τους πρώτους επισκέπτες που ξεκινήσουν να έρχονται στο τέλος Απριλίου.
Τα μηνύματα από τις κρατήσεις σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι ικανοποιητικά, αφού κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα παρουσιάζοντας ανοδικές τάσεις στις παραδοσιακές αγορές-Αγγλία, Γαλλία Γερμανία, Αυστρία ενώ για τη μεγάλη αγορά της Ρωσίας το τοπίο παραμένει θολό.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων νότιων παραλιών Δημήτρη Ηλιάκη, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η χρονιά θα είναι καλή, ωστόσο ο ίδιος υποστηρίζει ότι όλα θα κριθούν από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, με δεδομένη τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, αλλά και τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας με το προσφυγικό.
Ειδικότερα, ο ίδιος ανέφερε: «Η αρχή της σεζόν για εμάς είναι μετά τις 15 Απριλίου. Η εικόνα που έχουμε προς το παρόν για την τουριστική κίνηση είναι λίγο «μουδιασμένη», αλλά θεωρώ ότι στην πορεία η χρονιά θα είναι καλή, αν βέβαια δεν προκύψει κάτι στη χώρα μας που θα επηρεάσει συνολικά τον Τουρισμό. Οι παραδοσιακές μας αγορές Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Αυστρία κινούνται σε ανοδικές τάσεις. Η περιοχή μας έχει κάποιες ιδιαιτερότητες έχει επαναλαμβανόμενους πελάτες και αυτό φαίνεται καθαρά τον Μάιο και τον Οκτώβριο στις μεγάλες αγορές όπου ο μαζικός τουρισμός τους μήνες αυτούς έχει μειωμένες αφίξεις. Εμείς για τους μήνες αυτούς είμαστε σχεδόν κάθε χρόνο γεμάτοι και φέτος τα στοιχεία μας είναι πολύ θετικά σε σχέση με πέρυσι, γιατί προς το παρόν δεν έχουμε στοιχεία περισσότερα του 10% των κρατήσεων του συνόλου της χρονιάς».
Σε ό,τι αφορά τη ρωσική αγορά ο κ. Ηλιάκης τόνισε πως παρότι υπάρχει ενδιαφέρον, εν τούτοις δεν υπάρχουν οριστικοποιημένες κρατήσεις, κάτι που ο ίδιος αποδίδει στην πτώση του ρούβλι έναντι του ευρώ: «Από τη Ρωσία πάρα το θέμα που υπάρχει με την Τουρκία δεν βλέπουμε καμία διαφοροποίηση σε σχέση με πέρσι. Δεν βλέπουμε να αλλάζει κάτι ουσιαστικά. Υπάρχει ενδιαφέρον αλλά ως εκεί. Ενδεχομένως να τους φαίνεται ο προορισμός μας ακριβός με δεδομένη τη συνεχή πτώση του ρούβλι, έναντι του ευρώ. Οι Ρώσοι που πήγαιναν στην Τουρκία δεν πλήρωναν σε ευρώ άρα τώρα τους φαίνεται μεγάλη η διαφορά οικονομικά. Και παρά το ότι γίνονται εκπτώσεις της τάξεως του 10-20% από εμάς, εν τούτοις βλέπουμε ότι δεν προχωρούν σε κρατήσεις. Εκείνο που διαφαίνεται είναι ότι θα έχουμε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, λόγω των γεγονότων των τρομοκρατικών χτυπημάτων, του προσφυγικού. Οι Ευρωπαίοι είναι όπως είναι φυσικό επιφυλακτικοί και ταυτόχρονα αναζητούν καλές τιμές. Θεωρώ ότι περιμένουν για να κερδίσουν κάτι την τελευταία στιγμή και εμείς προσδοκούμε σε αυτές τις κρατήσεις».
Ελκυστικός προορισμός
Το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού οι αχανείς παραλίες, το ήπιο κλίμα, αλλά και οι ομορφιές της φύσης, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νοτίων Παραλιών, διαφοροποιούν τις νότιες περιοχές του Ρεθύμνου από την πόλη. Το φυσικό κάλλος αλλά και η δυνατότητα που έχουν οι επισκέπτες να γνωριστούν με τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους και να καλλιεργήσουν φιλικές σχέσεις κατά την παραμονή τους στην περιοχή, σε συνδυασμό με την παράδοση και τα ιστορικά στοιχεία που έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από πρώτο χέρι, κατατάσσουν το νότο του Ρεθύμνου ως έναν από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς, αφού μπορεί να προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους διακοπών.
Ειδικότερα, ο κ. Ηλιάκης τονίζει: «Όλες οι περιοχές έχουν κοινά χαρακτηριστικά όπως τον ήλιο, τη θάλασσα, τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες. Η δική μας περιοχή έχει έντονες ιδιαιτερότητες. Αρχικά η διαφοροποίηση του κλίματος τους μήνες Απρίλιο-Μάιο, Οκτώβριο και Νοέμβριο, και αφετέρου τα ίδια τα τοπία. Υπάρχουν συνεχόμενα ακρογιάλια με διαυγέστατες θάλασσες, που δεν έχουν ποτέ κύμα -μπορεί το καλοκαίρι να υπάρχει βόρειος άνεμος, αλλά έρχεται από την στεριά και δεν έχει ποτέ κύμα.
Η περιοχή μας έχει μια πολύ ωραία ενδοχώρα, όπου δεσπόζει σε όλα τα χωριά το παραδοσιακό στοιχείο, που σε συνδυασμό με το έντονο ανάγλυφό του έδαφος προσελκύουν πάρα πολλά γκρουπ, τα οποία είναι είτε περιπατητές, είτε ποδηλάτες, είτε μαθητές, είτε άνθρωποι που ασχολούνται με τα βότανα, την άγρια πανίδα και ό,τι έχει σχέση με τη φύση, είναι πολύ πιο έντονο στην περιοχή μας. Έχει δηλαδή πολλές ιδιαιτερότητες σε ό,τι αφορά τη φύση τις οποίες συνδυάζει με την παράδοση και τους ανθρώπους. Είναι μια μικρή αγορά που οι άνθρωποι φιλεύονται πιο εύκολα, δημιουργούν φιλίες έρχονται και ξανάρχονται και όλο αυτό το διαφοροποιεί από τον μαζικό Τουρισμό της ανωνυμίας.
Αυτές όλες οι ιδιαιτερότητες δίνουν ένα ξεχωριστό προϊόν. Έρχεται ο επισκέπτης μέσα στην κοινωνία, έχει μια ουσιαστική ανθρώπινη επαφή και την ίδια στιγμή έχουν αναπτυχτεί και πάρα πολλές υπηρεσίες που έχουν σχέση με τη φύση όπως καταδύσεις, άλογα, εξειδικευμένες αναρριχήσεις».
Ελλειμματικές υποδομές
Παρά το γεγονός ότι η τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία και παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός στην περιοχή κάθε καλοκαίρι τριπλασιάζεται, εν τούτοις οι υποδομές είναι ελλειμματικές. Όπως λέει ο κ. Ηλιάκης η απουσία του κράτους είναι ολοφάνερη, τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με τη νοσοκομειακή περίθαλψη και την αστυνόμευση, όσο και στα έργα οδοποιίας.
Ερωτώμενος σχετικά από τα «Ρ.Ν.», ο ίδιος είπε: «Οι αμαρτίες κάθε περιοχής είναι έλλειψη του κράτους το οποιο είναι πολύ πίσω από την πρόοδο που δημιουργούν οι ιδιώτες. Για παράδειγμα οι δρόμοι στην περιοχή μας είναι περίπου οι ίδιοι από πόλεμο με κάποιες συντηρήσεις και με μπαλώματα. Είναι σε εξέλιξη το έργο του βιολογικού καθαρισμού όπου έκτος του ότι υπάρχει έντονη καθυστέρηση, παντού συναντάς σκαμμένους δρόμους με μπαλώματα. Ανοίγουν ένα χαντάκι, το σκεπάζουν με λίγη άσφαλτο και το λένε δρόμο. Από ‘κει και πέρα είναι έντονη η έλλειψη της κοινωνικής υποδομής, είτε αυτό λέγεται λιμεναρχείο, νοσοκομειακή περίθαλψη, αστυνόμευση».