Η Άγκυρα και ο Μ. Τσαβούσογλου δεν είχαν κανένα λόγο να «δημιουργήσουν θόρυβο» με την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στην Αθήνα με ευθείες αντιπαραθέσεις στις ελληνοτουρκικές διαφορές.
Αυτά που ήθελε να πει η Άγκυρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσιάστηκαν δημοσίως μέσω της συνέντευξης Τσαβούσοβλου στο «Βήμα» και αυτά που ήθελε να κάνει ο Τσαβούσογλου τα έκανε στην Θράκη, όπου επισκέφθηκε «ιδιωτικώς» τους «Τούρκους της Θράκης» και τα «τουρκικά σχολεία» της περιοχής.
Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα ήταν ο «αγγελιαφόρος» της επόμενης συνάντησης Ερντογάν-Μητσοτάκη στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, ενάμιση χρόνο μετά τη «βαριά» συνάντηση το Δεκέμβριο του 2019 στο Λονδίνο, στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, με «φρέσκο» το τουρκο/λυβικό Σύμφωνο, το οποίο είχε πληροφορηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το Σεπτέμβριο του 2019, κατά την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της Γ. Συνέλευσης το ΟΗΕ.
Η επερχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν σε 14 ημέρες, είναι ο προπομπός της σημαντικής συνάντησης ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες στις 24 Ιουνίου, στην οποία η Τουρκία επιδιώκει την κρίσιμη Αναθεώρηση/Εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας με στόχο, να διευρυνθούν οι τομείς ευεργετικής οικονομικής συμπεριφοράς των εταίρων προς την Άγκυρα (τουτέστιν περισσότερα ευρωπαϊκά δισεκατομμύρια στον τουρκικό κορβανά) και να διευθετηθεί το προσφυγικό, κατά τρόπο ώστε να εισρεύσουν στα τουρκικά ταμεία πολλά εκατομμύρια ευρώ ως «βοήθεια» προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες, όπως από μακρού χρόνου και με συνέπεια έχει υποσχεθεί η καγκελάριος Μέρκελ στον Ερντογάν.
Η Τουρκία επομένως ενδιαφέρεται ζωηρά να εκμηδενίσει τις πιθανές αντιρρήσεις κυρίως στο θέμα της Τ.Ε. που «φυσιολογικά» θα έπρεπε να προέλθουν:
Α) από ενστάσεις της Ελλάδας λόγω της απρόσκοπτης τουρκικής προκλητικότητας με τις καταλήψεις εθνικής κυριαρχίας μέσω των τουρκικών ασκήσεων και της θρασείας καταπάτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και συμφερόντων στην ΑΟΖ και
Β) από την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς η Τελωνειακή Ένωση ΕΕ – Τουρκίας είναι εκ γενετής «κουτσή», αφού η Άγκυρα αρνείται επί 25ετία και πλέον να εφαρμόσει την Τ.Ε. με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιστή στο «δόγμα» του πάση θυσία κατευνασμού του απρόβλεπτου και θρασύτατου Ερντογάν, ακόμα και με εθνικές παραχωρήσεις που έχει κάνει, (π.χ. ΑΟΖ Καστελόριζου – Ρόδου, υπεράσπιση εθνικής κυριαρχίας μόνον στα 6νμ χωρικά ύδατα κλπ.) δεν ήθελε ούτε μπορούσε να χαλάσει στην επίσκεψη Τσαβούσογλου «τα ήρεμα νερά» που οραματίζεται με την Άγκυρα. Ειδικά τώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεφύγει από τη μέγγενη της πανδημίας, να αναστήσει τον τουρισμό, να τονώσει την οικονομία, να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις κλπ. κλπ. ώστε να «χτίσει» το προφίλ της για τις επόμενες εκλογές.
Το φιλικό ως αδελφικό «κλίμα» στις σχέσεις με την Τουρκία, που καλλιέργησε η κυβέρνηση με την επίσκεψη Τσαβούσογλου, δημιουργεί βασίμως την εντύπωση ότι η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη δεν θα αντιδράσει ό,τι και αν ακούσει δια στόματος Ερντογάν και το κυριότερο θα θέσει τα όπλα παρά πόδα στην κρίσιμη συνάντηση ΕΕ- Τουρκίας .
Όμως:
Ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου στην πολύ σκληρή συνέντευξη του στο «Βήμα» (την οποία κατάπιε κυριολεκτικώς το μαύρο πηγάδι, αφού τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ την αγνόησαν επιδεικτικότατα), επανέφερε με ακρίβεια χιλιοστού το σύνολο των τουρκικών θέσεων/διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας, έτσι ώστε κανείς απολύτως στην Ελλάδα να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε ή δεν κατάλαβε τι θα επακολουθήσει, αν οι δύο χώρες μπουν σοβαρά στον διμερή πολιτικό διάλογο που έχουν συμφωνήσει.
- Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο μπορεί να επιτευχθεί μόνον μετά από διμερείς διαπραγματεύσεις και με βάση την αρχή της ευθυδικίας, για την επίτευξη οριστικής λύσης. Η τουρκική αυτή θέση «παραμένει αναλλοίωτη» επέμεινε ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του.
- Ως εκ τούτου η Τουρκία απαιτεί
- την προηγούμενη διευθέτηση «Του Νομικού Καθεστώτος Νησιών Νησίδων και Βράχων και τα Αποστρατιωτικοποιημένα Νησιά (με βάση τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων)» και
- «τον καθορισμό του εύρους των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο».
- Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Ερντογάν απαιτεί την ανακατανομή και διανομή των ελληνικών νησιών του Αιγαίου (που δεν κατονομάζονται στις Συνθήκες) ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, συμπαρασύροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και το εύρος των χωρικών υδάτων (επομένως και του εναερίου χώρου και της Υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ κλπ.) κατά τρόπο που μόνο συρρίκνωση της Ελλάδας μπορεί να επιφέρει.
- Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο και την επίλυση του προβλήματος η Άγκυρα δήλωσε εγγράφως και δημοσίως μέσω της συνέντευξης Τσαβούσογλου ότι έχει διαγράψει οριστικώς και δεν αναγνωρίζει τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό, επιμένοντας ότι τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ « είναι ξεπερασμένα» και γι’ αυτό η μόνη λύση «είναι η λύση των δύο κρατών» στο νησί.